"Αδερφικές σχέσεις με Εκκλησίες-Οικουμενικό Πατριαρχείο"

Στις αδερφικές σχέσεις που έχει η Εκκλησία της Κύπρου με όλες τις Ορθόδοξες εκκλησίες και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, που συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, τον Μητροπολίτη

Πάφου Γεώργιο, τον Ηγούμενο της Μονής Επισκόπου Χύτρων κ. Λεόντιο και άλλους αρχιερείς, καθώς και τους πατέρες της Μονής, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νεοφύτου, ανέφερε πως η Εκκλησία της Κύπρου επιθυμεί να έχει αδερφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία δημιούργησαν συνοδικές επιτροπές για να ανοίξουν διαλόγους και με τους μουσουλμάνους, "όχι μόνο με αδερφούς χριστιανούς, αλλά ακόμη και με τους μουσουλμάνους".

Είμεθα, είπε, “ανοικτοί με όλους, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου προϋπήρχε της Κωνσταντινούπολης, θεωρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο μητέρα-Εκκλησία. Η Εκκλησία της Κύπρου, συμπλήρωσε, διατηρεί άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις οποίες και θα διατηρήσει όσες δυσκολίες και αν παρεμβάλλουν μερικοί.

Eρωτηθείς για τη συνέντευξη που έδωσε στον “Φ” ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Ουκρανίας την ημέρα που παρέλαβε τον θρόνο, στο πλαίσιο της οποίας εξέφρασε τη διακαή επιθυμία του το συντομότερο να συλλειτουργήσει μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε πως αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν ένας προκαθήμενος δίνει συνέντευξη σε μια εφημερίδα τοπική, το πρώτο που έχει να πει, δήλωσε, είναι να εκφράσει τη χαρά του να βρεθεί στον χώρο που υπάγεται η εν λόγω εφημερίδα.

Επεσήμανε πως ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει επισκεφτεί την Κύπρο, γνωρίζει το νησί και μιλάει ωραία ελληνικά.

Πρόσθεσε πως θα έρθει η ώρα που θα έρθει και στην Κύπρο και θα συλλειτουργήσουν, σημειώνοντας πως “δεν βιαζόμεθα και ούτε θα μπαγιατέψει εάν δεν τον καλέσουμε άμεσα”.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και τις αντιδράσεις από πλευράς της Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι προβλήματα θα υπάρχουν πάντα και «γι’ αυτό είμαστε παρόντες, για να τα επιλύουμε». Ερωτηθείς αν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθεί η κρίση, είπε πως πρωτοβουλίες “πάντοτε παίρνουμε και ο Πατριάρχης και όλοι μας, και είμεθα εδώ ακριβώς για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και να συζητούμε τις δυσκολίες”.

Αισιοδοξία και ανησυχία για Κυπριακό

Tην αισιοδοξία του αλλά και την ανησυχία του, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για το Κυπριακό.

"Μπορώ να πω πως είμαι αισιόδοξος στο θέμα του Κυπριακού, αλλά ασφαλώς ανησυχώ”, δήλωσε.

Δεν θα πάψει να ανησυχεί έως ότου υπάρξει τελική έκβαση του θέματος με τη λειτουργική λύση, ούτως ώστε ο λαός μας, Έλληνες και Τούρκοι, να ζούνε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι στην γη των πατέρων τους, είπε. Αν η λύση δεν είναι λειτουργική, θα είναι ό,τι χειρότερο, σημείωσε.

Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος εξέφρασε, σε δηλώσεις του, την ικανοποίησή του που για δεύτερη φορά βρίσκεται στην Κύπρο ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κι υπό την ιδιότητά του ως Ηγουμένου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για τη συμμετοχή του σε συνέδριο.

Ακολούθως αναφέρθηκε στους στενότατους δεσμούς, ιστορικούς αλλά και εκκλησιαστικούς και πνευματικούς, που έχει η Εκκλησία της Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ως έμπρακτο δείγμα του στηρίγματος που είχαν από την Εκκλησία της Κύπρου, είπε, αποτελεί το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευεργέτησε με μια σημαντική δωρεά τη Μονή τους και με αυτόν τον τρόπο τούς δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν επισκευές στο κτιριακό τους συγκρότημα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Προύσης προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ως αναμνηστικό δώρο, ένα βιβλίο. Πρόκειται για τόμο βιβλίου παλαιότερης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα