Αποκαλυπτικό: Σκληρή διαπραγμάτευση με Noble – Ζητεί μείωση κερδών

Ουσιαστική συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική της Λευκωσίας με βάση τα δεδομένα που ισχύουν έγινε στη σημερινή σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Υπουργός Ενέργειας έθεσε όλα τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με την διαπραγμάτευση που γίνεται με την Noble ώστε η Κύπρος να περάσει από το στάδιο της εξερεύνησης στο στάδιο της αξιοποίησης.

Προτού γίνει αναφορά στους πραγματικούς αριθμούς που ισχύουν τονίζεται ότι η Shell που είναι συνεργάτης με την Noble θέλει μεταφέρει το φυσικό αέριο στο Τερματικό Eat Kou που της ανήκει και όχι στο έτερων τερματικό στην "ΤΑΜΙΕΤΑ" που ανήκει στην ΕΝΙ.Ωστόσο το κόστος του αγωγού σε μια τέτοια εξέλιξη είναι μεγαλύτερο κατά 1,5 δις ευρώ και η κοινοπραξία του "12" ζητεί όπως αυτό καλυφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Noble και οι συνεργάτες της στη διαπραγμάτευση που γίνεται και θα σας πούμε συγκεκριμένους αριθμούς ζήσει όπως η Δημοκρατία υπογράψει εγγυημένη τιμή πώλησης ακόμη και αν αυτή μειωθεί στις διεθνείς αγορές.

Με βάση λοιπόν τα όσα λέχθηκαν στη Σύσκεψη Αρχηγών με την κατατεθειμένη πρόταση της Noble η Δημοκρατία θα χάνει ετησίως περί 2,5 δις ευρώ μειώνοντας τα κέρδη της από τα 7,5δις στα 5 δις ευρώ.

Όπως μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ ωστόσο, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και εξωτερικοί σύμβουλοι της Δημοκρατίας θα συνεχίσουν την διαπραγμάτευση με την Noble με στόχο να περιορίσουν την ζημιά στο 1,5 δις ετησίως.

Όταν και εφόσον υπογραφεί η συμφωνία με την Noble το χρονοδιάγραμμα κάνει λόγο για έναρξη πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο το 2020.

Η Λευκωσία ωστόσο αντιμετωπίζει και έναν «ευχάριστο πονοκέφαλο». Όπως ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Υπουργό Ενέργειας είναι σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις με εταιρείες για ανακατανομή των τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ.

Με βάση την προσφερθείσα πληροφόρηση αρκετά τεμάχια θα παραχωρηθούν στην ΤΟΤΑΛ ενώ ενδιαφέρον για πρόσθετα τεμάχια ανάμεσα στα οποία και το υπόλοιπο του οικοπέδου 12 εξέφρασε έντονα και η αμερικανική EXXON MOBIL.

Keywords
Τυχαία Θέματα