Δεν φαίνεται να εκπληρώνεται ο στόχος για εξάλειψη του AIDS ως το 2030

Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να χάνει τον φιλόδοξο στόχο για τερματισμό της εξάπλωσης του HIV και διεύρυνση της πρόσβασης σε θεραπεία, θέτοντας σε κίνδυνο και τον στόχο για τον τερματισμό της πανδημίας του AIDS έως το 2030, εκτός εάν ενταθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη την Πέμπτη.

Πέρυσι, το 84% των θετικών στον ιό HIV ατόμων γνώριζαν ότι είχαν τον ιό, με το 87% να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα.

Από αυτούς που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή, το 90% είχε κατασταλμένα επίπεδα του ιού σε τόσο χαμηλό επίπεδο, που δεν μπορεί η ασθένεια να μεταδοθεί, ανέφερε η UNAIDS σε έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι στόχοι του 90% έως το 2020 είχαν τεθεί για κάθε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες πριν από πέντε χρόνια, αλλά η UNAIDS ανέφερε ότι η παγκόσμια πρόοδος είχε εμποδιστεί εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Πρόσθεσε ότι η ποινικοποίηση του σεξ ομοφυλοφίλων, της χρήσης ναρκωτικών και της εργασίας στη σεξουαλική βιομηχανία σε πολλές χώρες, συνέχισε να εμποδίζει τις δοκιμές και τη θεραπεία. "Ο χρόνος εξαντλείται στην παγκόσμια προσπάθεια για τον τερματισμό του AIDS έως το 2030", ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από την 40η επέτειο στις 5 Ιουνίου των πρώτων κρουσμάτων AIDS που καταγράφηκαν επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πριν από συνάντηση του ΟΗΕ για το HIV / AIDS την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αποτυχία των στόχων του 2020 έχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος: Από το 2016, άλλα 3,5 εκατομμύρια άτομα μολύνθηκαν από τον ιό HIV και άλλα 820.000 άτομα πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 34,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS από τότε που οι πρώτες περιπτώσεις εντοπίστηκαν το 1981, ενώ 37,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με τον ιό HIV, αναφέρει η UNAIDS.

Ενώ οι νέες μολύνσεις έχουν μειωθεί παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, με μείωση 43% στην Ανατολική και Νότια Αφρική, έχουν αυξηθεί 43% στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και επίσης αυξήθηκαν στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το 2019, το 43% των νέων περιπτώσεων HIV ήταν μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών, τρανσέξουαλ, εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ, χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών, με στοιχεία που δείχνουν ότι η ποινικοποίησή τους σε πολλά έθνη οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, ανέφερε η έκθεση.

Υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες αναφέρουν ότι είναι αισιόδοξες για τα νέα δεδομένα, σημειώνοντας ότι οι μολύνσεις και οι θάνατοι από τον ιό HIV συνεχίζουν να μειώνονται παγκοσμίως.

"Αυτό που είναι πραγματικά ενθαρρυντικό είναι ότι (μεταξύ) των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, η ιογενής καταστολή σε αυτήν την ομάδα είναι στην πραγματικότητα εκεί που ήταν ο στόχος, που θέσαμε", δήλωσε ο Μάθιου Χόντσον, εκτελεστικός διευθυντής της NAM, μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης για το HIV / AIDS.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα