Χατζηδημητρίου Στον κυπριακό λαό το βραβείο που έλαβε η Τεχνική Επιτροπή

Η βράβευση της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το μεγάλο βραβείο στην Κατηγορία Προσφοράς στην Πολιτιστική Κληρονομιά από Οργανισμούς ή Πρόσωπα (Grand Prix 2021) στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κληρονομιάς της Europa Nostra, πρέπει ουσιαστικά να αποδοθεί στον κυπριακό λαό στο σύνολό του, γιατί έχει ευαισθησία για την πολιτιστική του κληρονομιά και είναι αυτός στηρίζει την ίδια την Επιτροπή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Τάκης Χατζηδημητρίου.


Ο επικεφαλής της Επιτροπής μίλησε στο ΚΥΠΕ με αφορμή την βράβευση που έγινε την Πέμπτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Βενετία, Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής οι Αλί Τουντζάι και Σώτος Κτωρής.

Ο κ. Χατζηδημητρίου σημείωσε στο ΚΥΠΕ ότι εκείνο που κάνει τη διαφορά φέτος είναι ότι δόθηκε το μεγάλο βραβείο στην Επιτροπή για την αφοσίωσή της στην προσπάθεια συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί.

«Επαινέθηκε ιδιαίτερα η δουλειά της Επιτροπής για τον όγκο των έργων που έχει επιτελέσει, αλλά και για τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ανθρώπων με διαφορετική θρησκευτική και φυλετική παρουσία. Αυτό επαινέθηκε γιατί είναι ενδεικτικό ότι μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες και μέσα σε χώρες με διαφορετική πληθυσμιακή σύνθεση. Δόθηκε ευρύτερη διάσταση ότι η Τεχνική Επιτροπή της Κύπρου μπόρεσε να αποδώσει ένα έργο με ευρύτερη ανταπόκριση», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Κορυφαία διάκριση – οι νικητές

Τα βραβεία αποτελούν την κορυφαία διάκριση της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η κριτική επιτροπή ανέφερε για την διάκριση της Κύπρου ότι «αυτό το μοναδικό μοντέλο συνεργασίας μεταξύ δύο κοινοτήτων, παρά το δύσκολο πολιτικό πλαίσιο, είναι ένα σημαντικό παράδειγμα αφοσίωσης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Οι αδιάκοπες και ειρηνευτικές δραστηριότητες της Επιτροπής, οι οποίες υλοποιούνται από εθελοντές εμπειρογνώμονες τόσο από την Ελληνοκυπριακή όσο και από την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, αποδεικνύουν το θάρρος και την ελπίδα τους», δήλωσε η κριτική επιτροπή.

Οι τέσσερις βραβευθέντες με το Grand Prix και το βραβείο Public Choice Award, επιλέχθηκαν μεταξύ των 24 φετινών νικητήριων επιτευγμάτων από 18 ευρωπαϊκές χώρες. Η τελετή συγκαταλέγεται στα κυριότερα σημεία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι τέσσερις νικητές είναι η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου που ιδρύθηκε το 2008  και έχει αποκαταστήσει επιτυχώς πάνω από 70 μνημεία, χρησιμοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά ως ισχυρό εργαλείο συμφιλίωσης και ειρηνικής συνεργασίας, το FIBRANET - Ίνες σε Αρχαία Ευρωπαϊκά Υφάσματα, (Ελλάδα / Δανία), ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο που παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με την αποδόμηση των αρχαίων ινών, η Ξύλινη εκκλησία του χωριού Urși, στην κομητεία Vâlcea της Ρουμανίας, του 18ου αιώνα που αποκαταστάθηκε χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και τεχνικές με τρόπο συνεργατικό, επιτρέποντας την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων μεταξύ συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο και το Invention of a Guilty Party, Trento της Ιταλίας μια υποδειγματική έκθεση που εξετάζει τη συσχέτιση μιας ιστορικής περίπτωσης αντισημιτισμού με τις σύγχρονες συζητήσεις γύρω από τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία στη σημερινή Ευρώπη, εγείροντας τον κριτικό προβληματισμό για τη δύναμη της προπαγάνδας και των ψευδών ειδήσεων («fake news»).

Οι νικητές των Grand Prix, που επιλέχθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Europa Nostra μετά από σύσταση ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής επιστημόνων, θα λάβουν 10.000 ευρώ ο καθένας.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli σε συγχαρητήριο μήνυμα στους 24 νικητές ανέφερε ότι ο καθένας από αυτούς έχει συμβάλει στην προστασία, την ενίσχυση και την προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της κοινής ανοικοδόμησης του μέλλοντος της Ευρώπης.

«Κάθε ένας από τους νικητές μας αποδεικνύει περίτρανα τις δυνατότητες της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς να συμβάλει στην ανοικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής, πιο περιεκτικής και πιο όμορφης Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, αποκαλύφθηκαν επίσης οι δύο νικητές των Ειδικών Βραβείων ILUCIDARE 2021 που είναι η HAP4MARBLE – Συντήρηση Μαρμάρου με υδροξυαπατίτη (Ιταλία), για την αριστεία στην καινοτομία με βάση την πολιτιστική κληρονομιά και τα Μουσεία EU-LAC - Μουσεία, Κοινότητα &Αειφορία στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (Ηνωμένο Βασίλειο), για την αριστεία στις διεθνείς σχέσεις με βάση την πολιτιστική κληρονομιά.

Το έργο της Επιτροπής και έργα σε εξέλιξη

Στα πολλά μνημεία και σύνολα που έχει αποκαταστήσει η Τεχνική Επιτροπή περιλαμβάνονται το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα,  ο Πύργος του Οθέλλου και τα τείχη της Αμμοχώστου, τα οποία κτίστηκαν για πρώτη φορά από τους Λουζινιανούς τον 12ο αιώνα και τροποποιήθηκαν μέσα στους αιώνες από τους Γενουάτες, τους Ενετούς, τους Οθωμανούς και τους Βρετανούς, βυζαντινές εκκλησίες μοναδικής σημασίας, τζαμιά, υδραγωγεία και άλλα.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, εργασίες συντήρησης στα ψηφιδωτά στη Σαλαμίνα, στην Παναγία της Κυράς, στον Άγιο Γεώργιο Βατυλής, στην Αγία Μαρίνα και στην Αχερίτου. Ανέφερε επίσης ότι ολοκληρώθηκαν τα έργα στον Άγιο Γεώργιο στην Αυλώνα.

Σε ότι αφορά την Παναγία της Κυράς και τον ‘Άγιο Γεώργιο Αυλώνας ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι πρόκειται για βυζαντινά κτίσματα και η Παναγία της Κυράς είναι της κατηγορίας της Παναγίας της Αγγελόκτιστης με ψηφιδωτά, αψίδα από την πρώτη βυζαντινή περίοδο και θόλο από την μέση βυζαντινή εποχή.

Ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν παλιά μοναστηριακός ναός και είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία στην Κύπρο.
Σύντομα αρχίζουν έργα και στον Άγιο Σέργιο και Βάκχο, ένα εκκλησάκι επίσης της βυζαντινής περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα