«Χολυγουντιανές» σκηνές καταδιώξεων στην Κύπρο –Πότε προβλέπονται

Σκηνές βγαλμένες από ταινίες δράσης εκτυλίσσονται συχνά πυκνά στους κυπριακούς δρόμους. Ακινητοποιήσεις αλλά και καταδιώξεις περιλαμβάνονται καθημερινά στο μενού της Αστυνομίας.

Σε πλήρη κινητοποίηση η Αστυνομία ενεργοποιεί τους μηχανισμούς της προκειμένου να οδηγηθεί στις συλλήψεις κακοποιών στοιχείων. Αποκλειστικό βίντεο εξάλλου το οποίο εξασφάλισε και παρουσίασε το Sigmalive, απεικονίζεται καρέ καρέ η στιγμή της ακινητοποίησης τριών προσώπων.

Σκηνές Φαρ Ουέστ εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (13/9) και στον Στρόβολο, και πιο συγκεκριμένα στη λεωφόρο Σταυρού, με πυροβολισμούς και καταδίωξη οχήματος στο οποίο επέβαιναν καταζητούμενα πρόσωπα.

Όπως προβλέπεται στον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο, «αν οποιοσδήποτε, που έχει εξουσία να προβεί σε σύλληψη είτε δυνάμει εντάλματος ή όχι, έχει λόγο να πιστεύει ότι το πρόσωπο που θα συλληφθεί έχει εισέλθει ή βρίσκεται εντός οποιουδήποτε χώρου, καθένας που διαμένει σε αυτό το χώρο ή ο υπεύθυνος αυτού, κατόπι αίτησης, πρέπει να επιτρέψει ελεύθερη είσοδο στο πρόσωπο που έχει την εξουσία αυτή και να παρέχει κάθε εύλογη διευκόλυνση για την διεξαγωγή έρευνας σε αυτό για ανακάλυψη του αναζητούμενου προς σύλληψη».

Επίσης, κατά τη σύλληψη, ο αστυνομικός ή άλλο πρόσωπο που προβαίνει σε αυτή, πρέπει πράγματι να αγγίξει το άτομο που θα συλληφθεί ή να περιορίσει αυτό, εκτός αν υπάρξει με λόγια ή με έργα υποταγή στην κράτηση.

- Αν το πρόσωπο που θα συλληφθεί βίαια αντιστέκεται στην προσπάθεια σύλληψής του ή αποπειράται να διαφύγει αυτήν, ο αστυνομικός ή άλλο πρόσωπο που προβαίνει στην σύλληψη δύναται να χρησιμοποιήσει όλα τα αναγκαία μέσα προς επίτευξη αυτής:

Νοείται ότι καμιά διάταξη που περιέχεται στο άρθρο αυτό δεν θεωρείται ότι δικαιολογεί τη χρήση βίας μεγαλύτερης από αυτή που απαιτείται εύλογα υπό τις περιστάσεις υπό τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ή από αυτή που ήταν αναγκαία για την σύλληψη του υπαίτιου.

- Εκτός αν το πρόσωπο που συλλαμβάνεται, συλλαμβάνεται επί αυτοφώρω ή καταδιώκεται αμέσως μετά την διάπραξη ποινικού αδικήματος ή αποδρά από νόμιμη κράτηση, ο αστυνομικός ή άλλο πρόσωπο που προβαίνει στη σύλληψη πληροφορεί αυτό για τον λόγο της σύλληψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα