Ανισότητα στην υπηρεσιακή ανέλιξη

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την Έφεση της Δημοκρατίας κατά ομάδας υγειονομικών Επιθεωρητών που πέτυχαν Πρωτόδικα διά του Δικηγόρου τους (Δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Σ. Αγγελίδη) ακυρωτική υπέρ τους απόφαση, λόγω άνισης μεταχείρισης που έτυχαν για ότι αφορά την αναβάθμιση τους ως έγινε με τους άλλους ομόβαθμους τους με τα ίδια Πανεπιστημιακά διπλώματα αφού τα καθήκοντα της θέσης, με τη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να εκτελούνται από κατόχους Πανεπιστημιακού διπλώματος.

Το Εφετείο επεξήγησε ότι η επίδικη απόρριψη του αιτήματος ήταν η εσφαλμένη και άνιση ερμηνεία της διοίκησης περί την έκταση του Νόμου και ανάφερε συγκεκριμένα ότι:

«Η ανισότητα δεν επήλθε εκ του Νόμου αλλά εκ της πλημμελούς εφαρμογής του από τους Εφεσείοντες.

Ο Νόμος καθόρισε, ως ορθώς υπέδειξε ο κ. Αγγελίδης, γενικό και απρόσωπο κανόνα για αναβάθμιση υπαλλήλων της υπό συζήτησιν κατηγορίας νοουμένου ότι κατείχαν πτυχίο πριν από την ψήφιση του περί ου ο λόγος νομοθετήματος.

Έτσι, το κοινό και ίσο κριτήριο, είναι η κατοχή του πτυχίου, μια απαίτηση που αναμενόταν πως θα εφαρμοζόταν ισότιμα για όσους το κατείχαν πριν από τη δημοσίευση, με τους Εφεσίβλητους να ικανοποιούν την παράμετρο αυτή.

Οι Εφεσίβλητοι ήσαν κάτοχοι πανεπιστημιακού προσόντος πριν από την ψήφιση της αφορώσας νομοθεσίας και κατείχαν τη θέση Υγειονομικού Επιθεωρητή, ως οι αναβαθμισθέντες συνάδελφοι τους.

Δεν έτυχαν ωστόσο της ίδιας μεταχείρισης όπως οι υπόλοιποι ομόβαθμοι τους Υγειονομικοί Επιθεωρητές οι οποίο μετονομάστηκαν σε Υγειονομικούς Λειτουργούς (Κλίμακα Α8-Α10-Α11).

Οι χειρισμοί των Εφεσειόντων, ως εκφράστηκαν τελικώς διά της απόρριψης του αιτήματος των Εφεσίβλητων για ίση μεταχείριση, επέφεραν διοικητικά, την άνιση διαφοροποίηση μεταξύ αυτών και των άλλων πτυχιούχων Υγειονομικών Επιθεωρητών που είχαν αναβαθμιστεί».
 

Keywords