Εγκρίθηκαν κανονισμοί για εξομοίωση της άδειας ασθενείας ειδικών αστυνομικών

Ομόφωνα με 42 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε κανονισμούς για εξομοίωση της άδειας ασθενείας την οποία δικαιούνται οι ειδικοί αστυνομικοί με την άδεια ασθενείας που δικαιούνται τα υπόλοιπα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου. Η τροποποίηση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από την 1η  Ιανουαρίου 2018.
 

Ειδικότερα, γίνεται αύξηση της άδειας ασθενείας των ειδικών αστυνομικών, έτσι ώστε η

εν λόγω άδεια από είκοσι μία  ημέρες με πλήρεις απολαβές και, κατόπιν σύστασης ειδικού ιατροσυμβουλίου, σαράντα δύο ημέρες παράταση αυτής με πλήρεις απολαβές και ενενήντα ημέρες περαιτέρω παράταση χωρίς απολαβές να αυξηθεί σε σαράντα δύο  ημέρες με πλήρεις απολαβές και, κατόπιν σύστασης ειδικού ιατροσυμβουλίου, σε έξι μήνες παράταση της υπό αναφορά άδειας ασθενείας με πλήρεις απολαβές και έξι μήνες περαιτέρω παράταση κατά την οποία θα καταβάλλεται σε αυτούς το ήμισυ των απολαβών τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι μια ακόμα διαχρονική στρέβλωση που αφορά τους ειδικούς αστυνομικούς παίρνει σήμερα τέλος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν αι άλλες στρεβλώσεις που χρειάζονται εκσυγχρονισμό, ώστε να υπάρξει πλήρης εξομοίωση όλων των μελών του αστυνομικού σώματος. Σημείωσε παράλληλα ότι οι ειδικοί αστυνομικοί καταβάλουν διπλάσιες εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων σε σχέση με τους συναδέλφους τους και ότι θα συνεχίσουν με την προσπάθεια για πλήρη εκσυγχρονισμό.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε την ευαρέσκειά του και την τροποποίηση και έδωσε συγχαρητήρια στους αστυνομικούς που επιτελούν κοινωνικό έργο, αναφερόμενος ιδιαίτερα στα όσα έζησαν στη Λεμεσό τις τελευταίες ημέρες. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι όπως αυτή την περίπτωση υπάρχουν και πολλές άλλες που οφείλει η εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει, αφού δημιουργείται άνιση μεταχείριση. Ανέφερε παράλληλα ότι στηρίζουν τους ειδικούς αστυνομικούς και το έργο της Αστυνομίας, που είναι ίσως από τις πιο αδικημένες ομάδες επαγγελματικών όσον αφορά τις αμοιβές και τις ώρες εργασίας τους.

Ο βουλευτής της της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η ψήφιση επιτάσσεται και από την αρχή της ισότητας όπως προβλέπεται από το σύνταγμα κάτι που πρέπει να ισχύσει στα σώματα ασφαλείας. Σημείωσε παράλληλα ότι εκκρεμούν και άλλα νομοσχέδια για πλήρη εξίσωση.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι αίρεται μια αδικία στο αστυνομικό σώμα και γίνεται ένα βήμα προς το κανονικό και σύγχρονο κράτος δικαίου. Παράλληλα είπε ότι αναμένει η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να προχωρήσουν με νομοσχέδια που θα εξισώνουν τις διάφορες κατηγορίες εκπαιδευτικών.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι διορθώνεται μια μεγάλη ανισότητα που αφορά τους ειδικούς αστυνομικούς, η οποία δεν είναι η μοναδική και σημείωσε ότι οι ειδικοί αστυνομικοί δεν θα έπρεπε να καταβάλουν μόνοι τους τις κοινωνικές ασφαλίσεις τους. 

Παράταση φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων για αναδιάρθρωση δανείων ψήφισε η Βουλή

Σειρά νομοθεσιών για παράταση ρυθμίσεων για φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για ενίσχυση και προώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν 50 βουλευτές και εναντίον ένας.

Οι συγκεκριμένοι νόμοι ψηφίστηκαν ύστερα από προτάσεις νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριου Μαυρίδη και Ονούφριου Κουλλά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Συγκεκριμένα δίνεται παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 της ισχύος των υφιστάμενων ρυθμίσεων που αφορούν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων που παραχωρήθηκαν με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων και οι οποίες λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι πρόκειται για προτάσεις με τις οποίες παρατείνεται η ισχύς των φορολογικών ελαφρύνσεων τους συνέβαλαν θετικά στη στήριξη δανειοληπτών που έκαναν αναδιάρθρωση των δανείων τους και συμβάλουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα που παραχωρούνται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων αφορούν κυρίως στα ακόλουθα: 

Μη καταβολή εξόδων χαρτοσήμων που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση δανείων μέχρι το ποσό των υφιστάμενων οφειλών.

Μη επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών.

Μη καταβολή τελών μεταβίβασης, στην περίπτωση μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας επ’ ονόματι του δανειστή.

Μη επιβολή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας, σε περίπτωση λογιστικού κέρδους και/ή πλασματικού μερίσματος.

Μεταφορά εμπράγματου βάρους, σε περίπτωση απόκτησης ακινήτου από τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου, κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου  από τον δανειολήπτη στον δανειστή.

Εξαίρεση από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος οποιουδήποτε οφέλους, πλεονάσματος, κέρδους ή ζημιάς προσώπου που προκύπτει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου.

Ψηφίστηκε το δικαίωμα για ειδική παροχή ανάλογη της σύνταξης από τα 50 έτη για άτομα με θαλασσαιμία

Δικαίωμα σε ειδική παροχή ανάλογη της θεσμοθετημένης σύνταξης από τα πενήντα έτη της ηλικίας τους θα έχουν τα άτομα με θαλασσαιμία, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε ομόφωνα, με 44 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο νόμος τροποποιεί των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, ώστε πρόσωπα με θαλασσαιμία να έχουν δικαίωμα σε ειδική παροχή ανάλογη της θεσμοθετημένης σύνταξης από τα πενήντα 50 έτη της ηλικίας τους και μέχρι την κανονική συντάξιμη ηλικία, νοουμένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εισφορών, για να λάβουν θεσμοθετημένη σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τον νόμο, η υπό αναφορά ρύθμιση ενδείκνυται λόγω του ότι το προσδόκιμο ζωής των θαλασσαιμικών είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού και παρότι τα άτομα αυτά συνεισφέρουν όπως οι υπόλοιποι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), δεν παρέχεται στη συντριπτική πλειοψηφία η δυνατότητα έγκαιρης απόλαυσης της σύνταξης που δικαιούνται.  Η ειδική παροχή δεν θα υπόκειται σε φορολόγηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να είναι ευαίσθητο σε αυτές τις περιπτώσεις ατόμων με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και να λαμβάνουν σύνταξη νωρίτερα. Ανέφερε επίσης ότι και το υπόλοιπο ποσοστό θαλασσαιμικών που δεν καλύπτεται θα πρέπει να καλυφθεί από επιδόματα από άλλους κρατικούς πόρους και όχι το ΤΚΑ. Είπε ότι συμφωνούν με το νομοσχέδιο και είναι δεκτικοί σε συζητήσεις για να καλύπτονται και άλλα άτομα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι νομοσχέδια όπως αυτό θα έπρεπε να ψηφιστούν πριν από δεκαετίες και ότι Κυβέρνηση και Βουλή οφείλουν να εμβαθύνουν το κοινωνικό κράτος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής εξέφρασε τη συμφωνία του με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ωστόσο ανέφερε ότι το 1/3 των θαλασσαιμικών θα καλυφθεί και τα υπόλοιπα 2/3 που δεν έχουν τις ανάλογες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν θα έχουν οποιοδήποτε επίδομα. Ανέφερε ότι στην Επιτροπή Εργασίας ζήτησαν από την Υπουργό Εργασίας να ετοιμάσει ειδικό σχέδιο για να καλυφθούν και οι υπόλοιποι θαλασσαιμικοί που βρίσκονται εκτός και κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει το συντομότερο δυνατό το ειδικό σχέδιο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε στήριξη προς το νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με διαφορετικό φακό. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνει ένας γενικότερος σχεδιασμός ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε διάφορους πάσχοντες και να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός ώστε να δοθούν επιδόματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαιρέτισε το νόμο και ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας που έκανε αποδεκτή σχετική πρόταση της ΕΔΕΚ. Όπως είπε «βοηθούμε μια ομάδα συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης». Παράλληλα ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση για τις κοινωνικές επιχειρήσεις που αφορά την πρόσληψη ατόμων με μεσογειακή αναιμία. 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πανδημίας είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που στέλνει η πολιτεία που λέγεται κοινωνική αλληλεγγύη, και θα πρέπει να υπάρξει θετική αντίδραση για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της κοινωνίας.

Η Βουλή έδωσε παράταση στην προστασία εγκλωβισμένων αγοραστών ακίνητης περιουσίας

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παράταση προνοιών προστασίας για εγκλωβισμένους αγοραστές ακίνητης περιουσίας δίνοντας τους το δικαίωμα να καταθέσουν τη σύμβασή τους στο Κτηματολόγιο με βάσει δικαστικό διάταγμα που θα έχουν αιτηθεί ή εξασφαλίσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, 2021.

Ο τροποποιητικός νόμος που ψηφίστηκε απόψε ήταν αποτέλεσμα δύο προτάσεων νόμου του Βουλευτή ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου και του Βουλευτή ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται διαχρονικά στην απονομή της δικαιοσύνης με αποτέλεσμα την ετεροχρονισμένη έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια, περιλαμβανομένης και αυτής των αιτήσεων για την έκδοση διαταγμάτων με βάση την νομοθεσία που ρυθμίζει την ειδική εκτέλεση συμβάσεων και αφετέρου η όξυνση της καθυστέρησης λόγω των περιοριστικών μέτρων από την Covid-19 μας ώθησε να καταθέσουμε τις προτάσεις νόμου.

Σκοπός, πρόσθεσε, «είναι να επεκτείνουμε τις προβλεπόμενες στη νομοθεσία προθεσμία για την προστασία των αγοραστών που αγόρασε ακίνητα από επιχειρηματίες και παρόλο που έχουν εκπληρώσει στο σύνολο τις υποχρεώσεις τους ή ακόμα και σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς τον πωλητή - επιχειρηματία δυστυχώς δεν πέτυχαν ακόμη την μεταβίβαση των ακινήτων που αγόρασαν επ’ ονόματί τους».

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Γεωργίου, με τις τροποποιήσεις επωφελούνται οι εγκλωβισμένοι αγοραστές που κατέθεσαν τις συμβάσεις τους στο Κτηματολόγιο μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου 2014, ή δυνάμει δικαστικού διατάγματος που εκδόθηκε μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή δυνάμει διατάγματος δικαστηρίου που εκδόθηκε σε αίτηση που κατατέθηκε 31 Δεκεμβρίου 2021.

«Αυτή είναι η διαμορφωθείσα πρόταση νόμου που είναι ενώπιον σας για ψήφιση», είπε.

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι όντως είναι μια πρόταση η οποία ουσιαστικά επεκτείνει ένα δικαίωμα το οποίο έχει δοθεί στο παρελθόν για τους αγοραστές, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «εγκλωβισμένοι» αγοραστές.

Δίδεται το δικαίωμα σε αυτούς να μπορούν να εγγράψουν στο Κτηματολόγιο συμφωνίες οι οποίες έχουν γίνει στα χρονικά πλαίσια και στη συνέχεια μελλοντικά να μπορέσουν να ικανοποιήσουν και αυτές τις περιπτώσεις για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να καταθέσουν αυτά τα έγγραφα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου, είναι πολλές οι περιπτώσεις που αφορούν εγκλωβισμένους αγοραστές και θεωρούμε ότι λόγω ιδιαιτεροτήτων, καθυστερήσεων στη δικαστική εξουσία αλλά και προβλημάτων που ενδεχομένως να έχουν οι συμβαλλόμενοι μεταξύ τους έχουν χάσει αυτό το δικαίωμα.

«Γι αυτό οφείλουμε ως αντιπρόσωποι του λαού να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα», είπε.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΔΕΚ στις προτάσεις νόμου αλλά ήγειρε το ζήτημα ότι δεν είναι γνωστό αν το χρονικό περιθώριο θα είναι αρκετό για επίλυση του προβλήματος. Πιθανόν να χρειαστεί το Δεκέμβριο του 2021 να παραταθεί εκ νέου αυτή η προθεσμία, είπε.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού εξέφρασε υποστήριξη στις προτάσεις νόμου ανέφερε από την πλευρά του ότι πέραν από τα νομικά ζητήματα υπάρχει και μια ηθική διάσταση γιατί χιλιάδες αυτών των ανθρώπων ουσιαστικά εγκλωβίζονται σε μια διαδικασία λόγω κάκιστων πρακτικών του παρελθόντος μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης..

Αναφέρθηκε επίσης σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας των τραπεζών, σε σκοπιμότητες κάποιων μεγαλοδικηγόρων και σε αποφάσεις δικαστηρίων που δεν λαμβάνονται πάντοτε με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αυτή τη φορά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προθέσεις του νομοθέτη».

Γιατί οι Βουλευτές, πρόσθεσε, είναι μηνύματα από το λαό που στέλνουμε προς την ευρύτερη κοινωνία και τους θεσμούς, και να βοηθήσουν ώστε να δικαιωθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Για την ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις εις βάρος των τραπεζών για να επιλυθεί το ζήτημα, έκανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ θα καταθέσει πρόταση σύντομα.

Διαβάστε επίσης:

Αλαλούμ με την απάντηση ΥΠΕΣ στην Επιτροπή Ελέγχου για τα διαβατήρια

ΠτΒ: Zήτησε τοποθετήσεις αρχηγών για δημοσιοποίηση "λίστας Γιωρκάτζη"

Keywords
εν λόγω, εκτακτη εισφορα, βουλη, κυπρος, ισχύ, δηκο, εδεκ, συνταγμα, ελαμ, αναδιαρθρωση, επιδοματα, ακελ, επιδομα, τραπεζες, σταση εργασιας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, τελος ακινητης περιουσιας, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, κοινωνικη συμφωνια, κοινωνια, βουλευτες, αμοιβες, αβερωφ, αδεια, αιτηση, ακινητα, βημα, ηθικη, κτηματολογιο, κυπρου, πλαισιο, αδικια, αυξηση, ακελ, αλληλεγγυη, αμυνα, αναιμια, γεωργιου, γινει, γινεται, δηκο, δυνατοτητα, δυστυχως, δοθει, εγγραφα, εδεκ, ευκαιρια, ευσταθιου, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελαμ, ελλειψη, εν λόγω, ενενηντα, εξι, επρεπε, ετη, ζαχαριας, ζωης, εικοσι, ηλικια, ημισυ, ισχυς, κυβερνηση, λογο, μηνυματα, μηνες, μυλωνας, νομοι, ομαδα, ουσιαστικα, πολιτεια, προβληματα, ρυθμιση, συνεχεια, συντομα, συνταξη, συγχαρητηρια, σωμα, συγχρονο, σχεδιο, ισχύ, φορα, χριστος, χρονικα, ωρες, δικαιωμα, ιδιαιτερα, ομαδες, παυλος, σωματα, σωματα ασφαλειας, θετικα
Τυχαία Θέματα