Διπλωματικό θρίλερ: Πότε δικάζονται οι Έλληνες στρατιωτικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πολιτικο-διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, σχετικά με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Έβρου.

Ο ανθυπολογαχός Άγγελος Μητρετώδης (25χρονος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού από το Κιλκίς) και ο Δημήτρης Κουκλατζής (λοχίας ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας Μηχανικού) κρατούνται στο κτίριο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής της Αδριανούπολης αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και πρόκειται να δικαστούν την Δευτέρα (5/3).

Η σύλληψη

Οι

Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο στις 14:30 της Πέμπτης (2/3) αλλά το υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε το γεγονός μία ημέρα σχεδόν αργότερα, το πρωί της Παρασκευής (3/3). Με άλλα λόγια, η σύλληψη των δύο Ελλήνων έγινε την ώρα που γίνονταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής μεταξύ Βίτσα-Κουβέλη στο υπ. Εθνικής Αμυνας, παρουσία του Πάνου Καμμένου.

Η ιστοσελίδα Birlik δημοσίευσε φωτογραφίες από τη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο. Κατά την ίδια ιστοσελίδα στο δικαστήριο βρέθηκε και η μητέρα του ενός συλληφθέντος.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί ξεσπούν: «Δεν είμαστε πράκτορες»

Τις συνθήκες υπό της οποίες συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο, κατέθεσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στο δικαστήριο της Αδριανούπολης.

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να είπαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσίν στο κινητό τηλέφωνο των δύο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να σταλούν στους ανωτέρους τους.

Πώς έγινε η σύλληψη

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ(Sözcü, nTV) οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη (Edirne) όπου τους αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τους τηλέφωνα) και υπεβλήθησαν σε ανάκριση.

Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.Ετσι, το τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης τους έκρινε κρατούμενους, μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν παρών εκπρόσωπος του ελληνικού προξανείου.

Τηλεφωνική επικοινωνία αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας για την υπόθεση.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης συνομίλησε τουλάχιστον δύο φορές με τον Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος επιτελάρχης μάλιστα, φέρεται να δεσμεύτηκε στον Έλληνα ομόλογό του πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, οι δύο στρατιωτικοί.

Καθώς παρήλθε το Αυτόφωρο (σ.σ. οι δύο Ελληνες συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14:30) και δεν τους αποδόθηκε τελικώς κατηγορία για απόπειρα κατασκοπείας όπως ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ, παρά μόνο εκείνη για «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής» εκφράζονται ελπίδες ότι πιθανόν να επιστρέψουν στα μέσα της εβδομάδας στην Ελλάδα, εκτός σοβαρής εμπλοκής.

Κατά τις πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Σύλληψη στρατιωτικών Έβρος: Αυτές είναι οι 4 κατηγορίες για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Σύλληψη στρατιωτικών: «Δεν είμαστε πράκτορες» - Τι είπαν στις απολογίες υπολοχαγός και λοχίας

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το συμβάν
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ενημέρωσε για το περιστατικό. «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Κικίλιας: Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για άμεση επιστροφή τους

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις πολύ σοβαρές εξελίξεις που ακολούθησαν τη σύλληψη των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών. Ενημέρωσα τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα τελευταία δεδομένα της υπόθεσης», δήλωσε ο Tομεάρχης άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε: «Η ΝΔ ζητάει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Πάιατ: Ανησυχώ για «ατύχημα» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Το φόβο του για ένα «ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι «μέσα» στις κινήσεις που γίνονται, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κι ο ίδιος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισήμανε, στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.

Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και τη συμπεριφορά της υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη.

Βίτσας: Εργαζόμαστε για να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα τα παιδιά μας

«Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα»: την απάντηση αυτή δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα