Χάρης: Διασφαλίζεται η θετική πορεία της Οικονομίας

Βήμα σωτηρίας της κυπριακής οικονομίας χαρακτηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, τις χθεσινοβραδυνές αποφάσεις της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο Χάρης Γεωργιάδης μίλησε για διασφάλιση της θετικής πορείας της οικονομίας μέσα από δύσκολες, πολιτικές αποφάσεις και ευχαρίστησε τη Βουλή, αλλά και τα κόμματα, που υπερψήφισαν στην χθεσινοβραδυνή Ολομέλεια.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από τις χθεσινές αποφάσεις

θα οδηγηθούμε σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον», τόνισε.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η θετική ψήφος της Βουλής οδηγεί σε ταχύτερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διευκόλυνση της σωστής λειτουργίας τραπεζών και αγοράς, διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

«Όσοι παρουσιάζουν μια ζοφερή προοπτική, για άλλη μια φορά, θα διαψευστούν», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Οι εκροές καταθέσεων από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα έχουν, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, τερματιστεί από το πρωί. Πλέον η οικονομία του τόπου γυρίζει σελίδα, καθώς από σήμερα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για τη δημιουργία του εξωτραπεζικού κρατικού Φορέα διαχείρισης ΜΕΔ.

«Η διαχείριση θα γίνεται από εξειδικευμένη ξένη εταιρεία και η ροή εσόδων αναμένεται να είναι πολύ σημαντική, και ως αποτέλεσμα ο κρατικός Προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί, αλλά θα ενισχυθεί» τόνισε.

Σχολιάζοντας τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρει ότι περιορίζει τα περιθώρια εκμετάλλευσης του συστήματος από κακοπληρωτές.

«Από την άλλη η διεύρυνση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και η προώθηση του Σχεδίου “Εστία”, που δυνητικά καλύπτει σχεδόν τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία, προσφέρει επαρκή διασφάλιση», είπε.

Ενισχυμένη από τη συμφωνία "βγαίνει" η Ελληνική Τράπεζα.

Ενδεικτικά:

- Μερίδιο αγοράς στα εξυπηρετούμενα δάνεια: 22%

- Μερίδιο καταθέσεων: 30%

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: 25%

- Δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ με προβλέψεις: 60%

- Δείκτης καθαρών δανείων - καταθέσεων κάτω από 50%.

Σε ανακοίνωσή της σχολιάζει και την απόφαση της Βουλής.

«Η απόφαση της Βουλής βάζει τέρμα στην ανασφάλεια των τελευταίων μηνών και οριοθετεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τους καταθέτες και δανειολήπτες της Συνεργατικής και θέτει ταυτόχρονα γερά θεμέλια για πλήρη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος», τονίζει.

Την ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων και των κυβερνητικών νομοσχεδίων από τη Βουλή χαιρετίζει και το ΚΕΒΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα