Διαφωνία για χαλαρή ομοσπονδία – Καλύτερη επιλογή ή όχι; (vid)

Η χαλαρή ομοσπονδία φαίνεται να μπαίνει ξανά στον δημόσιο διάλογο ως επιλογή επίλυσης του Κυπριακού.

Καλεσμένοι στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ρολάνδης και ο νομικός αλλά και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Αντρέας Αγγελίδης.

Ο κ. Ρολάνδης υποστήριξε ότι η χαλαρή ομοσπονδία δεν είναι υποχώρηση. «Ίσως να είναι και καλύτερη πανάκεια για το θέμα της Κύπρου», δήλωσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι με την χαλαρή ομοσπονδία θα υπάρχουν πολλά δικαιώματα

στα άκρα (συνιστώσες πολιτείες) και λιγότερα στο κέντρο (κεντρική εξουσία).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συμφωνία Μακαρίου – Ντενκτάς έλεγε ότι έπρεπε να δεικνύει την ενότητα του κράτους και με την χαλαρή ομοσπονδία μπορεί να επιτευχθεί αυτή η προϋπόθεση. Μια χαλαρής μορφής ομοσπονδία, εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, ανέφερε ο κ. Ρολάνδης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι εδώ που είναι και είμαστε καταδικασμένοι να μας επηρεάζει. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε ως καλλιέργεια ψευδαισθήσεων την θέση ότι αν λυθεί το Κυπριακό θα απεμπλακούμε από την Τουρκία. «Διεκδικούμε το ανέφικτο τόσα χρόνια», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελίδης, τόνισε, ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη που θα αποκλείει την Τουρκία από το Κυπριακό κράτος.

«Χαλαρή ομοσπονδία δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Κύπρο. Μπορεί να είναι και χειρότερη από την ομοσπονδία που συζητούμε», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Αγγελίδης σχολίασε ότι τα "τσουνάμια" που ακούγονται δεν υποβοηθούν για μια δίκαιη λύση και λειτουργική, ασκώντας κριτική στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι μειώνει την αντίσταση του Κυπριακού Ελληνισμού με τις αναφορές του.

Εξάλλου, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση καθώς ίσως να έχουμε την τρίτη ευκαιρία να διεκδικήσουμε λύση ένα κράτος που λειτουργεί κάτω από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απαλλαγή από στρατούς κατοχής και εγγυήσεις θα πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης που θα μπορεί να λειτουργεί, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα