Χριστοφόρου: Η ΕΕ να πάρει μέτρα ενάντια στην Τουρκία

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, στην έναρξη των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα, 15 Μαΐου, στο Στρασβούργο, ζήτησε τον λόγο από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani και με έντονο τρόπο, κατήγγειλε την Τουρκία ότι απειλεί δύο χώρες μέλη, την Ελλάδα και την Κύπρο, παραβιάζοντας το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ο

Ευρωβουλευτής στην ομιλία - παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, με αυστηρό ύφος ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε, οφείλω να καταγγείλω, ότι εδώ και αρκετές μέρες και αυτή τη στιγμή ακόμη, δύο χώρες μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα και η Κύπρος, υφίστανται απροκάλυπτα διαρκείς απειλές από την Τουρκία.

Η Τουρκία, με επιθετική και επεκτατική πολιτική, καθημερινά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας τόσο τον εναέριο χώρο όσο και τα χωρικά μας ύδατα, καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ιδιαίτερα στην Κύπρο, η Τουρκία, με προκλητικότητα και πλήρη αποθράσυνση, απειλεί τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Πατρίδας μου, προβαίνοντας σε ναυτικό αποκλεισμό και εκδίδοντας παράνομα NOTAM και NAVTEX.

Η προκλητικότητα της δεν περιορίζεται μόνο στις παραβιάσεις στα χωρικά μας ύδατα, αφού με απαράδεκτη κυνικότητα, απειλεί το ενεργειακό Πρόγραμμα της Κύπρου.

Αυτές οι απειλές δεν στρέφονται μόνο ενάντια στην Κύπρο, αλλά ευθέως στρέφονται και στις Ευρωπαϊκές Ενεργειακές Εταιρείες, την ιταλική ENI και τη γαλλική TOTAL, που έχουν την ευθύνη διερεύνησης και ανόρυξης του φυσικού πλούτου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου».

Συνεχίζοντας, ο Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι στην Κύπρο σήμερα, δεν δοκιμάζεται η αντοχή και η δύναμη μόνο του Κυπριακού Ελληνισμού, για να αντέξει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Στην Κύπρο δοκιμάζεται, πρωτίστως, η ίδια η αξιοπιστία της ΕΕ, αφού ουσιαστικά η Τουρκία προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα και κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Παραβιάζει τα σύνορα Ελλάδας και Κύπρου, που είναι και σύνορα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Τουρκία επιτίθεται και επηρεάζει τα συμφέροντα μεγάλων Ευρωπαϊκών Εταιρειών.

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία απειλεί χώρες μέλη της ΕΕ, δεν μπορεί να γίνεται δεκτή στην ΕΕ και να λαμβάνει και υποσχέσεις για υλοποίηση αιτημάτων της. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που η Τουρκία απειλεί και παραβιάζει τις Αρχές και το Δίκαιο, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Omer Celik γίνεται δεκτός από την κ. Federica Mogherini, απαιτώντας μάλιστα και ικανοποίηση αιτημάτων.

Δεν μπορεί μία χώρα όπως η Τουρκία που προβαίνει σε απαράδεκτες προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, να θεωρείται υπό ένταξη χώρα της ΕΕ και να ζητά από την ΕΕ να ικανοποιηθούν αιτήματα της.

Δεν ζητούμε και δεν έχουμε αυξημένες απαιτήσεις. Αυτό που ζητούμε να πράξει το Ευρωκοινοβούλιο και η ΕΕ, είναι να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσε όταν μία άλλη χώρα από τις 27 χώρες - μέλη υφίσταντο τις ίδιες απειλές από μία χώρα όπως η Τουρκία, που θεωρείται και υπό ένταξη χώρα της ΕΕ. Η Τουρκία αποτελεί παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τελειώνοντας, ο Λευτέρης Χριστοφόρου κάλεσε την ΕΕ λέγοντας: «Εάν πραγματικά εννοούμε την Αλληλεγγύη στην ΕΕ και σεβόμαστε αρχές και αξίες, οφείλει η ΕΕ να πάρει μέτρα ενάντια στην Τουρκία. Σας καλώ, κύριε Πρόεδρε, το Ευρωκοινοβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία, προς αυτή την κατεύθυνση».

Keywords
Τυχαία Θέματα