Αναθεώρηση της οδηγίας για συντονισμό των ασφαλιστικών συστημάτων

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ συμφώνησε ως προς τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης (αναθεώρηση των κανονισμών 883/2004 και 987/2009), που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των κανόνων, προσαρμόζοντάς τους στην ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, καθιστώντας τους σαφέστερους, δικαιότερους και απλούστερους στην εφαρμογή τους, διευκολύνοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων εντός της ΕΕ.

Το σχέδιο τροποποιητικού κανονισμού επικεντρώνεται σε πέντε τομείς: παροχές ανεργίας, παροχές μακροχρόνιας φροντίδας, πρόσβαση

σε παροχές για οικονομικά ανενεργά άτομα, οικογενειακές παροχές και ισχύουσα νομοθεσία για τους αποσπασμένους εργαζομένους και τα άτομα που εργάζονται σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη. Περιλαμβάνει επίσης ορισμένες άλλες μικρότερες τροπολογίες.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές ανεργίας, το σχέδιο επικαιροποιεί τους κανόνες για τον συνυπολογισμό, την εξαγωγή και τον συντονισμό των επιδομάτων ανεργίας για τους μεθοριακούς και τους διασυνοριακούς εργαζομένους.

Επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρατείνουν την περίοδο κατά την οποία οι αιτούντες εργασία μπορούν να εξάγουν τα επιδόματα ανεργίας τους μέχρι το τέλος της περιόδου που δικαιούνται παροχές, αντί του τρέχοντος εξαμήνου και ενθαρρύνει μια στενότερη σχέση μεταξύ της αγοράς εργασίας του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνη για την παροχή παροχών ανεργίας και του ανέργου, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να απαιτούν από κάποιον να εργαστεί για τουλάχιστον ένα μήνα στην επικράτειά τους πριν από την ομαδοποίηση των προηγούμενων περιόδων που εργάζονταν και πριν ζητήσουν επιδόματα.

Κατά το Συμβούλιο, το σχέδιο τροποποιητικού κανονισμού αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της γηράσκουσας κοινωνίας και τον αυξανόμενο ρόλο που διαδραματίζουν τα οφέλη μακροχρόνιας περίθαλψης στα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια δικαίου, αποσαφηνίζονται οι κανόνες βάσει των οποίων μπορούν να συντονίζονται τα επιδόματα μακροχρόνιας φροντίδας.

Οι αλλαγές σχετικά με τις οικογενειακές παροχές αποσκοπούν στην εξάλειψη πιθανών οικονομικών αντικινήτρων για τους γονείς που μειώνουν το ωράριο εργασίας τους για να φροντίζουν το παιδί τους κατά την ίδια περίοδο. Η πρόταση διακρίνει μεταξύ των οικογενειακών παροχών σε χρήμα που προορίζονται να αντικαταστήσουν το εισόδημα που δεν κερδίζεται λόγω της ανατροφής τέκνων και όλων των άλλων οικογενειακών παροχών.

Όσον αφορά τους ισχύοντες κανόνες για τους αποσπασμένους εργαζομένους, οι προτεινόμενες αλλαγές αποσκοπούν στη διασφάλιση της νομικής σαφήνειας και την καταπολέμηση της απάτης, με σαφή κριτήρια για τον προσδιορισμό της έδρας ή του τόπου εγκατάστασης του εργοδότη αποσπασμένου εργαζομένου και τη δυνατότητα αναδρομικής ανάκλησης ή διόρθωσης εγγράφου σε περίπτωση απάτης ή σφάλματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα