ΔΕΕ: Δεν συνιστά «ελαττωματικό προϊόν» άρθρο με εσφαλμένη συμβουλή υγείας

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε σήμερα ότι "δεν θεμελιώνεται ευθύνη λόγω ελαττωματικού προϊόντος εκδότη εφημερίδας για άρθρο με εσφαλμένη συμβουλή υγείας, που προκάλεσε βλάβη σε αναγνώστη". Το ΔΕΕ διευκρινίζει ότι αυτό σημαίνει πως "δεν συνιστά ελαττωματικό προϊόν κατά το δίκαιο της Ένωσης άρθρο σε έντυπη εφημερίδα με το οποίο παρέχεται εσφαλμένη συμβουλή υγείας σχετικά με τη χρήση ενός φυτού, της οποίας η τήρηση προκάλεσε βλάβη στην

υγεία ενός αναγνώστη της εφημερίδας". Κατά συνέπεια, ένα τέτοιο άρθρο "δεν μπορεί να θεμελιώσει την αντικειμενική ευθύνη του εκδότη της εφημερίδας ή του τυπογράφου σύμφωνα με την οδηγία για την ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων".

Αναλυτικά κατά την εκτίμηση του ΔΕΕ "ένα προϊόν θεωρείται ελαττωματικό, κατά την έννοια της οδηγίας για την ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων, εάν δεν παρέχει την ασφάλεια που δικαιούται κανείς να αναμένει".

"Ο ελαττωματικός χαρακτήρας του καθορίζεται σε συνάρτηση με ορισμένα στοιχεία τα οποία είναι εγγενή στο ίδιο το προϊόν και σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την εξωτερική εμφάνισή του, με τη χρήση του καθώς και με τον χρόνο κατά τον οποίο τέθηκε σε κυκλοφορία", αναφέρει το ΔΕΕ

Κατά το ΔΕΕ "ο νομοθέτης της Ένωσης σκοπίμως δεν περιέλαβε στην οδηγία 85/374 διατάξεις, οι οποίες να παρέχουν τη δυνατότητα στοιχειοθετήσεως της ευθύνης λόγω ελαττωματικών προϊόντων για τις ζημιές, που προκαλούνται από υπηρεσία ως προς την οποία το προϊόν συνιστά απλώς και μόνον το υλικό υπόθεμα".

Το ΔΕΕ επισημαίνει ότι "εν προκειμένω η εσφαλμένη συμβουλή δεν αφορά την έντυπη εφημερίδα που αποτελεί το υπόθεμά της. Ειδικότερα, η υπηρεσία αυτή δεν αφορά ούτε την εξωτερική εμφάνιση ούτε τη χρήση της εφημερίδας, οπότε η εν λόγω υπηρεσία δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των στοιχείων που είναι εγγενή στην έντυπη εφημερίδα και τα οποία, αυτά καθεαυτά, καθιστούν δυνατό να εξακριβωθεί κατά πόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό".

Τέλος, το ΔΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι "η ευθύνη του παρέχοντος υπηρεσίες και η ευθύνη του κατασκευαστή του τελικού προϊόντος συνιστούν δύο διακριτά καθεστώτα ευθύνης, δεδομένου ότι η δραστηριότητα των παρόχων υπηρεσιών δεν εξομοιώνεται με τη δραστηριότητα των παραγωγών, εισαγωγέων και προμηθευτών, υπενθυμίζει ότι, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των υπηρεσιών, το καθεστώς ευθύνης του παρέχοντος υπηρεσίες πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο χωριστής ρυθμίσεως".

"Μια εσφαλμένη συμβουλή υγείας, η οποία δημοσιεύεται σε έντυπη εφημερίδα και αφορά τη χρήση άλλου ενσώματου αγαθού, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων και δεν δύναται να προσδώσει ελαττωματικό χαρακτήρα στην εφημερίδα ούτε να θεμελιώσει, βάσει της οδηγίας, την αντικειμενική ευθύνη του «παραγωγού», είτε πρόκειται για τον εκδότη της εφημερίδας ή τον τυπογράφο, είτε ακόμη για τον συντάκτη του άρθρου".

Συναφώς, το ΔΕΕ διευκρινίζει ότι, "μολονότι η προβλεπόμενη από την ως άνω οδηγία αντικειμενική ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων δεν έχει εφαρμογή στην υπό κρίση υπόθεση, εντούτοις είναι δυνατή η εφαρμογή άλλων καθεστώτων συμβατικής ή εξωσυμβατικής ευθύνης, στηριζόμενων σε διαφορετικές βάσεις, όπως η ευθύνη εξ εγγυήσεως λόγω κρυμμένων ελαττωμάτων ή η αμέλεια".

Διαβάστε επίσης 

Τελικά ο κορωνοϊός ξέφυγε από εργαστήριο της Κίνας ή έχει φυσική προέλευση;

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα