Αποκαλυπτικό: Νέα τροπή στις έρευνες για Συνεργατισμό

Nέα τροπή στις έρευνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, που μίλησαν στο ΣΙΓΜΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "άναψε" τελικά το "πράσινο φως" στην Ερευνητική Επιτροπή για πρόσβαση σε όλα τα εμπιστευτικά έγγραφά της.

Συγκεκριμένα, θα αποστείλει στην Επιτροπή, όλη την απευθείας αλληλογραφία της, τόσο με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όσο και με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Ωστόσο, η παραχώρηση των στοιχείων γίνεται υπό κάποιους περιοριστικούς όρους, οι οποίοι, όπως μαθαίνουμε, δεν αφορούν την πρόσβαση, αλλά τη χρήση και αξιοποίηση των εγγράφων, προφανώς ως τεκμήρια.

Η Ερευνητική Επιτροπή απέστειλε νέα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας βελτίωση αυτών των όρων και εκκρεμεί νέα απάντηση.

Η Ερευνητική Επιτροπή εξασφαλίζει σημαντικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν ουσιαστικά το έργο της.Η αλληλογραφία αναμένεται να ρίξει άπλετο φως σε ουσιώδη ζητήματα που έχουν εγερθεί κατά την ακροαματική διαδικασία και αποτέλεσαν σημεία τριβής και αντιπαράθεσης.

Είναι για παράδειγμα το θέμα της δωρεάν παραχώρησης μετοχών για την ένταξη του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ και το "φλέγον" ζήτημα της απευθείας ανάθεσης στην Αλταμίρα της διαχείρισης των ΜΕΔ .

Επίσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της καταλληλότητας των μελών των Επιτροπειών και οι παραιτήσεις τους. Είναι το θέμα του εκμηδενισμού της αξίας των εξασφαλίσεων τερματισμένων στεγαστικών ΜΕΔ, αλλά και το επίμαχο ζήτημα του διαχωρισμού και πώλησης της Συνεργατικής.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι η Επιτροπή συνεχίζει την προσπάθειά της για λήψη κατάθεσης από την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί.Απέστειλε νέα επιστολή, την περασμένη βδομάδα, ζητώντας τη διευθέτηση τηλεδιάσκεψης.

Καταληκτικά, οι πληροφορίες μάς αναφέρουν ότι αύριο η Ερευνητική Επιτροπή θα εκδώσει ανακοίνωση για να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με το πρόγραμμα των ακροάσεων, οι οποίες επαναρχίζουν την ερχόμενη βδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα