Διαφορετική προσέγγιση Αιγύπτου-Κατάρ για Γάζα -Ο ρόλος της Κύπρου

Διαφορετική προσέγγιση για το θέμα της επίλυσης του αποκλεισμού της Γάζας φαίνεται να έχουν η Ντόχα και το Κάιρο. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά και την Κύπρο, αφού πρόσφατα έγινε γνωστό το σχέδιο κατασκευής λιμανιού για τη Γάζα στην Κύπρο, που προωθεί ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Λίμπερμαν, ο οποίος είχε επαφές στην Κύπρο

με ανθρώπους του Κατάρ για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία είπε πως δεν υπάρχει τελική συμφωνία για την ισραηλινή πρόταση, αλλά εξετάζεται το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγόρησαν το Κατάρ ότι πραγματοποιεί «μυστικές συναντήσεις» με τους Ισραηλινούς, την ώρα που κατηγορεί τους γείτονές του για αυτό.

Η στάση Αιγύπτου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Times of Israel, η αιγυπτιακή στάση είναι ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ και ότι μόνο μετά την επιστροφή της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.

«Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση, είναι ότι η συμφιλίωση μεταξύ των Παλαιστινίων εξαρτάται από την καλή θέληση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θέτει προϋποθέσεις που γνωρίζει καλά ότι η τρομοκρατική οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα δεν έχει καμία πρόθεση να δεχθεί: Η Χαμάς, δηλαδή, να παραιτηθεί από όλα τα στοιχεία της, τον αφοπλισμό της στρατιωτικής της πτέρυγας και την παράδοση όλων των όπλων της στην Παλαιστινιακή Αρχή».

«Αυτό είναι σχεδόν το σενάριο που ονειρεύεται το Ισραήλ, αν και για κάποιο λόγο υπάρχουν κάποιοι Ισραηλινοί οι οποίοι κατηγορούν τον Αμπάς για την καθυστέρηση μιας συμφωνίας, αντί να τον ενθαρρύνουν να παραμείνει στη θέση του», προσθέτει.

Το σχέδιο του Κατάρ

Το σχέδιο του Κατάρ είναι σχεδόν το αντίστροφο. Η Ντόχα δεν θέλει να περιμένει τον Αμπάς και στέλνει μηνύματα ότι είναι πρόθυμη να επενδύσει μαζικά στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός αεροδρομίου για τους κατοίκους της Γάζας στο Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ - με ισραηλινή εποπτεία ασφαλείας, με πτήσεις προς το Κατάρ και την Τουρκία.

Επιπλέον, σημειώνει το δημοσίευμα, οι Καταριανοί θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια θαλάσσια διαδρομή από τη Γάζα προς την Κύπρο, με ένα λιμάνι στην Κύπρο να μεταφέρει εμπορεύματα προς και από τη Λωρίδα, και πάλι υπό την εποπτεία ασφαλείας του Ισραήλ.

«Αυτή η πιθανότητα ανησύχησε τον Αμπάς, του οποίου οι συνεργάτες κατέστησαν σαφές ότι, εάν η Χαμάς συμφωνήσει με αυτούς τους όρους και υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, θα σήμαινε ότι η Γάζα θα απεμπλακεί μόνιμα από τη Δυτική Όχθη και επομένως η Παλαιστινιακή Αρχή θα σταματήσει όλες τις πληρωμές της στη Γάζα. Η χρηματοδότηση αυτή είναι σημαντική, και ανέρχεται σε περίπου 95 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Σύμφωνα με την Times of Israel, η Αίγυπτος, επίσης, αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτές τις ιδέες - δεδομένου ότι ο αντίπαλός της, το Κατάρ, θα πάρει όλη την πίστωση και τότε η εξάρτηση της Γάζας από το Κάιρο θα μειωθεί σημαντικά. «Ενώ οι Αιγύπτιοι δεν θα ήθελαν να δουν τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας να εξαρτώνται από το Κάιρο, δεν θα ήθελαν επίσης να αποκόψουν εντελώς τις σχέσεις», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα