Χ.Έλληνας: Mικρές οι πιθανότητες ανακάλυψης Φ.Α από Τουρκία (VID)

«H κίνηση της Τουρκίας δυσκολεύει τα πράγματα πάρα πολύ και, δυστυχώς, έχει γίνει. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική της, ασχέτως θέσεων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης ή οποιουδήποτε άλλου, εκτός και αν επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας, στην Εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και Κάτι», σχετικά με την παράνομη γεώτρηση του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο

κ. Έλληνας είπε πως αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη ανησυχεί για το θέμα των αυξανόμενων προσφυγικών ροών από την Τουρκία και, ενδεχομένως, η νέα Επιτροπή να αναζητήσει μια νέα διαπραγμάτευση, καθώς δεν θεωρεί πως νέες κυρώσεις θα επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

«Όταν λέμε εμείς ότι αυτή η θέση της Τουρκίας κάνει αδύνατη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δεν μας βοηθά. Χωρίς λύση, αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει. Σε αυτά τα σημεία που κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία, οι πιθανότητες ανακάλυψης κοιτασμάτων είναι χαμηλές. Αν όμως κάνει ανακάλυψη, αυτό θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μπορεί και το Fatih να πάει σε άλλα αδειοδοτημένα τεμάχια της ΑΟΖ.

«Οι κινήσεις της Τουρκίας θα έχουν επιπτώσεις και στο γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, αφού ξένες εταιρείες δεν θα θέλουν να προβούν σε γεωτρήσεις για να μην θέσουν σε κίνδυνο το προσωπικό τους», επεσήμανε. 

Ερωτηθείς για το ποιος είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει τις γεωτρήσεις στα κυπριακά θαλασσοτεμάχια, ο κ. Έλληνας είπε πως το συμβόλαιο έχει υπογραφεί με την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία φέρει ευθύνη. «Δεν είναι θέμα Γαλλίας και Ιταλίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα