Δρ. Κοντός: Toυρκία, «ζωτικός χώρος» ΑΟΖ και Κύπρος (VID)

Η Άγκυρα έχει στραφεί σε μια περιφερειακή στρατηγική με στόχο την αύξηση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολή» δήλωσε ο Διεθνολόγος Μιχάλης Κοντός στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα. Στόχος της όπως είπε να αυξήσει την επιρροή στον ευρύτερο αραβικό κόσμο και να καταστεί ένας περιφερειακός ηγεμόνας

Στα πλαίσια αυτής περιοχής αντιλαμβάνεται την Κύπρο και την Ελλάδα,

Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ως τον σκληρό πυρήνα του ζωτικού της χώρου.

Κληθεί να σχολιάσει την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα, ο Δρ Κοντός είπε πως η ονομασία παραπέμπει στην διεθνή ναυτική ορολογία με το «blue waters navy». το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις πολύ μακριά από τη χερσαία επικράτεια της χώρας.

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η Τουρκία έχει περιέλθει σε ένα καθεστώς παγκόσμιας δύναμης, αλλά είναι ένας ευσεβής πόρου

Μεταξύ άλλων ο Δρ Κοντός μίλησε για την έννοια του «ζωτικού χώρου» της Τουρκίας η οποία δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο διότι υποκρύπτει επεκτατικές φιλοδοξίες με ότι αυτό συνεπάγεται για την Κύπρο.

Ο καθηγητής στη συνέχεια έκανε την διαφοροποίηση μεταξύ κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων σε σχέση με την ΑΟΖ και τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», όπως εξήγησε, σκοπεύει στο να δημιουργήσει ανασφάλεια στην ΚΔ αλλά και τις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες φυσικού αερίου.

«Δεν βλέπω αυτή την άσκηση ως μια πρόβα πολέμου αλλά ως μια προσπάθεια ψυχολογικού πολέμου» προς τις εταιρείες.[…]. Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι παίζεται στο στρατιωτικό γήπεδο αλλά στο γήπεδο του Διεθνούς δικαίου και όσο παίζεται εκεί η Τουρκία έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα», είπε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, επεσήμανε, ότι παρατηρείται μια σημαντική μεταβολή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Τουρκία οι ΗΠΑ και αρκετά μέλη της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα