Ανάσα από τις βροχές, πονοκέφαλος για υδατικό

Στο 125% της αντίστοιχης κανονικής (από 1η Οκτωβρίου) καταγράφεται η ποσότητα βροχόπτωσης κατά τον φετινό Ιανουάριο, ποσοστό το οποίο αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους γεωργούς και αρμόδιους για την πληρότητα των φραγμάτων.

Την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας, η οποία έπληξε τη χώρα μας κατά την περασμένη χρονιά, διαδέχτηκε κατά το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα, η περίοδος έντονων βροχοπτώσεων. Παρ’ όλα αυτά, η μετάφραση των στατιστικών στοιχείων δεν προκαλεί αισιοδοξία όσον αφορά την πρόγνωση, καθώς η βροχόπτωση

κατά τον μήνα Ιανουάριο βρίσκεται μέχρι στιγμής στο 82% σε σύγκριση με την κανονική για τον μήνα ποσότητα.

Ο ανώτερος μετεωρολογικός λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Φίλιππος Τύμβιος, ανέφερε στη «Σ» ότι οι βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών δεν μπορούν παρά να μας αφήνουν ικανοποιημένους από άποψη ποσότητας βροχής. Συγκεκριμένα, η βροχόπτωση κατά τον μήνα Δεκέμβριο κατατάσσεται στη 18η θέση της σειράς με τους πιο πλούσιους, από άποψη βροχοπτώσεων, Δεκεμβρίους κατά τα τελευταία 120 χρόνια και από την αρχή της βάσης δεδομένων του Τμήματος Μετεωρολογίας. Από την άλλη, οι βροχοπτώσεις παρουσιάζουν πτωτική τάση. Λαμβάνοντας υπόψη, σύμφωνα με τον κ. Τύμβιο, το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 15 χρόνια, μόνο το έτος 2012 καταγράφηκαν υψηλές ποσότητες βροχοπτώσεων, τότε εξάγεται το συμπέρασμα, βάσει στατιστικής, ότι ανά έξι χρόνια η χώρα μας περιμένει έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως εξήγησε στη «Σ», τα φετινά καιρικά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα του υψηλού βαρομετρικού που έχει επεκταθεί πάνω από την κεντρική Ευρώπη, το οποίο οδηγεί τα συστήματα προς την κεντρική Μεσόγειο, ενώ συγκεκριμένα, ψυχρές αέριες μάζες οδηγούνται προς τη θερμή θάλασσα και με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τα χαμηλά βαρομετρικά, τα οποία επηρεάζουν την περιοχή. Όσον αφορά την πρόγνωση, ανέφερε ότι η ποσότητα της βροχόπτωσης είναι ήδη πολύ υψηλή, όμως, αναμένονται περαιτέρω βροχές..

Πλήρες ρεπορτάζ στη «Σημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα