Αναστασιάδης: Ενεργειακές και όχι στρατιωτικές οι τριμερείς συνεργασίες

Στις τουρκικές προκλήσεις και την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η Εταιρεία Financial Media Way.

Για τις τριμερείς συνεργασίες με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο,

την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Ιταλία είπε πως απώτερος στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των εν λόγω συνεργειών και η μεγιστοποίηση τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών ωφελειών που προκύπτουν για την κάθε χώρα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος στάθηκε επίσης στη σημασία δημιουργίας του East Mediterranean Gas Forum που έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Επιθυμώ να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι το διευρυμένο αυτό δίκτυο συνεργασιών ούτε αποκλείει ούτε στρέφεται ενάντια οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία και τον διάλογο και ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Για την Τουρκία είπε πως δεν αποκλείεται αρκεί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο όπως καταγράφεται είτε σε διεθνείς Συμβάσεις είτε στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ που απαιτεί σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και όχι βεβαίως στο διεθνές δίκαιο όπως η ίδια αυθαίρετα το ερμηνεύει.

«Δυστυχώς, είμαστε όλοι μάρτυρες των τελευταίων ενεργειών της Τουρκίας, που δεν συμβάλλουν προς τον στόχο αυτό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις έκνομες ενέργειες και παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στην πρόσφατη καταδικαστέα υπογραφή ενός αμφιβόλου νομιμότητας μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, σε μία απόπειρα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών με βάση το τουρκικό διεθνές δίκαιο.

Μια έκδηλα παράνομη ενέργεια, η οποία παραγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα παράκτιων κρατών και πάλι σε πλήρη αντίθεση με το δίκαιο της θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Αναστασιάδη ξεκαθάρισε πως ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει απρόσκοπτα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να αξιοποιήσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν. «Αποθέματα που δεν αποτελούν παρά πηγή περιφερειακής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας», τόνισε.

Φανταστείτε, είπε ο Πρόεδρος, πόσο ευάλωτη θα ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα αν δεν υπήρχαν. Κάποιοι συγχέουν τις τριμερείς συνεργασίες με τις τριμερείς ενδεχόμενα στρατιωτικές συνεργασίες. Είναι συνεργασίες ενεργειακές και όχι στρατιωτικές. Αλλά πόσο έχουν συμβάλει. Φανταστείτε αν δεν οριοθετούντο οι θαλάσσιες περιοχές μεταξύ ΚύπρουΑιγύπτου, Κύπρου – Ισραήλ, Κύπρου – Λιβάνου με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, σε ποια μοίρα θα ήταν σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είναι αυτό που παράνομα αποπειράται να πράξει η Τουρκία προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσα από το πρόσφατα υπογραφέν μνημόνιο συναντίληψης με τη Λιβύη και που είναι παράνομο, δεν εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά που θα έθετε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αν μέσα από αυτές τις τριμερείς συνεργασίες δεν γινόταν κατορθωτό να πετύχουμε τον καθορισμό των ζωνών μεταξύ των γειτονικών κρατών», τόνισε.

Αρχικά τόνισε πως το 2019 ήταν ένα έτος με σημαντικές ανακαλύψεις και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil / Qatar Petroleum προσθέτοντας ότι το έτος 2020 προγραμματίζεται ανόρυξη αριθμού νέων γεωτρήσεων από την κοινοπραξία EΝΙ / Total και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις από την ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος» του τεμαχίου 10.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις σημαντικότερες ενεργειακές εξελίξεις του 2019 και τους σχεδιασμούς που αφορούν την εσωτερική αγορά ενέργεια.

Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό.

– Η κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων και των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και όχι μόνο.

– Η κατασκευή Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή του Βασιλικού για προστασία.

– Η κατασκευή / αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην περιοχή και την εκπόνηση διαφόρων μελετών που αφορούν το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της περιοχής.

 

Ο Πρόεδρος είπε πως το πρόγραμμα «CyprusGas2EU» στοχεύει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με την έλευση του φυσικού αερίου να τοποθετείται περί το τέλος του 2021.

«Προς επίτευξη της διασύνδεσης της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα αερίου έχει τροχοδρομηθεί και το έργο «EastMed Pipeline». Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και που στοχεύει να συνδέσει την Ευρώπη με τις νέες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, προωθούμε την κατασκευή ενός ακόμα Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος, του EuroAsia Interconnector. Πρόκειται για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου. Σε πρώτο στάδιο, το έργο θα έχει χωρητικότητα 1000 μέγαβατ (MW) και η λειτουργία του τοποθετείται στις αρχές του 2024. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διασυνδετήριο λεωφόρο ηλεκτρισμού που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα και μέχρι στιγμής, το έργο CyprusGas2EU έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ, ο αγωγός EastMed Pipeline έχει λάβει 36,4 εκατομμύρια ευρώ και η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Κρήτης και Ισραήλ σχεδόν 15,8 εκατομμύρια ευρώ με προοπτική βέβαια χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές τράπεζες επενδύσεων κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα