Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα του Κουρδιστάν

Η αντιστροφή μέτρηση για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν άρχισε. Την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, περίπου 4,7 εκατομμύρια Κούρδοι του Ιράκ θα πάνε στην κάλπη προκειμένου να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση της αυτονομίας τους από τη Βαγδάτη. Η απόφαση αυτή των Κούρδων, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της κεντρικής Κυβέρνησης του Ιράκ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Χάιντερ αλ Αμπάντι να προειδοποιεί τον ηγέτη των Κούρδων Μασούντ Μπαρζανί, ότι

τυχόν προσπάθεια για διαμελισμό της χώρας, ενδεχομένως να οδηγήσει και στη χρήση στρατιωτικής βίας.

Η Βαγδάτη, πάντως, δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει στο εγγύς μέλλον το ενδεχόμενο ενός «βελούδινου διαζυγίου, ωστόσο αυτό που αποτελεί «κόκκινη γραμμή», είναι η επιθυμία και απόφαση των Κούρδων να συμπεριλάβουν το Κιρκούκ.

Από την ανακοίνωση της απόφασης για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι περιφερειακές δυνάμεις επιχειρούν να διασφαλίσουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.
Μέχρι στιγμής, μόνο το Ισραήλ εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του για ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, γεγονός που ικανοποιεί μερίδα των Κούρδων, οι οποίοι, σε συγκεντρώσεις τους, κυματίζουν τη σημαία του κράτους του Ισραήλ.

Η Βαγδάτη, σε σκληρό ύφος, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη δημιουργία ενός δεύτερου Ισραήλ στα νότια σύνορά της.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, διαμέσου του ειδικού απεσταλμένου του Τράμπ στην περιοχή, Μπρετ Μακ Γκουρκ, δηλώνουν δημόσια πως αν οι Κούρδοι ηγέτες επιμείνουν στο δημοψήφισμα, δεν θα έχουν καμία βοήθεια από τις ΗΠΑ, και τους πίεσε να το αναβάλουν.
Αποστάσεις επιλέγει να κρατήσει και ο ΟΗΕ, ο οποίος εισηγείται στον Μπαρζανί την υιοθέτηση εναλλακτικών προτάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και συγκρούσεις στην περιοχή.

Ο πονοκέφαλος της Τουρκίας

Ο μεγαλύτερος, ωστόσο, πονοκέφαλος είναι για την Τουρκία, στης οποίας το έδαφος ζουν περίπου 12 με 15 εκατομμύρια Κούρδοι, περίπου, δηλαδή, το 20% του συνολικού πληθυσμού. Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένα, ότι είναι κάθετα εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, και προειδοποιεί ότι «θα έχει τίμημα». Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, διατηρεί μεν καλές εμπορικές σχέσεις με την πρωτεύουσα των Κούρδων στο Ερμπίλ, αλλά ταυτόχρονα δυσφορεί για τις δυνητικά δυσμενείς συνέπειες που θα είχε η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της.

Χθες, Δευτέρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων στα σύνορα με το Ιράκ. Ο τουρκικός στρατός σημείωσε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ότι «παράλληλα με αυτή την άσκηση, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή των συνόρων συνεχίζονται».
Προβληματισμός επικρατεί και στο Ιράν, του οποίου αν και η άμεση στρατιωτική εμπλοκή δεν αποκλείεται, εντούτοις πολύ πιθανό να ενεργήσει σε ένα πόλεμο «μέσω αντιπροσώπων», δηλαδή μέσω σιιτικών, φιλοϊρανικών φατριών, που διατηρούν παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ.

Οι Κούρδοι, ένας λαός 25-35 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς κράτος, έχουν κυρίως παρουσία στο Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία και τη Συρία. Οι περισσότεροι ζουν στην Τουρκία (12 με 15 εκατομμύρια, περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού), ενώ ακολουθεί το Ιράν (περίπου 6 εκατομμύρια, λιγότερο από το 10% του συνολικού πληθυσμού), το Ιράκ (4,69 εκατομμύρια, δηλαδή 15 με 20%) και τη Συρία (περισσότερα από 2 εκατομμύρια, 15%).

Keywords
Τυχαία Θέματα