Δίκη Al Jazeera: Νέα «προσπάθεια» για να απαντήσουν οι τέσσερις κατηγορούμενοι

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λευκωσία, αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα οι τέσσερις κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζιης, και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη διαδικασία, κανένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους δεν απάντησε στις κατηγορίες. 

Στη σημερινή δικάσιμο (30/11) αρχικά τον λόγο έλαβε ο συνήγορος του Δημήτρη Συλλούρη Κρις Τριανταφυλλίδης ο οποίος είπε «είμαι έτοιμος να αναφέρω που εντοπίζω το ζήτημα της κατάχρησης. Έχω ετοιμάσει 7 σημεία που θα ζητήσω να είναι παραδεκτά γεγονότα. Μίλησα με κατηγορούσα Αρχή, με την οποία υπάρχει συνεργασία, και μου είπε ότι θα τα μελετήσει για να τα δεχθεί είτε όλα είτε κάποια από αυτά. Η κατάχρηση συνιστάται με τις κατηγορίες 1,2 3 με την εμπλοκή του κράτους σε επίπεδο υπουργικού στη διαμόρφωση των γεγονότων με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού».

Επίσης, έκανε αναφορά στον αλλοδαπό για τις κατηγορίες 4 και 5.

Στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης του Χριστάκη Τζιοβάνη, Γιώργος Παπαϊωάννου είπε, «για μας είναι πιο απλά τα πράγματα. Οι κατηγορίες 1,2,3 δεν έχουν νομική ισχύ. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από τη νομική βάση, θα επικαλεστώ report της Greco. Υπάρχει πρόβλημα ως προς την προώθηση της κατηγορίας 4, μιλάμε για μη υπαρκτό πρόσωπο».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζιης, είπε, «Απαντώ μη παραδοχή, δεν θα υιοθετήσω θέσεις. Δεν επιδιώκω αθώωση αλλά δικαίωση».

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου ανέφερε ότι έχει παραδοθεί το μαρτυρικό υλικό που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Για προδικαστικές ενστάσεις, εξήγησα στον Τριανταφυλλίδη ότι για να υπάρχει υπόβαθρο για παραδεκτά θα έπρεπε να μου εξηγήσουν ακριβώς τις ενστάσεις για να εξειδικευτεί το πλαίσιο. Πρώτη  φορά βλέπω σήμερα το πλαίσιο του Τριανταφυλλίδη. Η πρώτη προδικαστική ένσταση του είναι ασαφής. Εγώ θέλω σαφές, δεν αρκεί να λέμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός κάθονταν στο Υπουργικό θα ήθελα να γνωρίζω εάν θα φέρει μαρτυρίες.

Η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το πλαίσιο του Τριανταφυλλίδη, περίπου ένα μήνα.

Ο Κρις Τριανταφυλλίδης συμπλήρωσε ότι δεν είναι ασαφείς οι προδικαστικές ενστάσεις. «Αναφέρω συγκεκριμένα για τον ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού στο Υπουργικό.

Στις 8 και 9 Μαρτίου 9 η ώρα αποφασίστηκε η ακρόαση  για τον 4ο κατηγορούμενο. Για τους υπόλοιπους θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου η ώρα 9 το πρωί.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Al Jazeera: Ήλθον, είδον και απήλθον- Πολλές ενστάσεις, καμιά απάντηση

Τι είχε γίνει στην προηγούμενη δικάσιμο 

Αρχικά από πλευράς του συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Συλλούρη ηγέρθησαν τρία ζητήματα. Τόνισε ότι με επιστολή του στις 12 Σεπτεμβρίου στον Γενικό Εισαγγελέα είχε ζητήσει να μάθει εάν ο «αλλοδαπός» που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 είναι υπαρκτό πρόσωπο, καθώς υπάρχουν άλλοι 7,2 δις πληθυσμού που μπορούν να περιγράφουν ως αλλοδαποί. Πρόσθεσε ότι πριν ένα μήνα, στις 26 Σεπτεμβρίου, είχε στείλει δεύτερη επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να μάθει εάν ο ίδιος και ο Βοηθός του συμμετείχαν ως υπουργοί στη λήψη αποφάσεων για τα διαβατήρια, τα οποία αναφέρονται στις κατηγορίες 1,2 και 3 με σκοπό να στοιχειοθετήσει την ένσταση.

Τόνισε όμως ότι δεν πήρε απάντηση, γι' αυτό τον λόγο δεν μπόρεσε να συμβουλέψει το πελάτη του τι θα απαντήσει στις κατηγορίες. «Ζητώ ο πελάτης μου να μην απαντήσει σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε μια άλλη παρέμβασή του, σημείωσε ότι «δεν απαντά ο πελάτης μου, αλλά διευκρινίζω ότι δηλώνει αθώος με μεγάλα γράμματα».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Χριστάκη Τζιοβάνη, Γιώργος Παπαϊωάννου, συμφώνησε με τον Τριανταφυλλίδη, ζητώντας επίσης χρόνο για να απαντήσει ο πελάτης του. Έθεσε επίσης ζήτημα για τον «αλλοδαπό», ενώ συμπλήρωσε ότι ζητάει αναβολή επειδή υπολείπεται μαρτυρικό υλικό.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζιης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του, δήλωσε στο δικαστήριο ότι «συνιστά λαϊκή απαίτηση αυτή η υπόθεση να αρχίσει το συντομότερο. Ακόμα και αύριο προτίθεμαι να έρθω στο Δικαστήριο». Δήλωσε μεν ότι είναι έτοιμος να απαντήσει στις κατηγορίες, εντούτοις επεσήμανε ότι υπολείπει μαρτυρικό υλικό. Μάλιστα, αντέδρασε για τη διαδικασία, εξηγώντας ότι με τις εντάσεις και τις αναβολές, «θα φάμε τρεις μήνες χωρίς να απαντήσουμε στις κατηγορίες». Όταν ο δικαστής επανέλαβε την ερώτηση του εάν θέλει να απαντήσει στις κατηγορίες ξεχωριστά από τους υπόλοιπους, απάντησε αρνητικά και επανέλαβε ότι ζητάει μαρτυρικό υλικό. 

Τέλος, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, είπε ότι είχε επικοινωνία με τους δικηγόρους και θα παρέδιδε τον κατάλογο με το μαρτυρικό υλικό που υπολείπεται. Επεσήμανε ότι πρόκειται για 105 αιτήματα. Σε σχέση με τις επιστολές του δικηγόρου του Συλλούρη, ανέφερε ότι η απάντηση για τον «αλλοδαπό» δόθηκε από το μαρτυρικό υλικό και πρόκειται για «μη υπαρκτό πρόσωπο». Όσον αφορά στις αναφορές για τις εγκρίσεις διαβατηρίων από το Υπουργικό, είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας «ήταν μέλη (του Υπουργικού). Σε κάποιες ο ένας και σε άλλες και οι δύο. Το επιβεβαιώνω».

Keywords
Τυχαία Θέματα