Χιλή: 42 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοσέτ

Ξημερώματα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 ο αρχηγός του στρατού, Αουγκούστο Πινοσέτ διατάσσει την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο του Σαντιάγο και ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε ανατρέπεται και αυτοκτονεί έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία.

Το πραξικόπημα του Πινοσέτ οδήγησε την Χιλή σε 17 χρόνια χούντας, από τα πιο σκληρά καθεστώτα στην Λατινική Αμερική, με ανεξακρίβωτο αριθμό θυμάτων την πρώτη περίοδο επιβολής του. Ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065.

Ο Πινοσέτ συνελήφθη

στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1998, όταν επισκέφθηκε την Βρετανική πρωτεύουσα για να εγχειρισθεί σε ιδιωτική κλινική. Η Ισπανία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του με κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια των πολιτικών του αντιπάλων. Τελικά όμως στις 2 Μαρτίου 2000 η Βρετανία παρέδωσε τον Πινοσέτ στην Χιλή αντί να τον παραδώσει στην Ισπανία με δικαιολογία την κακή του υγεία. Στις αρχές του 2005 το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής τον αθώωσε για τις ίδιες κατηγορίες.

Ο Αουγκούστο Πινοσέτ πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 2006, σε ηλικία 90 ετών.

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ήταν ιδρυτής του Σοσιαλιστικού κόμματος της Χιλής, βουλευτής από τα 28 του, που στις 4 Νοεμβρίου 1970 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το 2012 το Εφετείο του Σαντιάγο με ομόφωνη απόφαση έκλεισε οριστικά την έρευνα για το θάνατο του Αλιέντε καταλήγοντας επίσημα στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος έθεσε τέλος στη ζωή του, αυτοπυροβολήθηκε κάτω από το σαγόνι ενώ το μέγαρο, η Μονέδα, βομβαρδιζόταν από το στρατό του Πινοσέτ. Είχε προηγηθεί η εκταφή της σορού του προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Πρόεδρος της Χιλής είχε δολοφονηθεί ή αυτοκτόνησε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το Εφετείο επικύρωσε την έκθεση του Δικαστή Μάριο Καρόσα, ο οποίος ανέφερε ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε με ένα αυτόματο ΑΚ-47, φερόμενο δώρο του Φιντέλ Κάστρο. Για τον θάνατο του Αλιέντε είχαν κυκλοφορήσει πολλές φήμες.

Λίγες μέρες μετά την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Χιλή πέθανε ο ποιητής Πάμπλο Νερούδα. Η κηδεία του ήταν η τελευταία διαμαρτυρία κατά της χούντας του Πινοσέτ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα