Δημήτρης Παπαδάκης: Οι καθηγητές να εργάζονται περισσότερες ώρες

Την άποψη ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες και τα σχολεία να περάσουν στη λογική του ολοήμερου, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Παπαδάκης ανέφερε ότι το μοντέλο της Παιδείας που ισχύει σήμερα στην Κύπρο

δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.

«Φεύγει το παιδί μας από το φροντιστήριο, τρέχει να φάει και πηγαίνει στα φροντιστήρια. Στο εξωτερικό γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Σε πολλές χώρες τα παιδιά μένουν στο σχολείο μέχρι το απόγευμα. Ας τους αυξήσουμε μερικές ώρες, αλλά να τους δώσουμε και τις κατάλληλες συνθήκες. Τα παιδιά μας με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο μπορούν να μπουν στις αίθουσες, χωρίς να υπάρχει κλιματισμός; Να τα βάλουμε όλα κάτω να τα συζητήσουμε, να ανοίξουμε τα χαρτιά μας και να πούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, παρά μόνο ένα σύστημα το οποίο νοσεί», είπε.

Τόνισε δε ότι αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει είναι τα σχολεία «να παράγουν πολίτες» οι οποίοι να μπορέσουν να προχωρήσουν, τονίζοντας ότι ναι μεν οι απόφοιτοι του κυπριακού συστήματος Παιδείας είναι πολύ καλοί, ωστόσο είναι καλοί μόνο στο αντικείμενο που διδάσκονται.

«Δεν βλέπουμε τι γίνεται στη Φιλανδία; Το γεγονός ότι τα παιδιά μας σκοτώνονται στα φροντιστήρια μέχρι τις 22:00, δεν αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η Παιδεία πάσχει; Η ευθύνη βαραίνει την Πολιτεία, τους καθηγητές, αλλά και εμάς τους γονείς. Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να συζητάμε», είπε, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι θα πρέπει να μπαίνουν όλα τα ζητήματα και όχι μόνο αυτά που βολεύουν την κάθε πλευρά.

Όπως είπε, ο Υπουργός Παιδείας μιλάει για τους συνδικαλιστές και τις ώρες για τις οποίες έχουν απαλλαγή, αλλά δεν μιλάει για τους αποσπασμένους που υπάρχουν οι οποίοι πληρώνονται μεν από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά εργάζονται σε άλλα πόστα.

Όσον αφορά στον ίδιο, ο κος Παπαδάκης ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή του είναι να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2019, ωστόσο αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι ευθύνες φέρουν όλες οι πλευρές και πως «η παιδεία ξεκινά από το σπίτι και όχι μόνο από το σχολείο».

« Συγχαίρω που κατέβηκαν στο δρόμο γιατί αυτή είναι κοινωνική αντίδραση, είτε συμφωνώ, είτε διαφωνώ με τις θέσεις τους», πρόσθεσε λέγοντας, πως πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα