Ανεβάζουν στροφές οι επενδυτές για τον Συνεργατισμό

Θερμό ενδιαφέρον για την απόκτηση του υγιούς κομματιού του Συνεργατισμού επιδεικνύει το επενδυτικό ταμείο Lone Star.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το επενδυτικό ταμείο, φέρεται να ετοιμάζει, μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, δεσμευτική πρόταση για να πλασαριστεί δυναμικά επιχειρώντας την συγχώνευσή της με το "υγιές" κομμάτι του Συνεργατισμού.

- O Όμιλος Lone

Star Funds ανήκει στον δισεκατομμυριούχο John Grayken.

- Το πρώτο επενδυτικό ταμείο ιδρύθηκε το 1995.

- Σήμερα αριθμεί 17 επενδυτικά ταμεία.

- Τα κεφάλαια του Ομίλου "Lone Star Funds" ξεπερνούν τα $70 δισ.

Ο Όμιλος έχει επενδύσει σε μεγάλο αριθμό τραπεζών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε επενδυτικά ανοίγματα μεταξύ άλλων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

Στους τραπεζικούς κύκλους συζητείται εδώ και καιρό η κίνηση της Ελληνικής Τράπεζας, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση των μετόχων της τράπεζας.

Όπως είχαμε σημειώσει και στο παρελθόν ενδεχόμενη συγχώνευση του "καλού" Συνεργατισμού με οποιαδήποτε τράπεζα, θα δημιουργήσει την ανάγκη στήριξής της με κεφάλαια 0,5 δισ. περίπου.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονται και άλλες τράπεζες του τόπου.

Το επενδυτικό ταμείο Apollo, είναι ένα εκ των δύο επενδυτών, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για το σύνολο του Συνεργατισμού, αλλά και για το σύνολο ή μέρος των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Οι ανακοινώσεις επίσπευσης της διαδικασίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, η οποία πρέπει να κλείσει εντός Απριλίου, οδηγεί τους δυνητικούς επενδυτές, στην επίσπευση και της δικής τους εργασίας ανάλυσης των δεδομένων για τη διαμόρφωση της πρότασής τους.

Βεβαίως μετά τις παραδοχές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή, καθώς αυτό που αναμένεται να προκύψει είναι η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Δανείων.

Οι κινήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού εξωτερίκευσαν τις προθέσεις της Φρανκφούρτης για διαχωρισμό του Συνεργατισμού και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Δανείων.

Οι παραδοχές για μηδενική αξία των εξασφαλίσεων των τερματισμένων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων του Συνεργατισμού, έχουν ως επακόλουθο την αύξηση των προβλέψεων, άρα κεφαλαιακές ανάγκες, και λειτουργούν αποθαρρυντικά, λόγω κόστους, για τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές για το σύνολο του.

Αυτό, λοιπόν το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά το Πάσχα είναι κατά πόσο θα εκδηλωθεί εξαρχής επενδυτικό ενδιαφέρον για το "κακό" κομμάτι του Συνεργατισμού ή εάν τελικά θα παραμείνει στο κράτος.

Και τότε θα έχουμε τη δημιουργία κρατικού Φορέα Διαχείρισης Δανείων, καθώς θα υπάρξει κρατικό Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος θα επιχειρήσει εξωτραπεζικά να δώσει λύσεις και σε μεταγενέστερο στάδιο να καταστεί εφικτή η συμμετοχή στο Φορέα και ιδιωτικών κεφαλαίων, μη αποκλειομένων και τραπεζών του τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα