Ευχαριστίες Γκανούσι σε Τουρκία: «Τα ΗΑΕ πίσω από το πραξικόπημα στην Τυνησία»

Η Γιούσρα Γκανούσι, κόρη του προέδρου του κοινοβουλίου της Τυνησίας και εκπρόσωπος του κόμματος Ennahda, σε δηλώσεις που προέβη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber, υποστήριξε ότι οι παράνομες ενέργειες στην πολιτική σκηνή της Τυνησίας συνεχίζονται με τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης και τον περιορισμό του δικαιώματος συγκέντρωσης από τον πρόεδρο της χώρας, Σαίντ.

Δήλωσε επίσης ότι ο πατέρας της, Ρασίντ αλ-Γκανούσι, εξακολουθεί να κατέχει το

αξίωμα του προέδρου του κοινοβουλίου της Τυνησίας, το οποίο συνεχίζει επίσης τις εργασίες του κανονικά.

Η Γιούσρα Γκανούσι είπε ότι ο πρόεδρος της Τυνησίας δεν έχει το δικαίωμα να αποπέμψει τον πρωθυπουργό της χώρας, εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις, σύμφωνα με το άρθρο 80 του Συντάγματος, ενώ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για τον πατέρα της.

Εξωτερικός δάκτυλος

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, η κόρη του Γιανούσι δήλωσε ότι η Τυνησία είναι η μόνη πηγή ελπίδας στην περιοχή, καθώς είναι το μόνο κράτος στον Αραβικό Σύνδεσμο με δημοκρατική κυβέρνηση και επιβεβαίωσε ότι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να διαταράξουν αυτήν την κατάσταση.

Η εκπρόσωπος της Ennahda ανέφερε ότι «βλέπουμε ότι το κλιμακούμενο χάος στην περιοχή προσπαθεί να επιβληθεί και στην Τυνησία, αλλά ο λαός της Τυνησίας δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει ακόμη τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Έχουμε θυσιάσει πολλά και δεν μπορούμε να γυρίσουμε το πρόσωπό μας σε έναν δικτάτορα που ισχυρίζεται ότι θα διορθώσει τα πάντα, είτε πρόκειται για πολιτικές κρίσεις είτε για δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία», τόνισε υποστηρίζοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα για τη δημοκρατία.

«Η απόπειρα του πραξικοπήματος θα αποφευχθεί με την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και την έναρξη διαλόγου, η Γκανούσι είπε ότι η συμμετοχή όλων των μελών του κοινοβουλίου σε αυτή τη διαδικασία θα επιφέρει λύση».

Επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά, κοινωνικά και τα προβλήματα υγείας μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με ενότητα, η Γκανούσι είπε ότι η διεθνής αρένα πρέπει να ακολουθήσει μια πορεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κόρη του Γκανούσι ευχαρίστησε την Τουρκία για τη σαφή αντίθεσή της στο πραξικόπημα.

«Η διατήρηση της δημοκρατίας στην Τυνησία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής», ανέφερε, ενώ επέστησε την προσοχή στη σημασία της διεθνούς υποστήριξης.

Ο Νταβούτογλου καλεί σε στήριξη της κυβέρνησης στην Τυνησία και προτείνει διαμεσολάβηση Τουρκίας

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί μέσω του προέδρου στην Τυνησία, τη μόνη χώρα όπου η εμπειρία της μετάβασης στη δημοκρατία μετά την Αραβική Άνοιξη συνεχίστηκε ειρηνικά. Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα: Πρέπει να στηρίξουμε τη δημοκρατία στην Τυνησία με μια κοινή δήλωση έναντι αυτής της εξέλιξης, η οποία αποτελεί μια νέα πηγή αστάθειας στην περιοχή μας. Το πραξικόπημα πρέπει να καταδικαστεί από οποιονδήποτε, για οποιονδήποτε λόγο και οπουδήποτε γίνεται. Καλώ τον πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας να στηρίξει επειγόντως το κοινοβούλιο της Τυνησίας και τους φυλακισμένους βουλευτές και να καταδικάσει αυτήν την αντιδημοκρατική στάση. Μια αντιπροσωπεία πρέπει να σταλεί σήμερα στην Τυνησία για να συναντηθεί με τα μέρη και να μειώσει την ένταση. Οι εντάσεις πρέπει να αποτραπούν πριν μετατραπούν σε περιφερειακή κρίση, συνομιλώντας επειγόντως με τους ηγέτες των γειτόνων της Τυνησίας, τη Λιβύη και την Αλγερία. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με ηγέτες χωρών που μπορούν να συμβάλουν θετικά στη διαδικασία, ιδίως με τις ευρωπαϊκές χώρες που γειτνιάζουν με την Τυνησία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Διαβάστε επίσης: Τυνησία: Η ΕΕ ζήτησε την άμεση αποκατάσταση «της θεσμικής σταθερότητας»

Keywords
Τυχαία Θέματα