Αντιδράσεις κομμάτων για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα σχετικά με την υπογραφή για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.


Δείτε αυτούσιες τις ανακοινώσεις:

Δημοκρατικός Συναγερμός

Η συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι αναμφίβολα μια ιστορική

συμφωνία, η οποία επήλθε μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο. Αποδεικνύει παράλληλα και τον δρόμο που ακολουθούν φίλιες χώρες μεταξύ τους, μέσα από συνέργειες που σκοπό έχουν την ανάδειξη των κοινών τους συμφερόντων.

Αυτό το δρόμο ακολουθεί πιστά και η Κύπρος, σε όλες τις συμφωνίες που έχει προχωρήσει και αφορούν και το ενεργειακό πεδίο. Της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, που για ακόμη μια φορά επιχείρησε να παραμερίσει η Τουρκία θέλοντας να πρωταγωνιστήσει αρνητικά στις εξελίξεις και προχωρώντας στην υπογραφή του από κάθε άποψη ανυπόστατου μνημονίου με τη Λιβύη.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε κάθε νόμιμη ενέργεια που σκοπό έχει την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας στην περιοχή, μέσα από συμφωνίες σαν κι αυτή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Τελικός αποδέκτης όλων των μηνυμάτων που απορρέουν και από αυτήν την εξέλιξη είναι η Τουρκία η οποία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει και να εφαρμόσει στην πράξη το διεθνές δίκαιο σε όλες τις πτυχές του.

ΑΚΕΛ

Αναμένοντας ενημέρωση προτού τοποθετηθούμε πιο ολοκληρωμένα επί της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπογραμμίζουμε ότι αυτή συνιστά άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος των δύο κρατών από τη στιγμή που οι αποστάσεις μεταξύ τους επιβάλλουν τέτοια οριοθέτηση.

Πρόκειται για μερική οριοθέτηση η οποία δεν επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Επηρεάζει, όμως, την παράλογη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης όπου η Τουρκία παραγνώρισε το γεγονός ότι έχει αντικείμενες ακτές με την Αίγυπτο και ότι παρεμβάλλονται ελληνικά νησιά. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να απειλεί τώρα με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης αλλά να οδηγηθεί στα σωστά συμπεράσματα.

Το δίδαγμα από τις εξελίξεις είναι ότι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για συνολική διευθέτηση του ζητήματος της οριοθέτησης είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των επηρεαζομένων κρατών. Κι αν αυτός δεν καταλήξει σε εύλογο χρονικό διάστημα, η κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Δημοκρατικό Κόμμα

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία, σε αντίθεση με τις τουρκικές αυθαιρεσίες, έγινε με βάση τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία αποτελεί και απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό 8 μήνες μετά το παράνομο πρωτόκολλο Τουρκίας-Sarraj, που παραβιάζει το Δίκαιο της θάλασσας και έχει ήδη κηρυχθεί παράνομο από το νόμιμο κοινοβούλιο της Λιβύης

Η συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνει την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συσπείρωσης των κρατών της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που πλήττονται διαρκώς από τον τουρκικό επεκτατισμό.

Επιπρόσθετα, επαναλαμβάνουμε την ανάγκη οριοθέτησης των ελλαδοκυπριακών θαλάσσιων ζωνών, το συντομότερο δυνατό, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, μέσα και από την -προταθείσα από το ΔΗΚΟ- ίδρυση και λειτουργία ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

ΕΔΕΚ

Η συμφωνία ΕλλάδαςΑιγύπτου από μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση για την ουσιαστική ακύρωση της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη.

Αυτό ανοίγει την προοπτική της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών ΕλλάδαςΚύπρου και Αιγύπτου που ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποτροπής των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα της ακύρωσης, σε μεγάλο βαθμό, του θαλάσσιου τουρκικού τόξου της Ανατολικής Μεσογείου ή της «Γαλάζιας Πατρίδας» όπως το ονομάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.

Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Αντίθετα θα πρέπει να είναι η αρχή για την ενίσχυση μίας συγκεκριμένης πολιτικής η οποία να αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, να εμπλέκει άλλες ισχυρές, ευρωπαϊκές χώρες, τα συμφέροντα των οποίων συγκλίνουν με τα δικά μας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος, Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενδεχομένως των μελλοντικών τουρκικών προκλήσεων που θα υπάρξουν.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει την τμηματική συμφωνία ΕλλάδαςΑιγύπτου, για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Τέτοιου είδους συμφωνίες αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών λαών από την Τουρκία.

Η συμφωνία αυτή στην ουσία καθιστά άκυρη την - άνευ νομικού υπόβαθρου - συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης και δημιουργεί τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Αναμένουμε και ελπίζουμε να υπογραφεί η συμφωνία και μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ, έτσι ώστε η Τουρκία να βρεθεί προ τετελεσμένων, τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει με έννομο τρόπο.

ΕΛΑΜ

Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου εν μέρη κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως ανάχωμα απέναντι στο παράνομο μνημονίου οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Εν τούτοις δεν μπορούμε να κρύψουμε τους εντονότατους προβληματισμούς μας αναφορικά με την μη συμπερίληψη του Καστελόριζου στην συμφωνία, αφήνοντας ένα μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων εκτός. Παρόλο που η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μπορεί να αποτελεί μια τακτική, εν τούτοις αναμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο της Συμφωνίας και κατά πόσο έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της οριοθέτησης.

Επί τη ευκαιρία, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) επαναλαμβάνει την πάγια του θέση για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, με καθορισμό του τρικρατικού σημείου μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ενέργειες που θα αναβαθμίζουν γεωπολιτικά ευρύτερα τον ελληνισμό.

Με δεδομένη την κλιμακούμενη προκλητικότητα, επιθετικότητα καθώς και τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα γίνει αποδεκτή καμία άλλη δικαιολογία, ούτε άλλη καθυστέρηση.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων τους ζωνών αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάϊρο.

Η συμφωνία αυτή για μερική οριοθέτηση είναι σίγουρα μια μικρή επιτυχία για την Ελλάδα καθώς δημιουργεί τις βάσεις για μια ολική μεταγενέστερη συμφωνία που θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη νομιμότητα της Ελλάδας.

Αυτό που κυρίως μας ανησυχεί είναι η κατάσταση που προκύπτει μετά από τη συμφωνία και τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ο οποίος αναφέρει πως «Η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αντίδραση της Τουρκίας που όπως φαίνεται δεν θα κάμψει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στην ΑΟΖ.
Ευελπιστούμε με αυτή τη συμφωνία να μη δημιουργηθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.


Δημοκρατική Παράταξη

Καθοριστικής σημασίας με πολλαπλά μηνύματα είναι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία αφορά στην τμηματική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει η Δημοκρατική Παράταξη σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι «βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, η συμφωνία με την Αίγυπτο αποκαθιστά την τάξη στην περιοχή και διεμβολίζει την τουρκολιβυκή οριοθέτηση, η οποία κρίθηκε από πρώτη στιγμή ως παράνομη», και ότι «φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η προσπάθεια έχει τελειώσει εδώ».

Όπως αναφέρει η Δημοκρατική Παράταξη, έχοντας υπόψη πως «η Τουρκία είναι μια χώρα ταραξίας, η οποία προκειμένου να επιβάλει τον ηγεμονικό της ρόλο στην περιοχή, δεν διστάζει να παραβιάζει κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου και της έννομης τάξης, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να φροντίσουν να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και με άλλες χώρες στην περιοχή της Ανατολικής  Μεσογείου, με άμεση προτεραιότητα την μεταξύ τους οριοθέτηση της ΑΟΖ».

Keywords
Τυχαία Θέματα