Είναι εποχή να μιλάμε για στρατόπεδα;

Οι απόψεις πολλές, οι αναλύσεις και τα συμπεράσματα ουκ ολίγα σε σχέση με το νομοσχέδιο Μενέντεζ / Ρούμπιο και όπως αυτό τροποποιήθηκε, προνοώντας απαγόρευση εισόδου ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σημειώσουμε πως αυτή είναι η μέχρι τώρα εξέλιξη σε σχέση με το θέμα.

Ουδείς δεν θα επιθυμούσε μια αναβαθμισμένη σχέση με την υπερδύναμη των Η.Π.Α., ειδικά όταν η χώρα του, η οποία αντικειμενικά διαθέτει ελάχιστη αποτρεπτική ισχύ, βρίσκεται εντός μιας περιοχής που χαρακτηρίζεται από εντάσεις, εν δυνάμει εξελικτικές

μεταλλάξεις, όπως και απρόβλεπτη αστάθεια. Και σίγουρα το να αναγνωρίζεται ένα μικρό εκτασιακά κράτος -με μεγάλη γεωπολιτική όμως αξία- ως στρατηγικός εταίρος από την ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, δεν είναι κάτι ασήμαντο. Την ίδια ώρα όμως, κανείς, δεν πρέπει να επιθυμεί ρήξη ή σοβαρή αλλοίωση στις σχέσεις με μία άλλη εγγύτερη υπερδύναμη, και μία εκ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ρωσική Ομοσπονδία. Ούτε μπορεί να αγνοήσει την διαχρονική συνεργασία, ούτε και την διαχρονική ορθή στάση της απέναντι στην Κύπρο. Και σίγουρα, δεν μπορεί να παραβλέψει την σημαντική συμβολή των ρωσικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων στην κυπριακή οικονομία, που παρόλο που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολύτιμη.

--Η Ρωσία “κοιτάζει” ανατολική Μεσόγειο; Σαφώς. Και πάντα επιθυμούσε και επιθυμεί να έχει ισχυρό ρόλο και λόγο.--

Πολλά σχέδια είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν από την αμερικανική διπλωματία, και όχι μόνο. Από υπουργούς, γερουσιαστές, μυστικές υπηρεσίες. Κάποια εφαρμόστηκαν, άλλα παρέμειναν σε συρτάρια. Η νεότερη ιστορία μας είναι η ίδια μάρτυρας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Θα μπορούσαμε, εύκολα, να ανατρέξουμε και σε παλαιότερα, διαφορετικής κλίμακας και “υφής” σχέδια. Όπως, π.χ., το σχέδιο Τρούμαν - Μάρσαλ (1947). Άλλα τα δεδομένα της ψυχροπολεμικής εποχής, άλλα τα σημερινά. Η ουσία και ο στόχος, όμως, παραμένουν ίδια και δεν είναι άλλα από την πολυεπίπεδη επιρροή και την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων.

--Είναι εύκολο να εκμεταλλευτούμε, σε μεγάλο βαθμό, την άρση του εμπάργκο αγοράς όπλων; Η αγορά και η προμήθεια οπλικών συστημάτων είναι μια πολύπλοκη, μακροχρόνια και πολυδάπανη διαδικασία με πολλές συνιστώσες, και βεβαίως υπάρχουν εναλλακτικές αγορές (βλέπε Ευρώπη) στις οποίες η Κ.Δ. θα μπορούσε κα μπορεί να αποταθεί με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας, όταν και εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.--

Τα ερωτήματα πολλά. Το σίγουρο είναι πως τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα αλλάζουν άρδην στην περιοχή μας, με φόντο την ενέργεια και όχι μόνο… μέρα με τηνμέρα... και αλλάζουν για όλους. Στην διεθνή διπλωματία δεν υπάρχουν σταθεροί φίλοι, υπάρχουν συμφέροντα, τα οποία και αυτά συνεχώς μεταλλάσσονται. «Τα πάντα ρει», αυτό μας διδάσκει άλλωστε και η παγκόσμια ιστορία. Σίγουρα, οι κίνδυνοι θα ήταν τεράστιοι από μια ενδεχόμενη μετατροπή της ημικατεχόμενης πατρίδας μας σε πεδίο διεθνών διενέξεων μεγάλων δυνάμεων για την εξυπηρέτηση στρατηγικών στόχων τους. Η θέση της Κύπρου είναι και ευχή και κατάρα… αιώνες τώρα την εποφθαλμιούν... και "φίλοι"... και οχτροί…

Η Κ.Δ. είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό είναι σαφές και αναντίρρητο. Η διαχείριση των δεδομένων από πλευράς μας συνιστά απόλυτη ισορροπία, μελέτη και σύνεση. Η διπλωματία και η συνεργασία είναι οι σημαντικότεροι πολλαπλασιαστές ισχύος, οι οποίοι ιδανικά συνδυάζονται με σταθερή αναβάθμιση και ετοιμότητα στον τομέα της ασφάλειας. Για το καλώς νοούμενο συμφέρον λαού και πατρίδας… για το παρόν… αλλά πολύ περισσότερο για το μέλλον.

*Ο Νικόλας Χρίστου είναι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα