"Η Τουρκία δεν θα φτιάξει αεροναυτικές βάσεις-Κάτω από πυρά ΕΦ"

Την άποψη ότι η Τουρκία δεν θα φτιάξει αεροναυτικές βάσεις στα κατεχόμενα εξέφρασε ο Στρατηγός εν αποστρατεία και Πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς στο Μεσημέρι και Κάτι.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στα ενεργειακά όσο και στο Κυπριακό μετά και τις εξαγγελίες Τουρκίας για δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης, ο κ.Πενταράς ανέφερε ότι προσωπική του άποψη είναι πως δεν θα φτιάξει αεροναυτικές βάσεις

η Τουρκία αφού κάτι τέτοιο δεν θα την εξυπηρετούσε. Τόνισε δε, ότι από πλευράς Τουρκίας ή ακόμα ψευδοκράτους δεν υπάρχει καμιά επίσημη εξαγγελία για την δημιουργία βάσεων.

Ούτε ναυτική βάση θα φτιάξει η Τουρκία ούτε αεροπορική για τους εξής λόγους:

- Η Τουρκία έχει τέσσερις ναυτικές βάσεις στα νότια και νοτιοανατολικά της παράλια. Έχει την βάση του Αξάς απέναντι απ’ την Ρόδο, έχει βάση Αττάλεια, Ασουντζού και Αλεξανδρέττα. Το να φτιάξει ακόμα μια βάση 50 ναυτικά μίλια μακριά δεν χρειάζεται και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αντίθετα την θέτει κάτω από τα συνεχή πυρά του πυροβολικού της ΕΦ σε μια περίπτωση έντασης και επιπλέον εκτίθεται στα πυρά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

- Μια ναυτική βάση χρειάζεται έδαφος ξηράς, εγκαταστάσεις δεκάδων στρεμμάτων. Η Κύπρος στον Απόστολο Ανδρέα δεν έχει έδαφος ξηράς που να μπορεί αν εξυπηρετήσει αυτή την βάση. Δεν υπάρχει χώρος επομένως για κάτι τέτοιο.

- Η Τουρκία μπορεί να εξυπηρετήσει τον στόλο της από πλευράς ανεφοδιασμού από οποιοδήποτε λιμάνι. Αυτό κάνει σήμερα από το λιμάνι της Αμμοχώστου.
Αναφορικά με την αεροπορική βάση, ο κ.Πενταράς ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η Κύπρος να δημιουργεί την αεροπορική βάση Πάφου ξεκίνησε παράλληλα και η Τουρκία να δημιουργεί ένα αεροδρόμιο στρατιωτικό στο Λευκόνοικο. Στο τέλος την εγκατέλειψε και σήμερα είναι γεμάτη χόρτα και θάμνους. Δεν εξυπηρετείται ούτε αυτό αφού ένα αεροπλάνο μπορεί να προσγειωθεί απέναντι στο Ικόνιο και στα Άδανα. Και μια τέτοια βάση θα ήταν κάτω από τα πυρά της ΕΦ σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση.

Κομβικής σημασίας οι συναντήσεις Υπουργού Εξωτερικών

Ως σημαντικές χαρακτήρισε τις συναντήσεις του ΥΠΕΞ τόσο με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του στο πλαίσιο των τριμερών επαφών.

Ο κ.Πενταράς σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ο οποίος κατέχει και το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι η υνάντηση τριών ΥΠΕΞ έγινε σε περιβάλλον έντονων διεργασιών, τόσο για τα ενεργειακά, όσο και με τα όσα τεκταίνονται σε Συρία αλλά και σε Κυπριακό. «Είναι φυσικό ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον έντονων διεργασιών να αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή η συνάντηση».

Ο Νετανιάχου σύμφωνα με τον κ.Πενταρά έθεσε δυο πολύ σημαντικά ζητήματα, σύμφωνα με τον κ.Πενταρά,

- «Πλέον η όδευση φυσικού αερίου θα γίνει μέσω East Med μέσω Ελλάδος στην Ευρώπη. Ήταν ένα μήνυμα Νετανιάχου προς την Τουρκία ότι δεν τίθεται θέμα να οδεύσει το φυσικό του αέριο προς την Τουρκία.

- «Ο Νετανιάχου ζήτησε σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών της γύρω περιοχής. Έκανε φραστικό λάθος και μίλησε για χωρικά ύδατα. Το μήνυμα αυτό απευθυνόταν αποκλειστικά στον Ερντογάν, για τις απειλές που εκτοξεύει για τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή».

Κληθείς να απαντήσει για το πως η Κύπρος διαχειρίζεται τα αντικρουόμενα συμφέροντα, ο κ.Πενταράς ανέφερε ότι «Μέσα σε αυτό το άναρχο διεθνές σύστημα κανένα κράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά του. Εμείς καθυστερήσαμε μισό αιώνα να αναζητήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα με τις γύρω χώρες, ώστε να στερεώσουμε ένα κράτος με ασφάλεια».

«Αν δημιουργηθεί ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα εκτοπίσει ουσιαστικά την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για μια σωλήνα απλά.

Για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής απαιτείται μια μεικτή αεροναυτική δύναμη που να διασφαλίζει την περιοχή από ασύμμετρες κι όχι μόνο απειλές», είπε, ο Στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα