Αζερμπαϊτζάν… η Δύση στην Ανατολή και η Ανατολή στη Δύση

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ταξιδεύει η κυπριακή αποστολή το Σάββατο (20/7), ενόψει του 15ου Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νέων, με τους δεκαέξι νεαρούς αθλητές μας να λαμβάνουν μέρος σε έξι από τα δέκα αθλήματα των συγκεκριμένων αγώνων. Οι Κύπριοι αθλητές, θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν μια πρώτη γεύση για το τι εστί Ολυμπιακό γεγονός αφού ο θεσμός αποτελεί την πύλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Άλλωστε, αρκετοί αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε Αγώνες νέων στο παρελθόν, αργότερα κέρδισαν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Απεσταλμένος ΕΑΚ, Πέτρος Πετρή

Το σημείο συνάντησης των 50 ευρωπαϊκών χωρών για τους 15ους αγώνες τη φετινή χρονιά είναι στο Αζερμπαϊτζάν. Στη γη της φωτιάς και στο μαργαριτάρι του Καυκάσου, όπου τα ανατολικά χρώματα συνδυάζονται με αυτά της Δύσης. Για αιώνες η χώρα θεωρείτο σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών αφού αποτελεί εμπορική, πολιτική και πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. 

Πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, είναι το Μπακού, το οποίο βρίσκεται στις όχθες της Κασπίας Θάλασσας. Μια πόλη, που το παρελθόν και το παρόν είναι συνυφασμένα και αλληλένδετα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι αποτελεί πόλο έλξης η μοναδικότητα αυτής της όμορφης πόλης για τη διοργάνωση αρκετών σημαντικών γεγονότων, όπως τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, τους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες και το Γραντ Πρι.

Το Μπακού έχει πληθυσμό γύρω στα 2.3 εκατομμύρια, ενώ επίσημη γλώσσα είναι τα αζερικά αλλά οι πλείστοι μιλάνε και αγγλικά όπως και ρωσικά και τούρκικα

Η ίδρυση της πόλης ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ το οχυρωμένο κέντρο της παλιάς πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Η πόλη είναι η γενέτειρα του σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ και αποτελεί την ανατολικότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η ονομασία επίσης του Μπακού, θεωρείται ότι προέρχεται από το αρχαίο περσικό όνομα της πόλης περσικά: Μπαντ-κουμπέ, που σημαίνει «ανεμοδαρμένη πόλη», όπου μπαντ σημαίνει «άνεμος» και το κούμπε προέρχεται από το ρήμα περσικά: κουμπιντάν, «κοπανάω», «σφυροκοπώ», κάνοντας αναφορά σε τόπο με ισχυρούς ανέμους. Όντως, η πόλη είναι γνωστή για τον δριμύ χειμώνα, τις έντονες χιονοθύελλες, και τους θυελλώδεις ανέμους, γεγονός που αντανακλάται και στο προσωνύμιο της πόλης καθώς αποκαλείται η «πόλη των ανέμων». Μία λιγότερο πιθανή λαϊκή ετυμολογία ερμηνεύει το όνομα ως «πόλη του θεού» από το Μπαγκούι. Μπάγκα και κούι σημαίνουν στα αρχαία περσικά «θεός» και «πόλη» αντίστοιχα. Το όνομα Μπαγκούι μπορεί να συγκριθεί με το Μπαγκντάντ (Βαγδάτη, «δοσμένη από τον θεό») στην οποία το νταντ σημαίνει «δίνω» στα αρχαία περσικά. Οι αραβικές πηγές αναφέρουν την πόλη ως Μπακού, Μπακούκ, Μπακούγια, και Μπακούγιε, που όλες φαίνεται να προέρχονται από το περσικό όνομα.

Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν είναι η ιδανικότερη επιλογή για το Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων, αφού το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας είναι μεταξύ 14 και 29 ετών. Τα ολυμπιακά αθλήματα των Αγώνων, καθιστούν το Μπακού ως τον ιδανικότερο προορισμό για τον κάθε αθλητή αφού βρίσκεται ανάμεσα στις παραδόσεις που τον οδηγούν αιώνες πίσω στον χρόνο και θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας που κλέβουν πραγματικά τις εντυπώσεις. 

Keywords
Τυχαία Θέματα