Αποσύρονται οι Κανονισμοί για ανάπτυξη στις δασικές παραλίες

Προς απόσυρση οδεύουν οι κανονισμοί που αφορούν την ανάπτυξη εντός δασικών παραλιών, οι οποίοι είχαν κατατεθεί προς συζήτηση, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μετά από συζήτηση εντός της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, όπου διατυπώθηκαν έντονες αντιδράσεις κατά της ψήφισης των εν λόγω

κανονισμών, φαίνεται ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνει δεύτερες σκέψεις. Αυτό προέκυψε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, της περασμένης Πέμπτης, όταν και αφέθηκε από αρμόδιες πηγές να νοηθεί, ότι οι κανονισμοί τελικά θα αποσυρθούν και δεν θα προωθηθούν στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, απέστειλε μάλιστα επιστολή προς το Υπουργείο Γεωργίας, με την οποία καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες της Σύμβασης της Βαρκελώνης, την οποία μόνο η Κύπρος δεν έχει ακόμα επικυρώσει, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα, η παραθαλάσσια κρατική δασική γη προστατευόταν σε απόσταση 500 μέτρων από τη θάλασσα με συγκεκριμένες, περιορισμένης έκτασης εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, που τελικά θα αποσυρθούν όπως όλα δείχνουν, η εξουσία θα μεταφερόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφάσιζε κατά την κρίση του για οποιεσδήποτε αναπτύξεις στις εξής παραλίες:

Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, Δάσος Αγίας Νάπας, Δάσος Γλυκύ Νερό, Παραθαλάσσιο Δάσος Αγίας Νάπας, Εθνικό Δασικό Πάρκο Αγιος Νίκανδρος, Αγιος Νίκανδρος ΙΙΙ, Εθνικό Δασικό Πάρκο Ποταμός Λιοπετρίου, Δάσος Ταπάχανα, Δασούδι Λεμεσού, Δάσος Ραντί, Εθνικό Δασικό Πάρκο Πέτρα του Ρωμιού, Κοινοτικό Δάσος Τίμης, Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, Δάσος Πόλεως Χρυσοχούς, Δάσος Μαυραλίες και Δάσος Γιαλιάς.

Η Συνθήκη της Βαρκελώνης

Πρόκειται για μια περιφερειακή συνθήκη που αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο μόνιμου διαλόγου μεταξύ των υπογραφόντων.

Μεταξύ άλλων, δίνει έμφαση στο ζήτημα της διατήρησης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως της αειφόρου ανάπτυξης, των παράκτιων πληθυσμών και αποτελεί σπουδαίο εργαλείο κατά των κλιματικών αλλαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα