Αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, ο Ισπανός Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, κάλεσε χθες Τετάρτη με ανακοίνωσή του "σε αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων", χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα να απεικονίζεται σε σκίτσα ο προφήτης Μωάμεθ.

Διαβάστε ακόμη: Διάβημα στον Γάλλο επιτετραμμένο σε Άγκυρα για το πρωτοσέλιδο Charlie Hebdo

Τόνισε πως παρακολουθεί "με βαθιά ανησυχία τις αυξανόμενες

εντάσεις και τα κρούσματα μισαλλοδοξίας που προκάλεσε η δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα και βαθιά προσβλητικά", σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

"Τα εμπρηστικά σκίτσα προκάλεσαν επίσης πράξεις βίας εναντίον αθώων αμάχων που υπέστησαν επιθέσεις εξαιτίας της θρησκείας τους, της πίστης τους ή της εθνότητάς τους", στηλίτευσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. "Οι προσβολές σε βάρος θρησκειών και ιερών θρησκευτικών συμβόλων προκαλούν το μίσος και τον εξτρεμισμό, οδηγώντας στην πόλωση και στο θρυμμάτισμα της κοινωνίας", εκτίμησε ο Μορατίνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια επίσης τελετής για την απότιση φόρου τιμής, ο Μακρόν υπερασπίστηκε τα σκίτσα του προφήτη μετά τη δολοφονία τη 16η Οκτωβρίου σε επίθεση τζιχαντιστή ενός Γάλλου καθηγητή ιστορίας, του Σαμιέλ Πατί, που είχε επιδείξει τέτοια κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν με οργή, κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις εναντίον των δηλώσεων και της στάσης του Προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει εκστρατείες μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα