"Σουλτάνος" όνομα και πράμα σύντομα ο Ερντογάν

Νομοσχέδιο που στην ουσία ενισχύει τις εξουσίες του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας. Ανησυχίες εκφράζει η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Έρντογαν για απολυταρχικές τάσεις.

Η πρόταση του ΑΚΡ για το Προεδρικό σύστημα της Τουρκίας κατατέθηκε σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση έπειτα από την έγκρισή της από το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ.

Οι επόμενες εκλογές προβλέπονται το 2019 και πλέον ο νέος Πρόεδρος θα είναι αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας. Εάν η πρόταση

εγκριθεί με ψήφους 330 έως 367 θα πάει σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο τουρκικός Τύπος στην πρόταση προβλέπεται ο Πρόεδρος να είναι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και ο πρωθυπουργός καταργείται. Ο Πρόεδρος θα μπορεί να είναι μέλος κόμματος και δεν θα διακόψει τις σχέσεις του με το κόμμα. Ο Πρόεδρος θα μπορεί να εκδίδει Προεδρικά διατάγματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το 2019 ο αριθμός των Βουλευτών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα αυξηθεί στους 600 ενώ οι Προεδρικές εκλογές μαζί με τις γενικές Κοινοβουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τον Νοέμβριο του 2019. Οι Δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2019 και η ηλικία για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μειώνεται στα 18.

Αλλάζει επίσης και η δομή του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (ΗSYK). Τα μισά μέλη του θα διορίζονται από τον Πρόεδρο και τα άλλα μισά θα εκλέγονται από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο αριθμός των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου μειώνεται, το Στρατιωτικό Δικαστήριο ακυρώνεται, ο Αρχηγός της στρατοχωροφυλακής δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα