Διόρισαν αποβιώσαντα στη θέση διευθυντή στο Τμ.Πολ.Αεροπορίας

«H διαδικασία πλήρωσης της θέσης του διευθυντή Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που άρχισε στις 11 Ιουλίου του 2005, δεν έμελλε, μέχρι σήμερα, να τελειώσει».

Αυτό αναφέρει ο πρόλογος της απόφασης του Εφετείου που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας προέβη στον διορισμό πέντε φορές μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν τρεις ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις και δύο προσφυγές που εκκρεμούν.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Εφετείου, το 2016 η ΕΔΥ προέβη σε επανεξέταση -την τέταρτη στη σειρά-

διορίζοντας αποβιώσαντα στη θέση του διευθυντή, αναδρομικά από τις 3 Οκτωβρίου του 2005 μέχρι τις 20 Απριλίου του 2014, ημερομηνία κατά την οποία απεβίωσε. Εναντίον της απόφασης αυτής εκκρεμεί προσφυγή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στη συνέχεια, λόγω του ότι ότι ο διορισμός του αποβιώσαντος ήταν για περιορισμένο διάστημα, έγινε νέα εξέταση του θέματος από την ΕΔΥ μέσω προκήρυξης της θέσης, και τελικώς διορίστηκε το 2017 τρίτο πρόσωπο. Αυτό οδήγησε σε νέα προσφυγή, η οποία επίσης εκκρεμεί.

Σε ό,τι αφορά στην έφεση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως ορθά το πρωτόδικο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της ΕΔΥ το 2014. Το κρίσιμο σημείο ήταν η απόδοση πλεονεκτήματος λόγω πείρας.

Καταλήγοντας, το Εφετείο αναφέρει ότι: «Η επισήμανση του αδελφού Δικαστή περί παράλειψης της ΕΔΥ να εφαρμόσει ενιαίο μέτρο κρίσης, είναι απολύτως ορθή. Αρχικώς, θεωρείται η τριετής πείρα ως επαρκής, στη συνέχεια χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία παρατηρούμε ότι η διάρκεια της πείρας αυτής αυξάνεται σε δεκαετή. Επιπροσθέτως, σημειώνουμε ότι η ΕΔΥ δεν εφάρμοσε ισότιμα την κρίση της έναντι όλων των υποψηφίων. Σε συνάρτηση με τον εφεσίβλητο, κρίθηκε αρχικώς ότι δεν κατείχε δεκαετή πείρα αλλά πενταετή, πλην, όμως, δεν τον πίστωσε με το πλεονέκτημα, ενώ κάτι ανάλογο έπραξε σε άλλους υποψηφίους οι οποίοι είχαν πείρα λιγότερη των δέκα ετών. Τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το διοικητικό όργανο έχει υποχρέωση να εφαρμόζει ισότιμο και ενιαίο μέτρο κρίσης έναντι όλων των υποψηφίων σε μια διαδικασία επιλογής, η οποία διαρκεί χρόνια με αλλεπάλληλες επανεξετάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα