Αναστέλλονται τ' απεργιακά μέτρα στην ΑΗΚ

«Ως ένδειξη καλής θέλησης» οι Συντεχνίες της ΑΗΚ αναστέλλουν τη στάση εργασίας που εξήγγειλαν γι’ αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με ενημέρωση που τυγχάνει το Sigmalive, οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ αποφάσισαν σήμερα όπως αναστείλουν τ’ απεργιακά μέτρα.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των συντεχνιών της ΑΗΚ με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, σ’ ότι αφορά στα αιτήματα των συντεχνιών.

Σε ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ αναφέρεται ότι μια τέτοια απόφαση ευθύνης συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τους εργαζομένους και τον Οργανισμό.

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Προσωπικού ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ), η Συντεχνία Ημικρατικών, Δημοτικών &Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου (ΣΗΔΗΚΕΚ), η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ) και η Συντεχνία Υπαλλήλων Βάρδιας ΑΗΚ (ΣΥΒΑΗΚ).

Υπενθυμίζεται, ότι οι τέσσερις συντεχνίες θέτουν θέμα για τις λειτουργικές αλλαγές, το ζήτημα του Διαχειριστή, την πλήρη στελέχωση και δημιουργία νέων θέσεων και την άρση των αποκοπών σε μισθούς και συντάξεις, που επιβλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα καταγγέλλουν μεθοδεύσεις του Υπουργείου Ενέργειας για αποδόμηση της ΑΗΚ, που την καθιστούν λειτουργικά αναποτελεσματική θέτοντας σε κίνδυνο, τόσο την ασφάλεια του προσωπικού, όσο και των εγκαταστάσεων, υπό το πρόσχημα της δημιουργίας του νέου μοντέλου Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, διαβίβασε στις συντεχνίες πρόταση για αναστολή των απεργιακών μέτρων, μέχρι που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάσει την υπηρεσιακή μελέτη της ΑΗΚ, που αφορά τις δυνατότητες παραμονής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς στον ημικρατικό οργανισμό.

Ο κ. Λακκοτρύπης υποστηρίζει ότι η μελέτη έφτασε στο γραφείο του μόλις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ χθες έφτασε και στα χέρια του Προέδρου της ΡΑΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Ενέργειας προτείνει να δοθεί χρόνος στη ΡΑΕΚ να εξετάσει τη μελέτη της ΑΗΚ και αν γίνεται αποδεκτή η τελική της εισήγηση ότι δεν θα παρεμποδίζεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, με τη δημιουργία ανεξάρτητου λειτουργού αγοράς, με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς να παραμένει λειτουργικά στην ΑΗΚ, τότε η ρύθμιση θα γίνει αποδεκτή.

Οι συντεχνίες δεν απάντησαν στην εισήγηση. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν μετά την πραγματοποίηση των απεργιακών μέτρων.

Keywords