Ανδρουλάκης: Να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής του από την ΕΥΠ

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν σφοδρή κριτική στο διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, κατά το οποίο χαρακτήρισε την επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη ως νόμιμη, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωσή του μετά την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ζητεί την άμεση ανακοίνωση του λόγου για τον οποίο παρακολουθείτο από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

«Κύριε Μητσοτάκη,

ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη, κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως Ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ασκώντας δριμεία κριτική στον Έλληνα Πρωθυπουργό για το επιχείρημα περί «νόμιμου λάθους», ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε «να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για απόπειρα του Έλληνα Πρωθυπουργού «απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις», και «να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ, ενώ απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποβαθμίζοντάς την στο επίπεδο της αμέλειας».

Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί», καθώς και ότι δεν έδωσε καμία απάντηση για το Predator που επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό του τηλέφωνο, λίγες μέρες πριν τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

«Τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθηση μου, σας το απάντησαν οι πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Θα συνεχίσω τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης

Από την πλευρά του, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για αλαζονεία και έλλειψη μεταμέλειας. 

«Οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του για να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν δυστυχώς ούτε στοιχειωδώς τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους», προσθέτει το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για ψέματα κορυφαίων Υπουργών που «επί εβδομάδες αρνούνται τις παρακολουθήσεις».

«Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε την λέξη Predator, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό, που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και την προμήθειά του από κρατικές υπηρεσίες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι εκτός του κάδρου του πρωθυπουργικού διαγγέλματος βρέθηκε η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, για την οποία δεν έγινε καμία αναφορά.

«Δεν απάντησε στο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί “λάθους” και “ολισθήματος”, να κρύψει την βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στην διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού».

«Αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο δε ρίχνει “άπλετο φως”, αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο “σκοτάδι” την δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων», αναφέρει το ΚΚΕ.

Τέλος, το ΜέΡΑ 25, αναφερόμενο στην δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, που από την πρώτη μέρα πήρε στην προσωπική του ευθύνη την ΕΥΠ, στριμώχτηκε μόνος του στη γωνία: πολύ απλά δεν μπορεί να ρίξει το φταίξιμο στους "από κάτω"».

«Επίσης, το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα των "εξωτερικών εχθρών" και "υβριδικών απειλών" που "επιβουλεύονται την πατρίδα μας" δεν αρκεί για να δικαιολογήσει γιατί η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούσε οτιδήποτε έχει καρδιακό παλμό εντός της Επικράτειας», αναφέρει το ΜέΡΑ 25.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για παρακολουθήσεις: Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα