Αναζωπύρωση συζητήσεων στα κατεχόμενα για περιουσιακό και συλλήψεις

Η νέα υπόθεση που αφορά Γερμανό υπήκοο που εμπλέκεται με αγοραπωλησίες ακινήτων σε ε/κ γη στα κατεχόμενα αναζωπύρωσε τη συζήτηση στα κατεχόμενα, γύρω από το περιουσιακό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ ανέφεραν το Σάββατο ότι σε γραπτή του δήλωση, μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε την Παρασκευή για το θέμα στο «προεδρικό», ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις πραγματικές της προθέσεις η πολιτική πιέσεων και εκφοβισμού της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που στοχεύει σε άτομα και έχει πρόσφατα αυξηθεί εκτός από την τρέχουσα πολιτική απομόνωσης». Συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα που στοχεύουν κυρίως την οικονομία ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, ο οποίος κάνει δηλώσεις για να δημιουργήσει θετική εντύπωση στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, υποστήριξε.

«Η επιτροπή ακίνητης περιουσίας, η οποία αναγνωρίζεται από το ΕΔΑΔ ως αποτελεσματικός εγχώριος νομικός μηχανισμός για την αξιολόγηση των αιτήσεων των Ελληνοκυπρίων, λειτουργεί αποτελεσματικά από το 2005. Παρά ταύτα, η ελληνοκυπριακή ηγεσία προσπαθεί να αποτρέψει τους πολίτες της από το να υποβάλουν αίτηση στον εν λόγω μηχανισμό και δεν παρέχει τα απαραίτητα επίσημα έγγραφα για την πρόοδο των αιτήσεών τους.  Ενώ αυτά τα γεγονότα είναι προφανή, αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την ελληνοκυπριακή ηγεσία να φέρνει το θέμα στα δικά της δικαστήρια με τρόπο που στοχεύει σε άτομα», υποστήριξε, επίσης.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε σε απαράδεκτες απόπειρες εναντίον όσων ενεργούν σύμφωνα με το "ιδιοκτησιακό καθεστώς" του ψευδοκράτους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «κι αυξάνουν περαιτέρω το πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Σε αυτή την περίοδο που εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, καλούμε συνεχώς σε συνεργασία, καλώ σε κοινή λογική την ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία έχει αυξήσει την πολιτική της πίεσης και του εκφοβισμού».

Ουστέλ

Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ καταδίκασε χθες τις πρακτικές της «νότιας Κύπρου» που θέτουν στο στόχαστρό τους άτομα και είπε ότι το ψευδοκράτος στηρίζει μέχρι τέλους τους «τίτλους ιδιοκτησίας» που δίδει. Μετατράπηκαν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι πρακτικές στοχοποίησης ατόμων εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στο περιουσιακό, συνέχισε λέγοντας ότι ανέλαβαν πρωτοβουλίες διεθνώς σε σχέση με αυτό και συνεχίζουν να εργάζονται με νομικούς για άρση αυτών των «παράνομων πρακτικών».

Σε συνεργασία με την Τουρκία, πρόσθεσε, έχουν τη δύναμη να χαλάσουν όλες τις παγίδες που κάποιοι επιχειρούν να στήσουν.

Ατάογλου

Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου επέκρινε το ότι μετέτρεψε τον τομέα των οικοδομών στα κατεχόμενα σε στόχο επιθέσεων με την «εχθρική της στάση» η ελληνοκυπριακή πλευρά και ισχυρίστηκε ότι με την αδιαλλαξία τους οι Ελληνοκύπριοι οδήγησαν στην κατάρρευση όλων των προσπαθειών που έγιναν για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας.

Σε γραπτή του δήλωσε χθες, πρόσθεσε ότι αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις των Ελληνοκυπρίων, θα υπάρξει και απάντηση σε αυτές.

Ταλάτ

Αυταπάτη χαρακτήρισε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την άποψη ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα λύσει το περιουσιακό. Με αφρομή την αναφρά στην υπόθεση Όραμς κατά την περίοδο της θητείας του στην «προεδρία» και σχολιάζοντας την σύλληψη Αϊκούτ, ο κ. Ταλάτ είπε: «Στην πραγματικότητα, είχε ήδη γίνει σαφές με τις φήμες και κάποιες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι θα φτάναμε σε αυτές τις μέρες. Ίσως οι ακροδεξιές ομάδες στη χώρα μας και οι συναφείς ακροδεξιές ομάδες που κάνουν παράλογες συκοφαντίες για τον όμιλο αυτό να είναι ευχαριστημένες, αλλά θα δούμε σε τι θα οδηγήσει η χιονοστιβάδα που θα δημιουργήσει».

Έρχουρμαν

Με αφορμή τις συλλήψεις για το περιουσιακό, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε την «κυβέρνηση». «Φέρατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και σε αυτό το θέμα. Η οικονομία έχει υποστεί ζημιά».  Μιλώντας χθες στη «βουλή» κι αναφερόμενος σε υποθέσεις όπως οι Hurma, Orams και Λοϊζίδου, ο κ. Έρχουρμαν είπε ότι ο σκοπός αυτών των υποθέσεων ήταν πολιτικός και ότι το περιουσιακό ζήτημα χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό.

Ανέφερε επίσης  ότι οι μορφές λύσης που σχετίζονται με την ιδιοκτησία συζητήθηκαν στον άξονα μιας ομοσπονδιακής λύσης και διερωτήθηκε πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα της ιδιοκτησίας σε μια λύση δύο κρατών.

Χασίπογλου

Ο γγ και «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου μιλώντας επίσης στη «βουλή» δήλωσε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία,  ενοχλείται από τις εξελίξεις στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα, θέλει να αποτρέψει αυτές τις εξελίξεις και οι αγωγές έχουν έρθει στην ατζέντα κατόπιν καταγγελίας. «Είναι ξεκάθαρο πού πρέπει να αναζητήσουμε τον εχθρό, πρέπει να δράσουμε από κοινού», είπε ο κ. Χασίπογλου απευθυνόμενος προς το ΡΤΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords