Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Αιτίες, θεραπεία, πρόληψη

Οι περισσότεροι γονείς νομίζουν πως δυσκοιλιότητα είναι όταν το παιδί δεν πάει στο αποχωρητήριο για πολλές ημέρες. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δυσκοιλιότητα έχει το παιδί όταν πηγαίνει στο αποχωρητήριο, κρατώντας την κοιλιά από τον πόνο, εκεί με πολύ κόπο και πόνο αφοδεύει σκληρά, χοντρά κόπρανα, πράγμα που μπορεί να του προκαλέσει ραγάδες (σχισμές γύρω από τον πρωκτό).

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει δυσκοιλιότητα θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιο ρόλο παίζει

το χοντρό έντερο. Μια από τις δουλειές του χοντρού εντέρου είναι να απορροφά τονερό από τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν σε αυτό και να το επιστρέφουν πίσω στον οργανισμό. Όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν τα υπολείμματα των τροφών (κόπρανα) στο έντερο, τόσο περισσότερο νερό αφαιρείται, τόσο πιο σκληρά γίνονται τα κόπρανα με αποτέλσμα τη δυσκοιλιότητα.

Αιτίες οι οποίες προκαλούν δυσκοιλιότητα σε ένα παιδί

Μερικά είδη φαγητών όπως το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να καθυστερούν μέσα στο χοντρό έντερο μα αποτέλεσμα να προκαλούν δυσκοιλιότητα. Πάντα αξίζει τον κόπο μια δοκιμαστική διακοπή του γάλακτος από τη δίαιτα για μία μέχρι δύο βδομάδες. Ίσως αυτό να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Γενικά, τροφές που συνήθως αγαπούν τα παιδιά, και παίρνουν σε μεγάλες ποσότητες (μονόπλευρη δίαιτα), όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, χάμπουργκερ (δηλαδή τροφές πλούσιες σε λιπαρά), τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα ζαχαρώδη (γλυκά, σοκολάτες, τσουρέκια, αεριούχα ποτά) προκαλούν σκληρά, στεγνά κόπρανα και επώδυνη αφόδευση - δυσκοιλιότητα.

Εκτός από το κακό διαιτολόγιο, δυσκοιλιότητα προκαλούν επίσης οι κακές συνήθειες υγιεινής. Όταν δηλαδή το παιδί αναβάλλει την ώρα της αφόδευσης, με αποτέλεσμα την παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα των κοπράνων στο έντερο.

Διαβάστε την συνέχεια στο www.paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα