ΕΕ: Οι 28 ΥΠΕΞ ζητούν επιστροφή Άσαντ στις διαπραγματεύσεις

To καθεστώς Άσαντ πρέπει να πιεστεί να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, υπέδειξε η Επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά το πέρας της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών των 28 της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Τα Κράτη Μέλη συμφώνησαν, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο ότι το συριακό καθεστώς, αφενός πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ στη Γενεύη, αφετέρου να δεσμευθεί για "σοβαρές διαπραγματεύσεις, καθώς κανείς δεν έχει όρεξη να μιλά για να μιλά", προειδοποίησε η κ. Μογκερίνι,

η οποία μιλώντας στον Τύπο μετά το Συμβούλιο εκτίμησε ότι η πολική μετάβαση, μετά από συζητήσεις, υπό τον ΟΗΕ, με τη συμμετοχή του καθεστώτος και την εμπλοκή όλων των μερών, είναι εκ των ων ουκ άνευ, "αλλιώς η καταστροφή θα συνεχιστεί".

Είναι προφανές ότι η "νέα κατάσταση" που θα προκύψει από την πολιτική μετάβαση πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως των Σύρων, κάτι που κατά κοινή εκτίμηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το σημερινό καθεστώς, ιδίως μετά τις δύο επιθέσεις με χημικά (οι δυνάμεις τους Άσαντ είχαν χτυπήσει αμάχους με χημικά όπλα και λίγες μέρες πριν την περσινή ευρωπαϊκή διάσκεψη δωρητών για τη Συρία, σημείωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος).

Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο θέμα του Συμβουλίου, τις σχέσεις με τη Ρωσία, η Ύπατη Εκπρόσωπος μετέφερε στον Τύπο στο Λουξεμβούργο ότι τα Κράτη Μέλη "έχουν κοινή εκτίμηση των προκλήσεων και της εξελισσόμενης προκλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας", η οποία ξεκινά από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και συνεχίζεται με την εκστρατεία παραπληροφόρησης, τις κυβερνοεπιθέσεις, την παρέμβαση στη Συρία, αλλά και το γεγονός ότι η Μόσχα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον χώρο για κάθε ανεξάρτητη πολιτική φωνή στο έδαφός της.

Τα Κράτη Μέλη συμφώνησαν ότι οι 5 αρχές που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ Ρωσίας και οι οποίες αποφασίστηκαν πριν από 3 χρόνια παραμένουν επίκαιρες. Αναλυτικά αυτές είναι:

- ότι η συμφωνία του Μινσκ και η εφαρμογή της παραμένει ζωτικής σημασίας,

- ότι η ΕΕ θα επιδιώκει όλο και στενότερες σχέσεις με τους ανατολικούς της εταίρους, εν γνώση της Μόσχας,

- ότι η ΕΕ θα ενισχύσει την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσία,

- ότι η ΕΕ θα επιδιώκει την επιλεκτική συνεργασία με τη Μόσχα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τέλος ότι

- σε συνέχεια και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ θα ενισχύσει τη δική της αντιδραστική ικανότητα και ανθεκτικότητα έναντι των απειλών της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα στον κυβερνοπόλεμο, τις χημικές επιθέσεις, τη στρατηγική παραπληροφόρηση από τη Μόσχα και την αντικατασκοπία.

Keywords
Τυχαία Θέματα