Αντιπαράθεση Υπ. Υγείας - ΑΚΕΛ με αφορμή την απεργία στα ΤΑΕΠ

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΑΚΕΛ ξέσπασε την Τρίτη (9/7) με αφορμή την σημερινή απεργία στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Το φιτίλι άναψε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ η οποία μεταξύ άλλων σημείωνε ότι κυβέρνηση και ΔΗΣΥ έφεραν σε οριακό σημείο την κατάσταση της Υγείας.

Ανακοίνωση, η οποία δεν έμεινε αναπάντητη από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Αυτούσια

η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

«Στηρίζουμε το αγώνα των εργαζομένων υγείας για ποιοτική δημόσια υγεία

Ο τόπος χρειάζεται ένα ποιοτικό Γενικό Σύστημα Υγείας, με δυνατά δημόσια νοσηλευτήρια και τμήματα. Για αυτό το ΑΚΕΛ στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στα ΤΑΕΠ (Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών) και στέκεται δίπλα τους στις διεκδικήσεις τους, για επαρκή στελέχωση και ποιοτική φροντίδα υγείας.

Για την παρούσα αναταραχή στον χώρο της Υγείας και για τη σύγκρουση των επαγγελματιών υγείας με τις κυβερνητικές επιλογές, την ευθύνη φέρει ακεραία η κυβέρνηση. Είναι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη και η πολιτική της που έχουν φέρει την κατάσταση στην Υγεία σε οριακό σημείο. Η πολιτική λιτότητας, περικοπών και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα Υγείας, σε συνδυασμό με την αδράνεια του Υπουργείου και τα συνεχή λάθη στη στελέχωση και λειτουργία του ΟΚΥΠΥ, οδήγησαν σε μια δραματική κατάσταση. Υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αντίξοες συνθήκες εργασίας και ανασφάλεια γιατρών, νοσηλευτών και εργατικού προσωπικού των νοσοκομείων. Παραίτηση γιατρών που εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα. Συνεχής αύξηση στις λίστες αναμονής. Ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, φάρμακα και μηχανογράφησης. Κενά στις διαδικασίες και διοίκηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Όλα αυτά έχουν μειώσει το επίπεδο φροντίδας υγείας κάτω από τα όρια ασφαλείας και έχουν φέρει τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας στα όρια τους.

Οι προειδοποιήσεις και οι εκκλήσεις μας για αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα της Υγείας, προσκρούουν διαρκώς στην αδράνεια των κυβερνώντων. Όταν ο Υπουργός Υγείας επιρρίπτει τις ευθύνες στο ΔΣ του ΟΚΥΠΥ που ο ίδιος διόρισε, είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των ασθενών και επαγγελματιών Υγείας.

Εκφράζουμε την αγωνία μας για την κατάσταση στην υγεία για την οποία οι κυβερνώντες φέρουν την ευθύνη. Επιτέλους, οι κυβερνώντες ας εγκύψουν στα προβλήματα της δημόσιας υγείας».

Και η απάντηση του Υπουργού Υγείας:

Σε σχέση με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με αφορμή τη σημερινή απεργία των ιατρών-μελών της ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΕΣΙ στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να απορρίψει κατηγορηματικά τον ισοπεδωτικό και αστήρικτο ισχυρισμό ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι πολιτικές της έχουν φέρει την κατάσταση στην Υγεία σε οριακό σημείο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς περί πολιτικής λιτότητας, περικοπών και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι το 2017, ήταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη που, στο πλαίσιο της Συμφωνίας που υπεγράφη με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κυβερνητικών ιατρών, προχώρησε στην πρόσληψη 50 επιπλέον ιατρών και αναβάθμισε τη μισθολογική τους κλίμακα. Αντίστοιχη μισθολογική αναβάθμιση είχαμε από την αρχή του τρέχοντος έτους και για το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και για άλλες ειδικότητες (φαρμακοποιοί, ακτινολόγοι, κοκ) και πάλιν μετά από Συμφωνία που υπεγράφη με τις συντεχνίες των εν λόγω επαγγελματιών υγείας. Στον δε Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το 2019 περιλαμβάνονται 325 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και φροντιστών υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί τουλάχιστον ατυχείς και τις αναφορές του ΑΚΕΛ για παραιτήσεις γιατρών και εξώθησή τους στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είναι πολύ καλά γνωστό, η ενοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα του ΓεΣΥ, το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη σχεδίασε και εφάρμοσε μετά από πολυετείς άκαρπες διαβουλεύσεις προηγούμενων Κυβερνήσεων. Η επιλογή αρκετών γιατρών του δημοσίου να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες είναι αποκλειστικά δική τους και σε περιβάλλον ελεύθερης αγοράς δεν μ πορούν να μπουν περιορισμοί.

Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αποχωρήσεις ιατρών του δημοσίου, αλλά την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας δεν ασπάζεται τις κινδυνολογίες περί κατάρρευσης του τομέα της υγείας. Ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα των αποχωρήσεων και το ευρύτερο θέμα της υποστελέχωσης που παρατηρείται, το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπισή του και σε αυτό επιδιώκει τη συνδρομή όλων των δυνάμεων.

Άδικη και μηδενιστική είναι επίσης η κριτική του ΑΚΕΛ για συνεχή αύξηση στις λίστες αναμονής, ένα πρόβλημα το οποίο έχει αμβλυνθεί σε τεράστιο βαθμό επί της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, σαν αποτέλεσμα των παραπομπών στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα και μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020 που θα εξαλείψει οριστικά τις λίστες αναμονής, το Υπουργείο Υγείας μετά από σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, εφαρμόζει το σύστημα παραπομπών στον ιδιωτικό τομέα για επεμβάσεις σε ειδικότητες που παρουσίαζαν μακρές λίστες αναμονής. Για την περίοδο από 2 Φεβρουαρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2018, παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 29,918 περιστατικά. Εφαρμόζεται επίσης με Υπουργικές αποφάσεις πιλοτικό πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης εντός των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ για εξετάσεις, εξωτερικά ιατρεία και επεμβάσεις, το οποίο έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους ίδιους τους λειτουργούς υγείας. Για την πιο πάνω περίοδο, εξυπηρετήθηκαν 42,430 ασθενείς. Ως εκ τούτου, καλείται το ΑΚΕΛ να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του περί αύξησης των λιστών αναμονής.

Το Υπουργείο Υγείας καλεί επίσης το ΑΚΕΛ να παρουσιάσει δεδομένα που να τεκμηριώνουν τις ελλείψεις σε αναλώσιμα, φάρμακα ή εξοπλισμό. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Ο  Προϋπολογισμός για το 2019 είναι ο υψηλότερος από το 2010 και έχει χαρακτηριστεί αναπτυξιακός. Στον φετινό Προϋπολογισμό προνοείται τριπλασιασμός του κονδυλίου για αγορά νέου ή αναβάθμιση του υφιστάμενου εξοπλισμού, το οποίο ήδη δαπανήθηκε και εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα δοθεί επιπρόσθετο ποσό. Ακόμη, μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων έχουν εγκριθεί φάρμακα α ξίας πέραν των 20 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στην προσπάθεια για υλοποίηση του ΓεΣΥ και της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, της κορυφαίας αυτής κοινωνικής μεταρρύθμισης, η οποία αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Χωρίς πρόθεση να μειώνει ή ακόμη χειρότερα να αποκρύβει τα προβλήματα που υπάρχουν, πολλά από τα οποία είναι αναμενόμενα, το Υπουργείο Υγείας και προσωπικώς ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου επαναλαμβάνουν την ετοιμότητα για διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα οργανωμένα σύνολα, τι ς επαγγελματικές ομάδες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για βελτιωτικές κινήσεις.

Θεωρούμε όμως άστοχο από πλευράς του ΑΚΕΛ, που έχει εξ αρχής υπεύθυνα στηρίξει τη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, να εκμηδενίζει με ατεκμηρίωτες και αβάσιμες δηλώσεις το έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στους πολίτες της χώρας. Τώρα είναι η ώρα όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να εργαστούμε για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας.

Keywords
ακελ, απεργια, ακελ, αφορμη, υγειας, εν λόγω, φαρμακοποιοι, κοκ, συγκεκριμένο, προυπολογισμος, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, κοινωνικη συμφωνια, νίκος αναστασιάδης, δυνατα, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υγεια, ωρα, αγορα, αγωνια, αδρανεια, αυξηση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δοθει, ευρω, εν λόγω, εξετασεις, ευθυνη, ιδια, ισχυει, ιωαννου, κυβερνηση, κλιμακα, λαθη, λειτουργια, ορια, περιβαλλον, προβληματα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, υπουργειο υγειας, τριτη, υλοποιηση, φαρμακα, χειροτερα, ψυχραιμια, κωνσταντινος, εφαρμογη, υπουργειο, ομαδες, θεσεις, υλικα
Τυχαία Θέματα