Αντίδραση από κατόχους αξιογράφων: «Όλοι μας κορόιδεψαν»

Ανακοίνωση με 21 σημεία εξέδωσε η κίνηση εξαπατηθέντων καταθετών/κατόχων αξιογράφων, μέλη των οποίων ανήκουν και στον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, ο οποίος, σε συνέλευσή του, αποφάσισε την απόσυρση της υποψηφιότητας του επικεφαλής Φοίβου Μαυροβουνιώτη και τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η ανακοίνωση αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, χαρακτηριστικά: «Όλοι μας κορόιδεψαν… και μας ξεγέλασαν και αυτό βλέπουμε να γίνεται και τώρα, προεκλογικά!».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε

για την δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης, αλλά και την παραφιλολογία που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό γύρω από αυτό το θέμα, θα θέλαμε να επανατοποθετήσουμε το χρονίζον θέμα των αξιογράφων στη σωστή του διάσταση και να διατυπώσουμε τα ακόλουθα:

1. Δεν υπάρχουν κάτοχοι αξιογράφων, αλλά εξαπατηθέντες καταθέτες! Τα αξιόγραφα έχουν κηρυχθεί άκυρα ως προϊόντα απάτης, δόλου και αθέμιτων πρακτικών των τραπεζών.

2. Το ότι τα αξιόγραφα είναι άκυρα και το ότι πρόκειται για μείζον έγκλημα εξαπάτησης, έχει καταδειχθεί περίτρανα μέσα από τις σωρηδόν καταδικαστικές - καταπελτικές αποφάσεις των Ελληνικών Πρωτόδικων Δικαστηρίων, αλλά και του Εφετείου Αθηνών!!

3. Έχει, επίσης, καταδειχθεί μέσα από τα πορίσματα της Κεντρικής Τράπεζας της επιτροπής θεσμών και της κεφαλαιαγοράς!!

4. Η συγκριμένη εξαπάτηση – έγκλημα σε βάρος μας, επενεργήθη χρονικά πολύ πριν το κούρεμα, στο οποίο εμάς μας τα πήραν όλα!

5. Το μέγεθος του δικού μας προβλήματος περιορίζεται στα 500 - 600 εκατ. και είναι άδικο, παράλογο και δεν πρέπει να "τσουβαλιαστούμε" μαζί με τους κουρεμένους στα 9.5 δις εκατομμύρια.

6. Σύντομα αναμένουμε τις πρώτες αποφάσεις κυπριακών δικαστηρίων, οι οποίες δεν μπορούν να είναι διαφορετικές από αυτές που εκδόθηκαν από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. (της Ελλάδας) για τις ίδιες δόλιες πράξεις, αθέμιτες πρακτικές, εξαπάτηση, από την ίδια την τράπεζα!

Δεν είναι δυνατόν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, για το ίδιο αδίκημα, κάποιος να καταδικαστεί με απόφαση, μάλιστα, πλέον του ΕΦΕΤΕΙΟΥ και σε άλλο κράτος να αθωωθεί!

Υπάρχει κάτι ανάλογο είτε στους κουρεμένους είτε στα Ταμεία Προνοίας;

7. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στην Κυπριακή Δικαιοσύνη και την ίδια στιγμή καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών κ.α. να σταματήσουν να κινδυνολογούν για την σταθερότητα της Τράπεζας Κύπρου (η οποία μάλιστα κατάφερε να εξοφλήσει σε χρόνο ρεκόρ τα 9 δις του ELLA) για 200 – 300 εκατ. αποζημιώσεις για αξιόγραφα και να αφήσουν ανεπηρέαστη την δικαιοσύνη να λειτουργήσει όπως και στην Ελλάδα.

8. Η περίπτωση η δική μας είναι τελείως διαφορετική και ξεχωριστή από όλους τους άλλους κουρεμένους, ταμεία προνοίας, μετόχους κτλ. με τους οποίους κάποιοι μας έχουν τσουβαλιάσει!

Εμάς, μας έχουμε κλέψει με δόλο, αθέμιτες πρακτικές… μας εξαπάτησαν! Τους άλλους τους έκλεψαν με νόμο!.. χωρίς μ’ αυτό να λέμε ότι ήταν σωστό.

9. Υπάρχει πρόνοια του Eurogroup, η οποία αναφέρει ρητά ‘‘…το Eurogroup αναγνωρίζει την πρόθεση των Κυπριακών Αρχών να αποζημιώσουν όσους αποδεδειγμένα, μέσα από δικαστικές αποφάσεις έχουν εξαπατηθεί’’.

Ακριβώς αυτή την πρόνοια ζητούμε να εφαρμόσει η Κυπριακή Πολιτεία (ιδιαίτερα για όσους έχουν εξαπατηθεί από την Λαϊκή Τράπεζα, η οποία κρατικοποιήθηκε), χωρίς να περιμένει άλλα πέντε – δέκα χρόνια για να εκδικαστούν όλες οι υποθέσεις, αφού ο τρόπος εξαπάτησης ήταν πάντα ο ίδιος!

10. Για εμάς έχουν βγει και πορίσματα και δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες αναμένουμε σύντομα και από τα κυπριακά δικαστήρια… μπορούν και οι άλλοι να βγάλουν τέτοιες δικαστικές αποφάσεις. Εμείς δεν ζητάμε να μας χαριστεί κανένας, αλλά να εφαρμοσθεί ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!

11. Δεν είναι ο σκοπός μας να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον οποιοδήποτε… κατανοούμε τα προβλήματα όλων, γιατί εμείς είμαστε οι πρώτοι παθόντες!

Εμάς, όμως, μας τα πήραν όλα!

Τους άλλους τους έδωσαν σημαντικό ποσοστό των καταθέσεών τους, των ταμείων προνοίας τους, ενώ συμψηφίστηκαν οι υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα, με τις καταθέσεις τους. Αυτό πρέπει να γίνει και για εμάς σαν πρώτο βήμα! Σημειώνουμε ότι η ιεράρχηση για αποζημίωση στην οποία κάποιοι αναφέρονται είναι λανθασμένη, γιατί εμείς δεν είμαστε κάτοχοι αξιογράφων, αλλά εξαπατηθέντες καταθέτες, εν δυνάμει πιστωτές της Τράπεζας!

12. Ο μόνος λόγος που απευθυνόμαστε στους πολιτικούς, είναι γιατί όλοι γνωρίζαμε και το ζούμε καθημερινά, ότι τα δικαστήρια θα αργούσαν να εκδικάσουν όλες αυτές τις υποθέσεις, ζητούσαμε πολιτική – εξωδικαστική λύση, προτιθέμενοι, η επιστροφή των κλεμμένων, να γίνει σταδιακά. Πέντε χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα!

13. Αν υλοποιείτο μόνο μια από τις δεσμεύσεις του κ. Αναστασιάδη για διορισμό 6 δικαστών για τα αξιόγραφα, τα πράγματα τώρα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αφού οι πλείστοι από εμάς θα είχαμε αποζημιωθεί σε μεγάλο βαθμό!

14. Εμείς δεν ζητούμε να μας χαριστεί κανένας και ούτε επαιτούμε! Αντίθετα, απαιτούμε αυτά που με δόλο και ψευδείς παραστάσεις μάς έκλεψαν. Αν το δικαστικό σώμα λειτουργούσε εύρυθμα και γρήγορα, δεν θα ζητούσαμε λύση από τους πολιτικούς (στην Ελλάδα οι αποφάσεις εκδίδονται σωρηδόν δικαιώνοντάς μας…)! Πέντε χρόνια, όμως, μετά, λίγες αγωγές εναντίον των τραπεζών για τα αξιόγραφα ξεκίνησαν και αυτές δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς!

15. Γι’ αυτό, ζητούμε την ενίσχυση του δικαστικού σώματος (μια από τις κούφιες δεσμεύσεις του απερχόμενου προέδρου, ότι θα διορίζοντο δυο δικαστές ανά επαρχία για να εκδικάζουν τις υποθέσεις των αξιογράφων).

16. Ζητούμε επίσης την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για ‘‘ομαδικές αγωγές - class - action’’, άλλωστε αυτό θα βοηθήσει γενικότερα στην απονομή δικαιοσύνης σε αυτό το δύσμοιρο – δυσλειτουργικό κράτος!

17. Δεν είναι δυνατό να περιμένουμε απονομή δικαιοσύνης για άλλα δέκα χρόνια. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, ευνομούμενο κράτος, θα πρέπει τα συντεταγμένα όργανά του να πάψουν να υιοθετούν την απάτη και την αργή απονομή δικαιοσύνης και να λάβουν θέση και δράση!

Όλες οι υποθέσεις είναι πανομοιότυπες και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι ο καθορισμός θεσμικών – επαγγελματιών επενδυτών (σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων και του Εφετείου ‘‘είναι αυτοί που η επαγγελματική τους δραστηριότητα και η καθημερνή ενασχόλησή τους, είναι η αγοραπωλησία κινητών αξιών’’).

Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους σε βάθος χρόνου!

Αν αφαιρεθούν οι θεσμικοί επενδυτές και τα δάνεια που έχουν λάβει εξαπατηθέντες καταθέτες, το ποσό που απομένει είναι γύρο στα 500 – 600 εκατομμύρια και μεγάλο μέρος αυτού, εξ αντικειμένου, πρέπει να το καταβάλει η Τράπεζα Κύπρου προς τους πελάτες της.

18. Κατά καιρούς παρουσιάστηκαν διάφορα σενάρια, καταδεικνύοντας, στο τέλος, ότι δεν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση και πρόθεση να δικαιωθούν όλοι αυτοί οι εξαπατημένοι άνθρωποι.

Όλοι μας κορόιδεψαν… και μας ξεγέλασαν και αυτό βλέπουμε να γίνεται και τώρα, προεκλογικά!

Εδώ και πέντε χρόνια, δεν μπόρεσαν τα συντεταγμένα όργανα και οι θεσμοί να πράξουν το αυτονόητο, το εύκολο, με το ελάχιστο κόστος, τον συμψηφισμό δανείων και αξιογράφων ‘‘προσκρούοντας σε νομικά σημεία’’, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα γίνει στις δικαστικές αίθουσες!

Δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν 500 – 600 εκατ. για τα αξιόγραφα και συζητούν για τη ρύθμιση κάποιων δισεκατομμυρίων με ταμείο 25 εκατ. ή και ποσοστό 10% επί του πρωτογενούς πλεονάσματος… Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σ’ αυτή την λογική ή αν θα μπούμε, τότε θα πρέπει δικαιωματικά για όλους τους πιο πάνω λόγους, να αποζημιωθούμε πρώτοι και άμεσα!

19. Επειδή κάποιοι αναφέρονται σε ‘‘επιβάρυνση των φορολογουμένων’’ αν αποζημιωθούμε, απαντούμε:

α. Δεν θα επιβαρύνονταν όλοι οι φορολογούμενοι αν η βουλή τότε ψήφιζε οριζόντιο κούρεμα - φορολόγηση;

β. Με ποια λογική και ποιο δικαίωμα να παραβιαστεί η αρχή της ισονομίας και κατανομής ίσων βαρών και να φορτωθεί μόνο μια μερίδα λαού όλο το βάρος.

γ. Αν δεν μας υφάρπαζαν τα χρήματα που με τόσο κόπο και ιδρώτα μαζέψαμε, το κράτος – ο φορολογούμενος πολίτης για να στηρίξει τότε τη Λαϊκή, θα έπρεπε αντί 1.8 δις να κατέβαλλε 3 δις!

δ. Το κράτος φέρει ευθύνη για τους εξαπατηθέντες από τη Λαϊκή, αφού κατέστη Κρατική Τράπεζα!

ε. Η πολιτεία να φροντίσει έτσι ώστε αυτό το μικρό σχετικά ποσό να καταβληθεί από τα τρία ένοχα μέρη, το κράτος, την Τράπεζα Κύπρου και την Κ. Τράπεζα.

20. Μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και του Εφετείου, δεν προτιθέμεθα, σε αντίθεση με άλλους, να προβούμε στον οποιοδήποτε συμβιβασμό – εκπτώσεις! Τα τρία ένοχα μέρη, Τράπεζα Κύπρου, Κ. Τράπεζα και το κράτος, υποχρεούνται να μας αποκαταστήσουν για την εξαπάτηση, την κλοπή και την ταλαιπωρία που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με την καταβολή πλήρους αποζημίωσης!!

21. Πέντε χρόνια μετά, ανέμενε κανείς τόσο οι ηθικοί αυτουργοί (Διοικητικά Συμβούλια) όσο και τα εκτελεστικά όργανα (Ανώτερα διευθυντικά στελέχη) των τραπεζών θα προσήγοντο ενώπιον της δικαιοσύνης για το πρώτο μείζον οικονομικό έγκλημα. Ο πρώην Γ. Εισαγγελέας, παρά τις πολλαπλές γραπτές καταγγελίες που δέχθηκε, έπραξε ‘‘ουδέν’’!

Ο νυν Γ. Εισαγγελέας έχει πλέον στα χέρια του εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια όλο το ανακριτικό υλικό σε σχέση με την απάτη των αξιογράφων. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, απαιτούμε την ποινική δίωξή τους εδώ και τώρα! Όχι άλλη ατιμωρησία!

Συνοψίζοντας, ζητούμε μετά από πέντε χρόνια, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, με επιστροφή των κλεμμένων με δόλο και εξαπάτηση, αποσυνδέοντάς μας από τους κουρεμένους κ.α.!

Ζητούμε όπως:

1) Γίνει συμψηφισμός δανείων αξιογράφων και στη συνέχεια να μας αποδοθεί άμεσα το ποσό των €100,000, όπως και στην περίπτωση των κουρεμένων.

2) Μας αποδοθεί το υπόλοιπο ποσό σε εύλογο χρονικό διάστημα.

3) Τα πιο πάνω πρέπει να καταβληθούν από τα τρία ένοχα μέρη!

Keywords
Τυχαία Θέματα