Αμερικανικές εκλογές: Άρχισε η πρώιμη ψηφοφορία στην κρίσιμη πολιτεία Φλόριντα

Η πρώιμη ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ξεκινά σήμερα στην κρίσιμη πολιτεία Φλόριντα, την ώρα που αριθμός ρεκόρ 28 εκατομμυρίων Αμερικανών έχουν ήδη ψηφίσει δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη ημερομηνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο δεν απομένει πολύς χρόνος για να αλλάξει τη δυναμική της κούρσας την οποία οι δημοσκοπήσεις

δείχνουν ότι χάνει, θα επισκεφθεί σήμερα στην Αριζόνα, μετά την προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε χθες, Κυριακή, στη Νεβάδα, στη διάρκεια της οποίας κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν εν μέσω ενδείξεων ότι κυρίως οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών επιλέγουν να ψηφίσουν πρώιμα.

Από τους συνολικά 27,9 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν ήδη ψηφίσει, το 55% είναι υποστηρικτές των Δημοκρατικών και το 24% των Ρεπουμπλικάνων.

Ο αντίπαλός του των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία σε μια άλλη πολιτεία- κλειδί χθες, τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ σήμερα η υποψήφια αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα επισκεφθεί τη Φλόριντα για να καλέσει τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν πρώιμα.

Η Φλόριντα θεωρείται μια πολιτεία την οποία πρέπει να κερδίσει ο Τραμπ, ο οποίος δεν θα έχει πολλές πιθανότητες να νικήσει στις εκλογές, αν χάσει τις νότιες πολιτείες.

Δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos, που διενεργήθηκε από τις 7 ως τις 14 Οκτωβρίου, έδειξε ότι στη Φλόριντα ο Μπάιντεν κερδίζει το 49% των ψήφων, έναντι 47% για τον Τραμπ, με περιθώριο στατιστικού λάθους τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Η Χάρις θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις υπέρ της πρώιμης ψήφου στο Ορλάντο και το Τζάκσονβιλ, ενώ ο Τραμπ πρώτα στο Πρέσκοτ και μετά στην Τουσόν της Αριζόνας, μία ακόμη πολιτεία για την οποία δίνει μάχη με τον Μπάιντεν.

Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κάρσον Σίτι της Νεβάδα χθες, όπου η πρώιμη ψηφοφορία είχε ξεκινήσει το Σάββατο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κάλεσε τους υποστηρικτές του «να πάνε να ψηφίσουν» για να τον βοηθήσουν να κερδίσει την πολιτεία αυτή, στην οποία το 2016 είχε νικήσει η Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα ο Τραμπ δεν παρέλειψε να κοροϊδέψει τον Μπάιντεν για την προσεκτική του στάση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

«Άκου τους επιστήμονες!», είπε σαρκαστικά. «Αν άκουγα εντελώς τους επιστήμονες, αυτή τη στιγμή θα είχαμε μια χώρα σε μεγάλη ύφεση».

Στη Βόρεια Καρολίνα, όπου το 20% των ψηφοφόρων είχαν ήδη ψηφίσει μέχρι χθες το πρωί, ο Μπάιντεν κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν το συντομότερο δυνατόν και επέκρινε τον αντίπαλό του για τον ισχυρισμό του ότι η χώρα «έχει γυρίσει σελίδα» στην πανδημία.

«Τα πράγματα επιδεινώνονται και εξακολουθεί να μας λέει ψέματα», τόνισε.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία των δύο αντιπάλων στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Καταγράφονται περιστατικά τεχνικής δυσλειτουργίας

Ένα πρόβλημα με κάποιο καλώδιο, μία αστοχία εξοπλισμού σε ένα κέντρο συγκέντρωσης δεδομένων, μία υπερφόρτωση του διαδικτύου με συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής σελίδας, αυτά τα περιστατικά δυσλειτουργίας δείχνουν ότι τα συστήματα ψηφιακής εγγραφής ψηφοφόρων έχουν -ήδη- το μερίδιο τους στις συνθήκες χάους της εκλογικής περιόδου, με δεδομένες τις εγγραφές-ρεκόρ των ψηφοφόρων στις κρίσιμες πολιτείες, σχολιάζει το POLITICO.

Οι προθεσμίες εγγραφής ψηφοφόρων πλησιάζουν στη λήξη τους σε περισσότερες από δώδεκα αμερικανικές πολιτείες, ενώ ομάδες υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων, αλλά και αξιωματούχοι των κομμάτων προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερα προβλήματα στον εκλογικό ορίζοντα, με συνέπεια των περιορισμό των δικαιωμάτων των εν δυνάμει ψηφοφόρων.

Οι σχετικές προθεσμίες παρατάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιρτζίνια και πριν από δύο εβδομάδες στη Φλόριντα, αφού διακοπές λειτουργίας του διαδικτύου για ώρες εμπόδισαν κατοίκους των πολιτειών να εγγραφούν ηλεκτρονικά, με συνέπεια την κατάθεση μηνύσεων από τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων ή ακόμη και κατηγορίες για καταστολή της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Η Τζανέτ Σένεκαλ υψηλόβαθμη διευθύντρια στο Σύνδεσμο Γυναικών Ψηφοφόρων, δήλωσε ότι άλλες αμερικανικές πολιτείες θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις διακοπές λειτουργίας του διαδικτύου, καθώς τα διαδικτυακά συστήματα τόσο σε πολιτειακό όσο και σε παναμερικανικό επίπεδο βγαίνουν εκτός λειτουργίας, ακόμα και τις καθημερινές.

“Είναι ενδεχόμενο επίσης να υπάρξουν προβλήματα με το πολιτειακό σύστημα ψηφοφορίας”, προειδοποίησε η ίδια.

Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να έχει απέναντί του τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν και το ζήτημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Γερουσίας να έχει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές, είναι ενδεχόμενο να καταγράψει ρεκόρ.

Περισσότεροι από 27 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει. Πρόκειται για το 1/5 των συνολικών ψήφων που καταγράφηκαν στις προεδρικές εκλογές του 2016 (the U.S. Elections Project), ενώ σε αρκετές πολιτείες καταγράφεται αύξηση της εγγραφής ψηφοφόρων, όσο ποτέ άλλοτε.

Η πολιτεία της Γεωργίας έχει καταγράψει αύξηση-ρεκόρ περίπου 7,6 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, οι 743.000 από τους οποίους έκαναν την εγγραφή τους ηλεκτρονικά.

Ένα δικαστήριο παρέτεινε την αρχική καταληκτική ημερομηνία της 5ης Οκτωβρίου στην Αριζόνα μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη, καθώς αριθμός-ρεκόρ περίπου 4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έχουν ήδη εγγραφεί για να ψηφίσουν από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον αρμόδιο πολιτειακό γραμματέα.

Περισσότεροι από 14,4 εκατομμύρια έχουν εγγραφεί στη Φλόριντα, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες πολιτειακές υπηρεσίες την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας τις εγγραφές του 2016 κατά ένα και πλέον εκατομμύριο.

Περίπου 8,1 εκατομμύρια κάτοικοι του Οχάιο είχαν εγγραφεί μέχρι την Τετάρτη, ξεπερνώντας τις αυξημένες εγγραφές που είχαν καταγραφεί το 2018.

Επίσης, περίπου 3,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί στη Νότια Καρολίνα, ξεπερνώντας τα σύνολα των εγγεγραμμένων στις εκλογές του 2016 και του 2018.

Οι Αμερικανοί στρέφονται στη διαδικτυακή εγγραφή ψηφοφόρων ως μία ασφαλή μέθοδο στην διάρκεια της πανδημίας COVID-19, από την οποία έχουν προσβληθεί περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Αμερικανοί, με τους νεκρούς από την πανδημία να έχουν ξεπεράσει τους 219.000 στις ΗΠΑ.

“Αυτή τη χρονιά, ξεκάθαρα εξαιτίας της COVID-19, περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα διαδικτυακά συστήματα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι διαπροσωπικές δραστηριότητες δεν είναι διαθέσιμες και αποδεκτές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν,” εξήγησε η Σένεκαλ.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση των διαδικτυακών εγγραφών προκαλεί τους δικούς της πονοκεφάλους, πρόσθεσε η ίδια.

Η Νάνσι Πελόσι εμφανίστηκε αισιόδοξη για μία συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με ένα πακέτο βοήθειας κατά της COVID-19, ενώ οι διαφορές παραμένουν και ο χρόνος πιέζει

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι οι διαφορές παραμένουν με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ένα ευρύ πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών της COVID-19.

Ωστόσο η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ένα νομοσχέδιο θα μπορούσε να προωθηθεί πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.

Η Πελόσι δήλωσε ότι η ίδια επιθυμεί τη ψήφιση ενός νομοσχεδίου πριν από τις προεδρικές εκλογές μεταξύ του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Από την άλλη μεριά, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για μία τέτοια εξέλιξη.

Με τον Αμερικανό υπουργό των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στη Μέση Ανατολή μέχρι αύριο, μία τέτοια εξέλιξη έχει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί.

Ο Μνούτσιν διεξάγει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Πελόσι.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Σικάγο: Απειλεί να πέσει από κτίριο εάν δεν μιλήσει στον Τραμπ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα