Ανάλυση: Πώς το Σκοπιανό μοιάζει με Κυπριακό – Επιπτώσεις & οφέλη

Τη θέση ότι η Ελλάδα με την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη για το ονοματολογικό των Σκοπίων, δεν «τελειώνει» με τον αλυτρωτισμό των γειτόνων της, εξέφρασε, μιλώντας στο Sigmalive, ο διεθνολόγος και διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου.

«Στην ουσία, η συμφωνία Τσίρπα – Ζάεφ επικυρώνει το ιδεολόγημα το οποίο δημιούργησε και συντήρησε το Μακεδονικό ζήτημα μετά τον

Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ιδεολόγημα αυτό στηριζόταν στην αρχή της δήθεν διαμελισμένης πατρίδας των “Μακεδόνων”», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

Η ελληνική πλευρά, πρόσθεσε, έρχεται να ακυρώσει τα επιχειρήματα που είχε αναπτύξει μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.

«Δηλαδή, ότι το κράτος των Σκοπίων δεν έπρεπε να φέρει το όνομα, διότι αυτό το όνομα ταυτόχρονα έφερε αλυτρωτικές τάσεις σε βάρος της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή αποδέχεται τη μετατροπή της σλαβομακεδονικής ταυτότητας, σε μακεδονική και, συνεπώς, τόνισε, επικυρώνει την ιδεολογία του "Μακεδονισμού"».

«Είναι, κατά τη γνώμη μου, γελοίο, η ελληνική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι με την απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα των Σκοπίων εξαφανίζονται και οι διεκδικήσεις, από τη στιγμή που το βασικό όχημα του αλυτρωτισμού είναι το όνομα και η γλώσσα που αναγνωρίζεται ως “μακεδονική”», δήλωσε.

Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια προσωρινή διευθέτηση, υπό τον σοβαρό κίνδυνο, σε βάθος χρόνου, να επανέλθουν οι διεκδικήσεις, με τη διαφορά ότι το όνομα «Μακεδονία», έστω και σύνθετο, θα μείνει στα Σκόπια.

Βραχυπρόθεσμα «οφέλη»

Ερωτηθείς ο κ. Ιακώβου, αν η Ελλάδα έχει και οφέλη εκτός από επιπτώσεις μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για το ονοματολογικό, σημείωσε ότι αυτά θα είναι βραχυπρόθεσμα.

Το όφελος που θα έχει η Ελλάδα, όπως ανέφερε, θα είναι η βραχυπρόθεσμη Ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή κατανόηση σε ό,τι αφορά ζητήματα που προέκυπταν από το εν λόγω πρόβλημα.

Ωστόσο, συνέχισε, επειδή σε βάθος χρόνου όλα τα ζητήματα θα επανέλθουν και πάλι στο προσκήνιο, είναι σημαντικότερο να εστιάσουμε στα μειονεκτήματα που θα έχει η ελληνική πλευρά μακροπρόθεσμα, παρά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Όπως με συνθήκη "Ζυρίχης – Λονδίνου"

Ο κ. Ιακώβου στηλίτευσε την αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων, ένεκα της στρατηγικής τους ανεπάρκειας, να διαβλέψουν τα πραγματικά εθνικά διακυβεύματα σε βάθος χρόνου.

Ως παράδειγμα αυτής της ανεπάρκειας, ο κ. Ιακώβου έφερε την αποδοχή των συνθηκών "Ζυρίχης – Λονδίνου" από την τότε ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να μπορεί να διαβλέψει σε βάθος χρόνου τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα που αποκτούσε η Τουρκία στην Κύπρο.

Αυτή η αδυναμία, σημείωσε, επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση με το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Αν αλλάζουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά

Κληθείς ο κ. Ιακώβου να αναλύσει κατά πόσο αλλάζουν οι ισορροπίες στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μετά από την επικύρωση της συμφωνίας στο ονοματολογικό των Σκοπίων, σημείωσε ότι η Αθήνα ευελπιστεί να φέρει στη σφαίρα επιρροής της τα Σκόπια, βελτιώνοντας τις σχέσεις τους.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτό θα γίνει και πάλι βραχυπρόθεσμα, καθότι η Τουρκία έχει ήδη εδραιώσει τη θέση της στα Σκόπια μέσω στρατηγικών συμφωνιών, οι οποίες δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Ο κ. Ιακώβου, ολοκλήρωσε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «εθνικό έγκλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα