Χώρες Βαλτικής: Στέλνουν αντιαρματικούς-αντιαεροπορικούς πυραύλους σε Ουκρανία

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν την βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους

Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι ζητά σκληρή και ενιαία ευρωπαϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σήμερα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στην στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast.

«Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία, αφού έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014 για να προσαρτήσει την χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της σε θέματα ασφάλειας.

Μετά τις συνομιλίες στην πόλη Βίλσα στη νότια Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο.

«Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων.

«Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακά της», είπε ο Κουμόχ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post είπε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει την βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας»

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε στις ΗΠΑ για την "άνευ προηγουμένου" διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στη χώρα του

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την «άνευ προηγουμένου» διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, σημειώνοντας ότι μίλησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι καλό να ξέρουμε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία παραμένει ενεργή», ανέφερε, ευχαριστώντας και αυτός με τη σειρά του τις ΗΠΑ για τη «στενή συνεργασία τους» με το Κίεβο.

"Αν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος", προειδοποίησε τη Ρωσία ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς 

«Εάν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος», προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτήν τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.

Όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, θα υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, σημείωσε ο κ. Σολτς μετά την πρώτη «ημερίδα της κυβέρνησης» της θητείας του και πρόσθεσε γίνεται ήδη η απαραίτητη προετοιμασία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων. «Τώρα όμως, όλες οι προσπάθειες πρέπει να έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση», τόνισε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης για τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2, ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «μια κυβέρνηση είναι επί της αρχής πάντα σε συμφωνία». Οι Πράσινοι, το κόμμα του κ. Χάμπεκ, είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της δημιουργίας του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, ενώ ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, να αναθεωρηθούν και τα θέματα της ενέργειας. Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, η λειτουργία του ωστόσο καθυστερεί, καθώς δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το γεγονός ότι ο αγωγός ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία αποτελεί πλεονέκτημα της Γερμανίας και της Ευρώπης, όχι της Ρωσίας.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ η Βουλγαρία οργανώνει μόνη της την άμυνά της, δηλώνει πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ 

"Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, και έχουμε κάνει από καιρό την επιλογή μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας. Η Συνθήκη της Ουάσινγκτον δεν προβλέπει μέλη δεύτερης κατηγορίας και εφαρμογή της συλλογικής άμυνας επιλεκτικά ή σε περιορισμένη κλίμακα", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.

"Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να παραμείνει δεσμευμένη στον εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων, καθώς και να εργαστεί για μια ασφαλέστερη Ευρώπη με βάση το κράτος δικαίου και την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων του διεθνούς δικαίου που έχουν αναληφθεί", δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε απάντηση της επιμονής του αντιπολιτευομένου κόμματος GERB-UDF να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το GERB-UDF ζήτησε από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να παραστούν στο Κοινοβούλιο για μια συζήτηση σε σχέση με τις απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: H κυβέρνηση θα λειτουργεί μέσω τηλεδιασκέψεων, λόγω αύξησης κρουσμάτων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα