Διέτης: Γιατί το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια-Τι συμβαίνει με το Sputnik V (vid)

Για τις εξελίξεις σε σχέση με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Δρ Νικόλας Διέτης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε σχέση με την είδηση για πάνω από 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ανέφερε ότι είναι πολύ αντικειμενικό στοιχείο γιατί είναι βασισμένο σε νούμερα. Εξήγησε ότι υπήρχαν 94 μολύνσεις ανάμεσα στους ανθρώπους που πήραν το εμβόλιο, άνοιξαν τους φακέλους να δουν αυτοί οι άνθρωποι τι πήρανε και διαπιστώθηκε ότι οι 85 πήρανε το πλασέμπο και οι υπόλοιποι

το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Με απλά μαθηματικά το εμβόλιο προστατεύει κατά 90%.

Το ερώτημα είναι όμως εάν αυτό το αποτέλεσμα θα ισχύσει σε όλο τον πληθυσμό που πήρε το εμβόλιο ή τον πληθυσμό που θα το πάρει όταν βγει. Αυτά τα νούμερα συνήθως αυξομειώνονται κατά πολύ λίγο.

Σημείωσε ότι με 40% εμβολιασμένου πληθυσμού θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν. Εντούτοις, εξήγησε ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Συγκεκριμένα, εννέα στους δέκα προστατεύονται, οπότε αυτός ο ένας δεν προστατεύεται και η αναλογία πρέπει να γίνει με ένα μεγάλο πληθυσμό. Επίσης, θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα θέλουν να εμβολιαστούν. Σημειώνεται ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν, όπως έγκυες, κάποιοι με αλλεργίες κτλ.

Σε σχέση με το πιο εμβόλιο θα βγει πρώτο, δήλωσε ότι δεν έχει σημασία, αφού όλα τα εμβόλια για χρησιμοποιηθούν λόγω των τεράστιων αναγκών, εξηγώντας ότι θα πρέπει να βάλουμε μπροστά όλα τα όπλα.

Σε σχέση με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο δεν βρίσκεται στις επιλογές της Ευρώπης, σημείωσε ότι σίγουρα παίζουν politics, αλλά και η επιστημονική κοινότητα είναι επίσης μουδιασμένη. Δεν έδωσαν τα πάντα στη δημοσιότητα, όπως για παράδειγμα το πώς προχωράνε και ποια προβλήματα αντιμετώπισαν. Δεν έκανε τη δήλωση μάλιστα η ίδια η εταιρεία για την αποτελεσματικότητα αλλά ένας Υπουργός. Μάλιστα, ο ειδικός είπε ότι δεν μπορείς να βγάλεις αποτέλεσμα από τα εμβόλια που γίνονται στον κόσμο αλλά από τις μελέτες.

Διαβάστε επίσης:

Από σήμερα οι έλεγχοι μετακίνησης από και προς Λεμεσό-Πάφο:Ποιες οι εξαιρέσεις

Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα σε Λεμεσό και Πάφο μετά το lockdown

Keywords
Τυχαία Θέματα