Χάρτες: Κινητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ με ναυτικό από ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία

Παζλ κινήσεων και αντιδράσεων πυροδότησε η πραγματοποίηση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της Λευκωσίας, στο κοίτασμα ''Γλαύκος''.

Κινητικότητα υπάρχει στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόσο γύρω από το Κοίτασμα Γλαύκος, όσο και ευρύτερα, με αφορμή, προφανώς, την επιβεβαιωτική γεώτρηση που διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο οικόπεδο 10, διά της πετρελαϊκής σύμπραξης Exxon MobilQatar Petroleum, αμερικανοκαταριανών

συμφερόντων.

Μια κινητικότητα που ωστόσο, δεν προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία, καθώς δεν φαίνεται η τουρκική παρουσία να έχει ως στόχο την διακοπή της εν εξελίξει γεώτρησης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κάτι που επιβεβαιώνει η τουρκική ρητορική, καθώς στοχεύει κυρίως στο οικόπεδο 5, το οποίο και αμφισβητεί, ενώ η αμερικανική και καταριανή εμπλοκή παρέχει μια επιπρόσθετη ασφάλεια, έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Βίντεο από το τρυπάνι της ΕxxonMobil στον Γλαύκο - H σημασία της γεώτρησης

Αμερικανικές Δυνάμεις

Στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται από χθες αμερικανική φρεγάτα, ονόματι USS COLE, ενώ σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter, των Αμερικανικών Ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή μας, αμερικανικά πολεμικά κατέπλευσαν τόσο στον Πειραιά, όσο και στην ναυτική βάση Ακσάζ της Τουρκίας, λίγο πάνω από την Ρόδο.

Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περιοχή να βρίσκεται ακόμη ένα αμερικανικό καταδρομικό, όπως και το υποβρύχιο USS Albany, το οποίο εθεάθη πλησίον της Λεμεσού, στις 20 Δεκεμβρίου.

Ρωσική στρατιωτική άσκηση

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, λίγο πάνω από το κοίτασμα Γλαύκος, οι Ρώσοι, αφού δέσμευσαν την περιοχή, πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η περιοχή είναι δεσμευμένη μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου.

Τουρκική φρεγάτα παρατηρεί ενέργεια που δεν αφορά στη γεώτρηση

Ελαφρώς ανατολικότερα, το ερευνητικό σκάφος «Odin Finder», πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες κατ’ εντολή της Λευκωσίας, στην περιοχή μεταξύ οικοπέδου 7 και 8, όπως δείχνει και η ιστοσελίδα marinetraffic.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο Σίγμα πως το εν λόγω σκάφος παρακολουθεί διακριτικά τουρκική φρεγάτα, πιθανότατα ως μια προσπάθεια της κατοχικής δύναμης να επισημάνει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», εξακολουθεί να βρίσκεται βόρεια της Κύπρου, εδώ και περίπου δύο μήνες.

Σε αυτή τη φάση φαίνεται να πλέει στα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ, ενδεχομένως και εντός της.

Τόσο η εν λόγω παραβίαση, όσο και η νέα παράνομη δέσμευση περιοχής στα βορειοανατολικά του νησιού για ασκήσεις, αποτελούν κινήσεις με έντονο – τουλάχιστον - σημειολογικό περιεχόμενο, συσκοτίζοντας το γεγονός ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση διεξάγεται κανονικά.

Εν αναμονή της νέας καθόδου του Nautical Geo

Στο λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται επίσης το ερευνητικό «Nautical Geo», το οποίο διενεργούσε έρευνες για τον East Med και είχε εκδιωχθεί από την Κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, δύο μήνες πριν.

Μετά από πέρασμά του στην Ελληνική ΑΟΖ, αναμένεται να επιστρέψει στο σημείο ενδιαφέροντος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάρτες, Κινητικότητα, Κυπριακή ΑΟΖ, ΗΠΑ Ρωσία, Τουρκία,chartes, kinitikotita, kypriaki aoz, ipa rosia, tourkia