Άνοιξε τις πόρτες της η Πρεσβεία της Ιορδανίας στην Λευκωσία

Εγκαινιάστηκε σήμερα στην παρουσία του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, η Πρεσβεία του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας με έδρα τη Λευκωσία.

Την Ιορδανία εκπροσώπησε με την παρουσία του ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Τζούντε.

Υπογραμμίζοντας του ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Τζούντε μίλησε για χώρες με «ταυτόσημες απόψεις» σε κάποιες των προκλήσεων, ενώ ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την Ιορδανία ως «χώρα ζωτικής σημασίας» στην περιοχή και «βράχο στην καταιγίδα

της Μέσης Ανατολής».

Κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στον προαύλιο χώρο, ο κ. Τζούντε καλωσόρισε τον κ. Κασουλίδη και οι δύο άντρες έκοψαν την κορδέλα στην είσοδο της Πρεσβείας. Προηγήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων Κύπρου και Ιορδανίας και η έπαρση της ιορδανικής σημαίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε «ιδιαίτερη περηφάνια και ιδιαίτερη τιμή για το ότι μοιράζομαι αυτή την ιστορική στιγμή στις σχέσεις μας με όλους εσάς». «Συμπεριλαμβάνουμε την Ιορδανία ανάμεσα στις επιφανείς πρεσβείες των αραβικών χωρών εδώ», συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε στις επίσημες ανταλλαγές που διημείφθησαν μεταξύ των δύο χωρών τον τελευταίο χρόνο.

Ο κ. Τζούντε είπε επίσης ότι «η Κύπρος είναι μια πάρα πολύ σημαντική χώρα για εμάς» και «μια χώρα που παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της ΕΕ και στη διεθνή σκηνή». Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι ο Πρέσβης της χώρας του στην Κύπρο, Μοχάμαντ Ελφαγιέζ, θα κάνει ό,τι καλύτερο για την προώθηση των σχέσεων και των κοινών επιδιώξεων μεταξύ χωρών που είναι «ομοϊδεάτες». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «όσον αφορά συγκεκριμένες προκλήσεις, είμαστε χώρες με ταυτόσημες απόψεις». Το άνοιγμα της Πρεσβείας αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι προς την επίτευξη αυτής της ειδικής σχέσης, είπε.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας είπε ότι «παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις» και ευχήθηκε κάθε καλό σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και μέρες. Η ενότητα και σταθερότητα αυτού του όμορφου νησιού μας ενδιαφέρει όλους μας, είπε και πρόσθεσε ότι θα αντικρίζαμε με χαρά τη διαγραφή ενός ζητήματος από την λίστα με τα προβλήματα της περιοχής.

Καταληκτικά ο κ. Τζούντε έπλεξε το εγκώμιο του Επίτιμου Προξένου της Ιορδανίας στην Κύπρο Μιχάλη Λεπτού, λέγοντας ότι «στην απουσία Πρεσβείας με έδρα την Κύπρο, ο κ. Λεπτός και η οικογένειά του υπήρξαν οι καλύτεροι Πρεσβευτές που θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί, για την Ιορδανία και για την Κύπρο».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κασουλίδης, είπε ότι τα επίσημα εγκαίνια της Πρεσβείας της Ιορδανίας «σηματοδοτούν την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της Κύπρου και της Ιορδανίας».

Η Ιορδανία, συνέχισε, είναι στο προσκήνιο της προσπάθειας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έχοντας υπάρξει και η ίδια θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων. Η χώρα, είπε, παρέχει επίσης καταφύγιο σε εκατομμύρια ανθρώπων που φεύγουν να σωθούν από τον πόλεμο σε γειτονικές χώρες, ενώ παρατήρησε ότι το 1,3 εκ. των προσφύγων που φιλοξενεί είναι πραγματικοί άνθρωποι «με ονόματα και πρόσωπα, όχι απλώς στατιστικές».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε εξάλλου ότι Κύπρος, Ιορδανία και Ελλάδα προωθούν την τριμερή συνεργασία σε μια σειρά από τομείς «με απώτερο σκοπό την επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας». Ακόμη, ανέφερε ότι Κύπρος και Ιορδανία μοιράζονται μια κοινή περιφερειακή ατζέντα και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ενώνονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. «Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος, πρώην Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, αξιωματούχοι αλλά και μέλη της ιορδανικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Κύπρο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα