Αναμένονται αναταραχές μετά το τουρκικό δημοψήφισμα

Την άποψη ότι με το επερχόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Απριλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενταφιάζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εκφράζει η διεθνολόγος, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο SigmaLive, η κα Σταύρου αναφέρει ότι το άμεσο μέλλον θα φέρει μεγάλες αναταραχές στην περιοχή, λόγω Τουρκίας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

«Προσωπικά,

είμαι βέβαιη ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, η Τουρκία, στο άμεσο μέλλον, θα προκαλέσει πολλά δεινά στην ευρύτερη περιοχή και ίσως και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα», αναφέρει και τονίζει ότι τα επερχόμενα αυτά δεινά μπορεί κανείς να τα προβλέψει από τώρα, ώστε να αντιμετωπιστούν.

Υπογραμμίζει, δε, ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, αποδεικνύει πως ο Ταγίπ Ερντογάν ενταφιάζει οριστικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του, χάριν του στόχου του, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια είναι να καταστεί νόμιμα και μόνιμα ηγεμόνας της «νέας μεγάλης Τουρκίας».

Η κα Σταύρου, συνδέει μάλιστα το δημοψήφισμα καιτην κατάσταση που θα απέλθει με τον «ιερό πόλεμο-τζιχάντ» και τα εκατομμύρια προσφύγων που ήδη υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι έχει καταφέρει ήδη να εκβιάζει και να ρυθμίζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό των μεγάλων χωρών της Ευρώπης.

«Αν νικήσει ο Ερντογάν θα προχωρήσει στα σχέδια του, σχετικά ήρεμα, ενώ αν ηττηθεί, θα ενεργεί πολύ πιο απρόβλεπτα από ότι μέχρι σήμερα», υπογραμμίζεις.

Η κα Σταύρου προχωράει την εκτίμησή της για το δημοψήφισμα κι ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια προβοκατόρικη αναστάτωση στη Θράκη μέχρι την Κυριακή, προκειμένου να προκαλέσει συσπείρωση στους Τούρκους ψηφοφόρους, αλλά και εθνικιστικό και θρησκευτικό παροξυσμό των Μουσουλμάνων, μιας και η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι αβέβαιη.

Ερωτηθείσα αν η ίδια αναμένει περεταίρω κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, απαντά καταληκτικά ότι «δεν θα τολμήσει. Τρέμει από ένα στραπάτσο που θα έχει καταστροφικές συνέπειες».

Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το θολό τοπίο που επικρατεί. Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη, η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Γκεζιτζί», σε έρευνα που διενήργησε μεταξύ 8-9 Απριλίου σε 10 από τους 51 νομούς της Τουρκίας, δείχνει ότι το «ΝΑΙ» προηγείται οριακά με 51,3% έναντι του «ΟΧΙ», το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει το 48,7% των ψήφων.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία «ΜΑΚ Danışmanlık» σε δική της έρευνα, έπειτα από κατανομή των αναποφάσιστων, προβλέπει επικράτηση του «ΝΑΙ» με 56,5% και 43,5% «ΟΧΙ». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα, μεταξύ 5-10 Μαρτίου, σε 30 πόλεις και 20 νομούς, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται επίσης σήμερα Πέμπτη.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα