Αβέρωφ: Η NIPD Genetics έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη

Διαπιστώσαμε τις κρυμμένες δυνατότητες του τόπου μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι η NIPD Genetics, που δημιουργήθηκε ως spin off του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής χωρίς να επιβαρύνει με ένα σεντ τον Κύπριο φορολογούμενο, έθεσε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη πουλώντας υπηρεσίες σε συστήματα υγείας χωρών όπως η Ελβετία και η Νορβηγία.

Σε δήλωση μετά την ενημέρωση της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ από τον Ανώτερο Εκτελεστικό

Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του NIPD Genetics, καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης των αξιωματούχων του κόμματος στις εγκαταστάσεις του NIPD Genetics, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του ένιωσαν υπερήφανοι όταν άκουσαν τον κ. Πατσαλή να λέει ότι η Κύπρος πουλά υπηρεσίες στα συστήματα υγείας της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Όταν μπήκαμε στα εργαστήρια είδαμε εργαζόμενους με μέσο όρο ηλικίας 30 χρόνων όλοι Κύπριοι, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, παρατηρώντας ότι με βάση την ενημέρωση, της οποίας έτυχε από τον κ. Πατσαλή, από τους 50 εργαζόμενους, οι 35 κατέχουν διδακτορικό και οι υπόλοιποι μεταπτυχιακό.

Πλέον σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πλείστοι επαναπατρίστηκαν στον τόπο τους, είπε, παρατηρώντας πως αυτή είναι η Κύπρος που θέλουμε, η Κύπρος που επαναπατρίζει τα δυνατά μυαλά της και όχι η Κύπρος της μιζέριας, των προβλημάτων, που ξενίτευε το μέλλον της, τα δυνατά μυαλά της.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια ότι δεν πρέπει να συζητούμε σε επίπεδο αριθμών για το πόσα θα δώσουμε στην έρευνα και την καινοτομία, παρατηρώντας ότι το ζητούμενο είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας ώστε να προκύπτουν και οικονομικά οφέλη.

Αυτή την Κύπρο πρέπει να φτιάξουμε, που δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους ικανότατους και καταρτισμένους Κύπριους, τα νιάτα μας, που επαναπατρίζει τα δυνατά μυαλά και εξάγει το αποτέλεσμα σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να κοστίσει 1 σεντ στον Κύπριο φορολογούμενο, συμπλήρωσε.

Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα που πραγματοποιεί επίσκεψη, διαπιστώνει το εξαιρετικό αποτέλεσμα και δεν του έχει ζητηθεί το παραμικρό, σημείωσε, προσθέτοντας ότι παραμένουν απερίσπαστοι στο έργο τους και προσελκύουν επενδύσεις, οι οποίες ανήλθαν στα 4 εκ. από ευρωπαϊκά προγράμματα και στα 12 εκ. από ξένους επενδυτές.

Καταλήγοντας ζήτησε συγνώμη επειδή, όπως ανέφερε, «εμείς οι πολιτικοί ασχολούμαστε με τα μικρά και τα επουσιώδη» και συνεχάρη τον κ. Πατσαλή και την ομάδα του.

Ο Φίλιππος Πατσαλή είπε ότι η έρευνα και η καινοτομία ίσως είναι το πιο σημαντικό εργαλείο προόδου για την ανάπτυξη μιας χώρας, επισημαίνοντας πως όσα η έρευνα έχει να προσφέρει πρέπει να μεταφράζονται σε υπηρεσίες που να έχουν οφέλη στον πολίτη και στην κοινωνία, διαφορετικά δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα.

Ο κ. Πατσαλής ανέφερε περαιτέρω ότι στην NIPD Genetics που είναι ένας οργανισμός βιοτεχνολογίας αναπτύσσεται καινοτόμος έρευνα, καινοτόμες τεχνολογίες και ταυτόχρονα μεταφέρονται σε πράξη και προσφέρονται ως υπηρεσίες στον πολίτη εντός και εκτός Κύπρου.

Στα πολύ λίγα χρόνια της ανάπτυξης της NIPD Genetics έχουμε να παρουσιάσουμε με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που σήμερα θεωρείται ίσως η καλύτερη τεχνολογία δημιουργίας γενετικών υπηρεσιών στον κόσμο και να την προσφέρουμε ταυτόχρονα ως υπηρεσίες με το γνωστό τεστ Veracity, που αφορά τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο σε 20 χώρες σε 3 ηπείρους, από τις οποίες μεταφέρονται χιλιάδες δείγματα για να γίνει ο έλεγχος και τα αποτελέσματα να διαβιβαστούν στα ιατρικά κέντρα, συνέχισε ο κ. Πατσαλή.

Ανέφερε ακόμα πως η Κύπρος μέσω της NIPD Genetics έχει αναπτυχθεί ως κέντρο αναφοράς αυτών των εξειδικευμένων ψηλής τεχνολογίας υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι θέλει να πιστεύει ότι η NIPD Genetics είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα, στο οποίο Κύπριοι επιστήμονες, εδώ στην Κύπρο αναπτύσσουν υψηλές τεχνολογίες που αναγνωρίζονται διεθνώς, μετατρέπονται σε υπηρεσίες και προσφέρονται από την Κύπρο σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, ο κ. Πατσαλή είπε ότι τους επόμενους μήνες να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα παγκοσμίως πρωτοπόρου έρευνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα