Δεν θα ανοίξει ξανά η συμφωνία αποχώρησης συμφώνησαν Μέι-Γιούνκερ
Η ΕΕ δεν θα ανοίξει εκ νέου τη Συμφωνία Αποχώρησης, περιλαμβανομένου του backstop του ΗΒ, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις του βρετανικού κοινοβουλίου στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης και προς αυτόν τον σκοπό ξεκινούν διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τα τέλη Φεβρουαρίου, συμφώνησαν σήμερα Τ. Μέι και Ζ. Κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η Πρωθυπουργός Mέ συναντήθηκαν σήμερα για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα στην απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Σύμφωνα με κοινή δήλωση που ενέκριναν οι δύο πλευρές, "οι συνομιλίες διεξήχθησαν με πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη της ομαλής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο κοινής αποφασιστικότητας για την επίτευξη μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης για το μέλλον, δεδομένων των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο από κοινού δίκαιου εμπορίου, συνεργασίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και της τρομοκρατίας και στην υπεράσπιση του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες".
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, η πρωθυπουργός περιέγραψε "το πλαίσιο που έθεσε το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και τα κίνητρα που απορρέουν από την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή των Κοινοτήτων και την επιδίωξη για μια νομικά δεσμευτική αλλαγή στους όρους του backstop" και "διατύπωσε διάφορες επιλογές για την αντιμετώπιση αυτών των προβληματισμών στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της έναντι του Κοινοβουλίου".
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε ότι "η ΕΕ των 27 δεν θα ανοίξει εκ νέου τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία αντιπροσωπεύει έναν προσεκτικά ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, στον οποίο και οι δύο πλευρές έχουν κάνει σημαντικές παραχωρήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία".
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ανοιχτός "να προσθέσει διατύπωση στην Πολιτική Δήλωση που συμφωνήθηκε από την ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να είναι πιο φιλόδοξη όσον αφορά το περιεχόμενο και την ταχύτητα όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου".
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι "οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΕ των 27".
"Η συζήτηση ήταν έντονη αλλά εποικοδομητική", αναφέρει η κοινή δήλωση.
"Παρά τις προκλήσεις, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα πρέπει να διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος για να κερδηθεί η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στο βρετανικό κοινοβούλιο και να τηρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".
Η Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος θα συναντηθούν ξανά πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου για να καταγράψουν τις συζητήσεις αυτές, και ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μ.Μπαρνιέ θα συναντήσει τον Στέβεν Μπέρκλεϊ την επόμενη Δευτέρα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άφησε το μωρό στο τρένο, βγήκε να καπνίσει και τη συνέχεια θα έπρεπε να την περιμένει
- Καμένη στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση – Ανατρέπεται ο εκλογικός σχεδιασμός του Μαξίμου
- Ο Τσίπρας «ξαναχτυπά» στα Αγγλικά: Το «nice to meet you» στον Ερντογάν
- Το Μικρολίμανο αλλάζει μορφή
- Καρκίνος: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης
- «Κλειδώνουν» για 26 Μαΐου οι εθνικές εκλογές λέει ο Μητσοτάκης και μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου
- Μάνος κατά Καραμανλή: Έτσι μας οδήγησε στη χρεοκοπία
- Το προφίλ του μέσου Έλληνα: Ζει σε δυάρι, έχει εισόδημα 14,4 χιλιάδες ευρώ
- Φρικιαστικές αποκαλύψεις από τον πατέρα - δολοφόνο της μικρής Άννυ - «Πάγωσαν» οι δικαστές
- Η περιοχή της Ελλάδας με το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και εγκεφαλικών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- «Δεν σκότωσα την Άννυ. Την τεμάχισα βρισκόμενος σε πανικό»
- Προσοχή! Κλειστοί δρόμοι λόγω κατολισθήσεων
- Βίντεο από την πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών έξω από το ΥΠΠ
- Έφηβος κατασκεύασε το προσθετικό χέρι του με τουβλάκια Lego
- Καταργείται το εκτός έδρας γκολ;
- Ιταλία: Προς παραπομπή σε δίκη ο Ματέο Σαλβίνι
- Der Spiegel: Ο Τσίπρας αυτοσκηνοθετείται ως ηγέτης λόγω εκλογών
- Σε απευθείας δίκη ο 21χρονος για τον φόνο του 76χρονου στη Λάρνακα
- Δεν θα ανοίξει ξανά η συμφωνία αποχώρησης συμφώνησαν Μέι-Γιούνκερ
- Βρετανία: Η πρόταση της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία του Brexit
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Δεν θα ανοίξει ξανά η συμφωνία αποχώρησης συμφώνησαν Μέι-Γιούνκερ
- Ο φοιτητής που δημιούργησε προσθετικό χέρι από Lego
- Ο Λ. Λοϊζίδης σκηνοθετεί με μαεστρία τη «Μήδεια» του Ευριπίδη
- Συρίγος για Πρέσπες: Μεγάλο το κόστος απεμπλοκής από τη συμφωνία
- Σήμερα το πόρισμα για θάνατο 34χρονου που απεβίωσε από γρίπη Α’
- Καταργείται το εκτός έδρας γκολ;
- Κληρίδης: Χρηματοδότηση για Μακροπρόθεσμης Οικονομικής Στρατηγικής
- Ιταλία: Προς παραπομπή σε δίκη ο Ματέο Σαλβίνι
- «Καταρτισμό τριπτύχου με συγκλίσεις θα εισηγηθεί ο ΠτΔ σε Ακιντζί»
- Βίντεο από την πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών έξω από το ΥΠΠ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- European Commission: Growth in Greece linked to continuation of reforms
- Με κλιματικό χάος απειλείται ο πλανήτης - Προειδοποιούν οι επιστήμονες
- Βραζιλία: Νέα καταδίκη του πρώην προέδρου Λούλα για διαφθορά
- Η Φαίη Ξυλά μίλησε πρώτη φορά για τον χωρισμό της με τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο
- Ο Τσίπρας «ξαναχτυπά» στα Αγγλικά: Το «nice to meet you» στον Ερντογάν
- Χειροπέδες σε μέλη σπείρας που διέπραξε πάνω από 55 ληστείες στη ΒΑ Αττική
- Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής Καθηκόντων Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR
- Κέρκυρα: Ενίσχυση των δομών πρόνοιας από την Περιφέρεια
- Εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ που επιθυμούν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο
- Καραγκούνης: Θα καταψηφίσουμε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ (audio)