Δείτε τον λόγο που υπάρχουν 4 χρώματα διαβατηρίων

Αποδεικνύεται πως υπάρχουν μόνο τέσσερα βασικά χρώματα στα διαβατήρια, σε όλο τον κόσμο. Κάθε χώρα, έχει τους δικούς της λόγους για την επιλογή του συγκεκριμένου χρώματος στο εξώφυλλο.

Κόκκινο

Τα διαβατήρια με κόκκινο εξώφυλλο συχνά επιλέγονται από χώρες με ιστορικό ή τρέχον κομμουνιστικό σύστημα. Οι πολίτες της Σλοβενίας, της Κίνας, της Σερβίας, της Ρωσίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Γεωργίας, έχουν κόκκινα διαβατήρια. Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Κροατία, χρησιμοποιούν επίσης διαβατήρια σε χρώματα μπορντό και άλλων αποχρώσεων του

κόκκινου. Οι χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, άλλαξαν το χρώμα των διαβατηρίων τους σε κόκκινο πριν από λίγα χρόνια. Η Κοινότητα Εθνών των Άνδεων (η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού), έχει επίσης διαβατήρια σε μπορντό χρώμα.

Μπλε

Το μπλε εξώφυλλο συμβολίζει τον «νέο κόσμο». 15 χώρες της Καραϊβικής έχουν μπλε διαβατήρια. Εντός του μπλοκ των χωρών της Νότιας Αμερικής, το μπλε εξώφυλλο στο διαβατήριο συμβολίζει τη σύνδεση με τη Mercosur, ένα συνδικάτο. Αυτό περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη. Η Βενεζουέλα είναι η εξαίρεση εδώ: ανήκει επίσης στο συνδικάτο, αλλά οι πολίτες της έχουν κόκκινα διαβατήρια. Τα διαβατήρια των πολιτών των ΗΠΑ άλλαξαν σε μπλε, μόνο το 1976.

Πράσινο

Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες έχουν πράσινα διαβατήρια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Το πράσινο θεωρείται ότι είναι το αγαπημένο χρώμα του προφήτη Μωάμεθ και αποτελεί ένα σύμβολο της φύσης και της ζωής. Οι πολίτες πολλών χωρών της Δυτικής Αφρικής, όπως για παράδειγμα της Μπουρκίνα Φάσο, της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Σενεγάλης, έχουν επίσης ταξιδιωτικά έγγραφα σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Στην περίπτωσή τους, το χρώμα υποδεικνύει ότι ανήκουν στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής).

Μαύρο

Τα πιο σπάνια διαβατήρια, είναι εκείνα με τα μαύρα εξώφυλλα. Αυτά μπορούν να βρεθούν μεταξύ των πολιτών σε ορισμένες χώρες της Αφρικής: στην Μποτσουάνα, τη Ζάμπια, το Μπουρούντι, τη Γκαμπόν, την Αγκόλα, το Τσαντ, το Κονγκό, το Μαλάουι και σε άλλες χώρες. Οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας, έχουν επίσης μαύρα εξώφυλλα διαβατηρίου, γιατί το μαύρο είναι εθνικό χρώμα της χώρας.

Πηγή:tilestwra

Keywords
Τυχαία Θέματα